Иван Андонов: Международната камерна академия е едно много значимо събитие за българския музикален живот

Художественият директор на Международната камерна музикална академия – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Андонов, Кюстендил е домакин на Деветата международна музикална камерна академия, какво представлява тази академия?

Иван Андонов: От 2009 година в Кюстендил читалище „Братство” организира Международна камерна музикална академия. В Академията участват студенти по музика от различни университети в САЩ и България, както и преподаватели и ученици от музикалните школи на читалище „Братство” и читалище „Пробуда”. По време на Академията, наред с майсторските класове, лекции и беседи, се изнасят множество концерти в Кюстендил и страната. По време на престоя гостите имат възможност да се запознаят с богатото културно и историческо наследство на град Кюстендил и България.
За преподаватели в Академията се канят едни от най-големите имена в музикалното изкуство от САЩ и нашата страна.
Фокус: Как определяте това събитие за музикалния живот в Кюстендил, а и в страната?

Иван Андонов:  Едно много значимо събитие за българския музикален живот, защото тук, в нашия град, събираме много добри музиканти и студенти от Съединените Американски Щати, предимно от Илинойския уестен университет, но има и от други учебни заведения. Техни преподаватели, заедно с едни от нашите най – добри преподаватели в музикалните академии в град София и град Пловдив, студенти от тези две учебни заведения, сред тях и възпитаници на детската музикална школа на читалище „Братство” и техните преподаватели. Достатъчно е да спомена, че наши гости и наши преподаватели са имена като Стойка Миланова, Йосиф Радиомов, Анатоли Кръстев, Атанас Куртев, светилата в българската музика.

Фокус:  Какво включва програмата тази година?

Иван Андонов: Вече стартирахме, за нас е изключително приятно, че ние можем да предадем нашия опит в интерпретацията на произведения, писани от български композитори, славянски композитори. Това е и акцента на музикалната академия, а ние се стараем нашите приятели да ги учим и да им представяме българската и славянската музика. Хубаво е, че те с голям интерес и голямо желание се отнасят към тази идея. Вече преминаха някои от концертите. Имахме и събития, свързани с опознаването на град Кюстендил, въпреки че за девета година го провеждаме, определено може да се каже, че всяка година идват различни деца и студенти, така че имахме възможност да запознаем нашите гости с поне малка част от богатото културно- историческо наследство на Кюстендил. Състоя се и първият концерт на участниците в музикалната академия. През тези дни имаме още концерти, както на участниците, заедно съвместно и с нашите студенти и деца, така и с преподавателите. Една много пъстра програма, предстоят ни концерти в град Перник и град София.

Фокус: Казахте опознаване на региона, какви събития организирахте до сега?

Иван Андонов: На 11 юни участниците в деветото издание на Международната камерна музикална академия посетиха черешови градини в село Граница. Те имаха възможност да си откъснат череши и да се насладят на техния невероятен вкус и красивата природа. След дегустацията всички се обединиха около факта, че кюстендилските череши са запазена марка на световно ниво!
Американските студенти и техните преподаватели посетиха Граничкия манастир „Св. ап. и ев. Лука“, където се запознаха с историята на манастира, разказана им от игуменката – сестра  Фотиния. По време на престоя си гостите от САЩ ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на кюстендилския регион и страната, като в програмата им са включени посещения на Рилския манастир, Седемте рилски езера, Копривщица, Созопол и др.

Фокус: Кога ще приключи академията?

Иван Андонов:  На 21 юни музикалната академия ще завърши с един финален голям концерт, който ще бъде в голямата зала на читалището. Лично за мен е много приятно, защото това са едни срещи на различни култури, едни места, на които се събира много талант,  значими личности, които обменят своите идеи, своя опит, това, което са научили. Така че мисля, че тези събития са безценни не само за студентите или участниците от двете държави, те са безценни и за музикалния живот на България, защото изключително много се обогатява този културен живот и този музикален живот оставя трайни следи в хората, които участват и в хората, които посещават концертите.

Венцеслав ИЛЧЕВ