Иван Алексиев, кмет на Поморие: Интензивен е летният туристически сезон, сигурността на туристите е осигурена

Снимка: Община Поморие

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 Фокус: Господин Алексиев, лятна програма „Море от вино – Поморие 2019“ – ежегодно провеждате тази инициатива. Какво предлагате на жителите и гостите на Поморие тази година?

Иван Алексиев: Здравейте. Поначало лятната ни културна програма е изключително богата. Ние започваме още с Гергьовденските празници, оттам продължаваме през един изключителен фестивал – Международния фестивал на православната музика, и така стигаме до август месец, когато наистина стартира лятната културна програма „Море от вино“. Това е програма, която вече много години ние налагаме и изключително голям интерес се проявява от страна на туристите, гостите на нашия град. Тя стана неразделна част от цялостната лятна културна програма на община Поморие. Откриването обикновено е в края на юли. Свързано е с много мероприятия, не само с концерти, а с много други мероприятия. Вчера например имаше детска рисунка на асфалт на централния площад, има концерти, днес – откриване на изложба „Живопис и пластика“ в Градската художествена галерия „Дечко Стоев“, след два дни предстои стрийт парад по крайбрежния бул. „Яворов“. Тоест тя е много разнообразна. Не е да включва само концерти, а и различни мероприятия, които да могат да достигнат до всеки гост на Поморие, до децата, до родителите им. Така че тази програма продължава през целия месец август, закриването е на 6 септември, когато символично се дава старт на гроздобера в нашия регион. И всичко е направено така, че да може да съчетава и традициите на нашия град. Защото Поморие, за разлика от другите съседни градове, запази своите традиции и своя дух. Соларството е живо, лозарството е живо, произвеждаме най-хубавите вина и ракии. Рибарите – изключително много лодки имаме. Така че това е идеята на цялата лятна програма „Море от вино“ – не само да дадем някаква възможност за разнообразие на туристите, но да покажем и традициите на нашия град и това, което през годините е крепяло този град и той съществува вече толкова години.

Фокус: Споменахте гостите на града. Как протича туристическият сезон?

Иван Алексиев: Изключително добре. Мога да ви кажа, че в момента градът ни наистина е пълен с туристи, с гости. По неофициална информация наближаваме някъде около 100 000 души, което е наистина сериозна цифра за нашите възможности. Важното е, че успяваме да се справяме, нямаме никакви оплаквания относно нарушаване на нощната тишина. Знаете, влязоха новите разпоредби на Закона за шума. От гледна точка сигурност нямаме някакви инциденти или нещо друго, което да наруши спокойствието на туристите. Изключително интензивен туристически сезон, изключително много туристи от всякакви националности. Освен традиционно рускоговорящи туристи, имаме туристи от Полша и Германия, имаме индийски туристи. Забелязва се и присъствие вече на гости от Израел, които все повече харесват Поморие. Тоест разширяваме спектъра на гостите и туристите, които посещават Поморие. Хората се чувстват добре – гостите на нашия град, така че който се чуди къде да почива, да заповяда при нас – на българското Черноморие в Поморие.

Фокус: Какви проекти продължават да действат на територията на община Поморие?

Иван Алексиев: В момента очакваме приключването на летния туристически сезон, защото Законът за устройството на Черноморското крайбрежие забранява строителството, но ние самите нямаме интерес да провеждаме някакви строителни дейности, тъй като градът ни е изключително натоварен в момента. Трафикът е много голям, много автомобили, много хора. Но след приключването на активния туристически сезон предстои да стартираме изграждането на рибарското пристанище, втория етап, с което да завършим напълно рибарското пристанище. Две емблематични сгради в центъра на Поморие – едната е бившият медицински пансионат, който сме го превърнали в административна сграда, по енергийна ефективност трябва да предприемем основен ремонт, и една сграда паметник на културата, която е била винаги Център за работа с деца, но по трансгранично сътрудничество България-Турция успяхме да спечелим проект и започваме основен ремонт на сградата, превръщайки я в Център за изкуство на децата, със зала за танци, репетиционни и зала за изнасяне на представления. Това са по-важните социални проекти, които засягат града. А вече предстои да стартираме един много важен проект, който касае цялата община – основен ремонт на главния път Поморие – Каменар – Каблешково, който е свързващият път на всички населени места от вътрешността на общината с общинския център Поморие. Отделно предстои изграждане на водопровод в две от големите ни села. И двата проекта са по Програма за развитие на селските райони. Изключително много проекти имаме, които трябва да започнем. Просто чакаме да приключи активният сезон.

Фокус: Друга актуална тема, неприятна за съжаление за страната ни – африканската чума. На много места днес в областите градове се провеждат епизоотични комисии. Каква е ситуацията в община Поморие?

Иван Алексиев: При нас също се провеждат редовно такива комисии както в общината, така и в областна управа. На територията на община Поморие, в землището на град Ахелой, имаме свинекомплекс. За радост обаче нямаме установени случаи на африканска чума по свинете. Въпреки това са предприети мерки за унищожаване на прасетата от т.нар. заден двор, тъй като попадат в 20-километровата зона. За радост повечето стопани, макар и да не им е приятно, проявяват разбиране и предприемат действия сами да си заколят животните, а не това да става принудително. Но държа да потвърдя, че на територията на община Поморие няма регистриран случай на африканска чума по свинете. Мерките, които взимаме, са превантивни, за да не допускаме евентуално появяване на такива случаи. Тежко е, неприятно е, но пак казвам, ние имахме много срещи. Даже миналата седмица тук в заседателната зала на Община Поморие проведохме среща с животновъди от територията на цялата община. Присъстваха кметовете на населените места, обясни им се абсолютно всичко. Имаше представители на Областна служба „Земеделие“, на Агенцията по храните.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА