Иван Андонов, председател на читалище „Братство” – Кюстендил: Кюстендил се оформя като един фестивален център

Радио "Фокус" - Кюстендил

Председателят на читалище „Братство” – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Андонов, в Кюстендил се проведе традиционният вече фолклорен конкурс „Пауталия”, каква е равносметката?

Иван Андонов: Да, наистина, вече изминаха дните на това  голямо събитие, каквото беше Тринадесетия международен конкурс „Пауталия”. Едно събитие, което през годините се утвърди като едно от водещите в сферата на българската народна музика и изобщо във фолклора. На 28, 29 и 30 юни конкурсната програма беше изпълнена през цялото време. Това означава, че в нея взеха участие повече от 4000 души, представители на различните фолклорни области, на различните фолклорни състави от цялата страна, както и участници от Сърбия, Северна Македония, Гърция. Ние, като организатори, изготвихме съответната програма и силно се надявам, че Кюстендил за пореден път се представи като един от центровете на културата, на изкуството, на българския фолклор.

Фокус: Какви бяха групите, които се състезаваха, възрастовите групи и категориите, в които имаше участници?

Иван Андонов: По традиция имахме изготвена конкурсна програма, която е съобразена с Програмата за подпомагане на даровити деца в България, финансирана от Министерски съвет. Участниците бяха разделени във възрастови групи : до 10 години, до 12, до 14, до 17, до 30 и над 30 години. Освен това имахме и различни категории, свързани с индивидуални  изпълнители, инструменталисти, певци, имахме и един раздел, който е за авторска музика. Постарахме сме се да направим регламента така, че всички, които се занимават с фолклор, да имат възможност да се изявят на нашите сцени.

Фокус: Какви са резултатите от конкурсната програма?

Иван Андонов:  Университетски хор „Фолк-джаз формация” към Нов български университет спечели голямата награда от Международния фолклорен конкурс „Пауталия”. Голямата награда на конкурса в областта на българските народни танци е за Танцова формация „Нова генерация”. Връчиха се осем специални награди на журито. Те са за:  хор „Хармония” – Перник; Йоана Андреева – София; Александра Гребенарова – София;  Клементина Димитрова – село Черни Вит; Мария Иванова – София; Полина Богданова – София; Борис Димитров – Кюстендил; Дона Антонова – Монтана. Специална награда за автентичен фолклор беше присъдена на ансамбъл за изворен фолклор „Бояна” – град Костандово, както и на мъжка фолклорна певческа група „Русалии” – село Бачево. Наградата на Съюза на народните читалища в България е за Рангел Маджарски, Гергана Борисова  и Адела Харалампиева от Кюстендил. Наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци за педагог беше присъдена на  Цветан Цветанов и  Асен Асенов от Монтана. Специалната награда на журито за съпровод се присъди на  Валери Цветков –Перник. Присъдена беше и специална награда за най-млад изпълнител. Тя е за  Емил Пепелярски от Костинброд. В рамките на конкурса се отпускат и едногодишни стипендии за Емилиана Маркова, Рая Кирилова, Ния Щърбанова, Василиа Петрова, Симона Петрова и Пламена Цветкова. Журито присъди награди за участниците в отделните категории и възрастови групи на фолклорния конкурс.

 

Фокус: Може ли да се каже, че вече Кюстендил се е утвърдил като един фестивален,конкурсен град?

Иван Андонов:  Да, това е нашата цел, по която работим повече от 15 – 20 години, китарния фестивал се провежда вече 23 – 24 години. Смело може да се каже, че Кюстендил се оформя като един фестивален център, наред с всички тези събития, не трябва да забравяме и празниците „Кюстендилска пролет”, кюстендилските празници „Панагия”, „Плодородие”, Празникът на черешата. Това са много празници, които оформят Кюстендил като един фестивален център, едно средище на културата , на изкуството, което е много удобно за всички, които желаят да го посетят,е близко до столицата, на границата със седни държави, с чудесната минерална вода, черешите, климата създават условия за развитието на един фестивален туризъм.

Венцеслав ИЛЧЕВ