Кметът Иван Алексиев: След завършването на втория етап от модернизацията на пристанището в Поморие то ще бъде на европейско ниво, отговарящо на всички стандарти

 

Добри новини в Поморие не липсват, стана ясно, че ще има финансиране за реализирането на втория етап от модернизацията на Рибарското пристанище. Повече за това и за подготовката за летния сезон, разговаряме с кмета на Поморие Иван Алексиев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Господин Алексиев, анонсирахме вече, вторият етап ще се случи. Нека обаче припомним кога беше завършен първият от този проект?

Иван Алексиев: Преди това обаче, ми позволете чрез вас и на вас, лично, да честитя празника 8-ми март и на всички български жени – нека са живи и здрави, и все така усмихнати и лъчезарни. Вторият етап вече има одобрение, но вие сте права, ние първоначално кандидатствахме по предния програмен период за изграждане на рибарско пристанище по Програмата за морско дело и рибарство. На първия етап реализирахме голяма част от дейностите по пристанището, а сега просто надграждаме самото пристанище, за да се превърне в едно истинско, отговарящо на всички европейски изисквания и стандарти за рибарско пристанище. Вторият етап включва окончателно затваряме на пристанището, защита на всички лодки и морски съдове, които ще акостират в него, но имаме изграждане на понтони, видеонаблюдение от гледна точка на сигурност и много други придобивки за рибарите. Като най-голямата и най-важната е изграждане на бензиностанция на самото пристанище, за да могат рибарите да си зареждат на място лодките. Много е трудно с малките съдове да се зареждат тези лодки и това, мисля че най-голямото ни предимство пред всички останали пристанища ще бъде точно изграждането на бензиностанция на пристанището.

Водещ: Какви са сроковете за стартирането на втория етап? И съответно за неговото приключване?

Иван Алексиев: Знаете, че и сме в навечерието на летния туристически сезон. По Закона за Черноморското крайбрежие от 15 май до 15 октомври има пълна забрана за строителството. Но все пак законът ни позволява с решение на Общинския съвет да удължаваме този срок. Ние сме внесли това предложение, до 28 февруари беше за удължаване, малко на строителството по време на забрана, но не можем да си позволим в активния туристически сезон да строим. В момента текат процедурите за избор на изпълнител, предполагам че до края на май или началото на юни ще имаме избран такъв. Ще подпишем  договори и най-оптимистично мога да кажа, че можем да започнем септември месец, след приключване на активния политически сезон. Тъй като пристанището се намира в Стария град, на върха на полуострова, и всяко едно такова строителство ще причини големи неудобства, тъй като тежките камиони трябва да пресекат целия град, трябва да минат покрай плажа и не е приятно туристите, както са на плажа или по крайбрежната алея да минават големите камиони. Така че, живот и здраве, след 15 септември, мисля че можем да стартираме същинското изграждане и завършване на пристанището.

Водещ: А можем ли да кажем и каква е стойността на цялостния проект, на всичките етапи в него?

Иван Алексиев: Първи етап беше на стойност за 10 млн. лв., този е на стойност близо 7 млн. лв.– 6 млн. и 800. Така че цялото пристанище излиза някъде около 17 млн., което пак казвам, е един изключително голям проект, изключително модерно пристанище. На първи етап изградихме рибната борса, направихме ремонт на работилница. Сега ще надградим рибната борса като вкарваме допълнително ледогенератори, система за замразяване на нежелания улов. Също изграждаме едно голямо хале за ремонт на самите морски съдове. Предвиждаме един агрегат, много голям, който да може да захранва пристанището, когато има проблеми с тока.

Водещ: Безспорно, добри нови, добър проект предстои за общината. Миналата година пък беше открит друг, визирам отсечката Поморие-Ахелой, което безспорно оказа влияние към туристопотока към града. Започна ли вече активната подготовка за новия летен сезон?

Иван Алексиев: Активната подготовка започна и това наистина много добре се отрази на целия регион, тази отсечка Поморие-Ахелой до Равда, до „Слънчев бряг“. Но знаете че там предстои вторият етап – изграждане обхода на Поморие. Използвам случая да ви кажа как вървят там нещата, защото изскочи един проблем, който вече шести месец спъва стартирането на изграждането на обхода и ако не беше този проблем, мисля че юни щяхме да пуснем и тази отсечка. Сега с реализирането на обхода, тапата се измести в участъка между Сарафово и Поморие. Оказа се, че има жалба, последна, единствена, която е във Върховния административен съд пред петчленния състав. Делото е насрочено за март месец, сега средата на март трябва да се гледа. Дано наистина се гледа, да няма отлагане за по-нататък, защото ако се отложи отново това дело, тази жалба спира стартирането на обхода. И в тази връзка се надявам, наистина, вече да приключи тази сага, защото много години станаха тези жалби. А това пречи на развитието, не само на Поморие, а на самия регион. Но в частност Поморие много активно се стягаме за сезона, зимата беше мека, благоприятна, почти всичко като инфраструктура сме изградили, може би, има малко като довършителни работи. Но по-важното е от гледна точка на сигурността и спокойствието на туристите. Миналата година успяхме да изградим и да заработи една уникална система за видеонаблюдение на град Поморие. И не без гордост мога да кажа, че Поморие миналата година беше най-спокойният курорт по българското Черноморие. Нямахме нито едно тежко престъпление, нямахме нито една кражба на автомобил, въобще всичко беше изключително спокойно. Туристите го оценяват това и интересът към Поморие става все по-голям. В тази връзка искам да кажа, че много разчитаме на полицаи, командировани от вътрешността на страната. Използвам случая да благодаря и на МВР за това, че ни дава тази възможност, защото на територията на Поморие ще има около 50 командировани служители, които ще пристигнат до 1 юни до 15 септември, т.е. да покрием целия туристически сезон.

Водещ: Господин Алексиев, ако разглеждането на жалбата за обходния път не бъде отложено, както вие се опасявате, можем ли да очакваме тази година добри новини и по завършването на този обходен път?

Иван Алексиев: Ако делото не бъде отложено, можем април месец да стартираме изграждането на обхода. Лятото няма да пречим с изграждането на обхода на туристите и можем до края на годината да бъде реализиран този обход. Ако обаче се случи другото, наесен най-вероятно ще се започне.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА