Иван Алексиев, кмет на Поморие: Общината отчете една успешна 2018-а година

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас.       

Фокус: Добър ден, г-н Алексиев. Отчитате ли като успешна за Община Поморие вече изминалата 2018-а година?

Иван Алексиев: Добър ден на всички слушатели на Радио „Фокус“. Определено мога да кажа, че Община Поморие отчете една доста успешна година – не само година, в която реализирахме доста сериозни проекти, не само такава, в която кандидатствахме и защитихме други много сериозни проекти, но и година, в която отчитаме икономическо развитие на общината. Както знаете, при нас основният икономически отрасъл в туризма. Мога да кажа, че Община Поморие отчете един изключителен сезон и ако всички говорят само за ръст в туризма, аз мисля, че  трябва да посочим и нещо друго много важно, за да бъде този ръст постоянен – сигурността и спокойствието, които предоставяме на жителите, гостите и туристите на нашия град. Община Поморие приключи един туристически сезон без нито едно нарушение на Закона за шума и без нито една жалба. Знаете каква тема беше това през последните две години. Нямаме отчетена нито една сериозна кражба или тежко нарушение. Всичко това е благодарение на инвестицията, която общината направи, в изграждането на една уникална система за видеонаблюдение, която работи 24 часа под прякото наблюдение на Районно управление на полицията в Поморие и това на звеното „Обществен ред и сигурност“. Трябва да бъдат отчетени и тези резултати. Посоката, в която работи Община Поморие, освен с инфраструктурата, е свързана с осигуряването на сигурността и спокойствието на жителите и гостите на Поморие. Респективно, се работи и в посока развитие на икономическия отрасъл в Общината, за да може да бъде осигурена работа на гражданите. Казано с прости думи – спокойствие, сигурност и работа – това са най-добрите показатели, които постигнахме през изминалата година.

Фокус: Кои бяха трудностите и проблемите, пред които беше изправена Община Поморие през изминалата година?

Иван Алексиев: Най-голямата трудност за нас представляваше поредната природна стихия. За жалост, с тази сериозна човешка намеса, се нарушава равновесието в природата. Човекът сам си създава проблеми по този начин. Става въпрос, спомняте си, за поройните дъждове, които наводниха град Поморие. Направихме обстойно изследване.  Оказа се, че този проблем е съществувал в продължение на много години и поради това са били създадени големи отводнителни канали в периферията на града, а оттам са отвеждали големите количества дъждовна вода в морето. Така те не са достигали до самия град. В момента цялата тази вода се оттича в града и залива главните пътища. Трудно се осъществяваше движението край разклона за село Каменар – имаше закъсали автомобили, а освен това участъкът между двата входа на Бургас и Слънчев бряг по главния път I-9 също беше залят с вода. В хода на работата ни през годината открихме всички тези стари канали, които се оказаха запушени. Изследвали сме всички тях,  обходили сме ги, отчели сме къде са запушени, на места те вече са почистени, срещнахме и  разбиране от страна на собствениците да го направим, тъй като по този начин ще отводним и техните терени. Това беше едно голямо предизвикателство през изминалата година. Смятам, че в рамките на година ще разрешим напълно този проблем, възстановявайки старите отводнителни канали и отвеждайки външната дъждовна вода, за да не допускаме заливане на основни пътища и улици в Община Поморие.

Фокус: Кои са проектите, които започнахте през 2018-а година в Община Поморие и които предстои да бъдат завършени през настоящата 2019-а?

Иван Алексиев: През изминалата година успяхме да реализираме два много мащабни проекта, свързани с енергийната ефективност. Единият беше по Националната програма за енергийна ефективност, а другият – по програмата „Региони в растеж“. Чрез втория проект успяхме да санираме и достигнем най-висок клас енергийна ефективност в 9 жилищни сгради и 5 учреждения – сградите на Общинската администрация, на Историческия музей, на Районно управление – Поморие, на Пожарна безопасност и на началния курс на Средно училище „Иван Вазов. Паралелно с това кандидатствахме за няколко много важни проекта по Програмата за развитие на селските райони. Единият от тях е „Пълна рехабилитация на пътя Поморие -Каменар – Каблешково“. Това е главният свързващ път на всички населени места от вътрешността на общината с общинския център – гр. Поморие. Вече е избран изпълнител, всеки момент очакваме да приключи срокът за обжалване – засега няма такова, дано и да няма. Готови сме напролет да стартираме този проект, тъй като той е изключително важен.  Хубавото е, че ще се случи паралелно с изграждането на обхода на град Поморие. Друг проект, по който вече тече процедура за избор на изпълнител, е свързан с изграждането на водопроводна система на две от най-големите населени места, с най-много аварии и най-стара водопроводна система – селата Бата и Страцин. Общата стойност на този проект е 6 милиона лева. Още един проект, който стартирахме миналата година и за който много се надявам, че ще успее да се реализира, е за рехабилитацията на 6 основни улици в другите ни две големи населени места – Каблешково и Ахелой, също по Програмата за развитие на селските райони. Стойността му възлиза на 1,2 милиона лева. Най-важният проект, който се надявам да бъде завършен през настоящата година, е вторият етап на Рибарско пристанище „Поморие“. Ако успеем да реализираме и този етап, ще имаме едно завършено рибарско пристанище, което ще бъде от голяма полза, както за рибарите на града, така и на тези от региона.

Фокус: Да се върнем към един много приятен момент през изминалата година. Получихте престижна награда по време на  конкурса „Кмет на годината 2018“ в категорията „Видеонаблюдение и сигурност”. Вече казахте, че сигурността ще бъде приоритетна сфера и през настоящата година. Към кои други сфери възнамерявате да насочили усилията си, за да просперира Общината?

Иван Алексиев: Това е така, сигурността е изключително важна,а това беше едно признание на нас. Тогава Премиерът инспектира видеонаблюдението и ни даде заръка да го презентираме пред Националното сдружение на общините. Оттогава и други мои колеги се поинтересуваха от тази система за видеонаблюдение. Другата посока, в която ще насочим усилията си, е свързана с природата и околната среда. Подготвяме изключително голям проект, освен този, свързан с отводнителните канали. Той ще бъде насочен към консервацията на поморийското езеро. Възнамеряване да бъде изградена еко пътека, по която да има място за отдих, място за наблюдение за птиците, както и видеонаблюдение за охрана на езерото. Предвидили сме и още няколко по-малки проекта, свързани с околната среда. В тази връзка започваме да наблягаме на това да развием „зелената“ система в Поморие, тъй като в града е необходимо да има още повече зеленина. Постигнахме споразумение с игумена на манастира „Свети Георги“ и с епархийското ръководство на Сливенската епархия за предоставяне на големия манастирски двор, който е с площ 25 дка за изграждане на градски парк. Другата ни идея е да изградим крайморски парк в друг голям терен в Поморие – този на бившата ж.п. гара. Площта на парка ще бъде 30 дка, а там възнамеряваме да бъде ситуиран и спортният комплекс на Поморие – многофункционална спортна зала с плувен басейн.

Фокус: Какво бихте пожелали на жителите и гостите на Поморие през настоящата 2019-а година.

Иван Алексиев: С най-голямо удоволствие бих им пожелал много здраве и късмет за всички.  Надявам се да имаме една благодатна, спокойна и мирна година, за да можем да развиваме нашите градове, общини и респективно нашата държава, защото тя е прекрасна. Трябва просто всеки от нас да направи малко усилия за нея.

Мария ПОПЧЕВА