Иван Андонов, читалище „Братство”: Деня на Европа е празник на мира, обединението и демокрацията

Председателят на читалище „Братство” – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Андонов, какво трябва да се отбелязва на датата 9-ти май, Ден на победата или Ден на Европа?

Иван Андонов: Аз бих казал, че това е почти едно и също. Деня на победата и Деня на Европа се отбелязват в един и същи ден, отбелязват се идеали и ценности, които са едни и същи и смятам, че спокойно двата празника могат да вървят заедно.

Фокус: По какъв начин читалище „Братство” отбеляза Деня на Европа?

Иван Андонов: По традиция читалище „Братство” и Информационен център „Европа директно” отбелязват 9 май по подобаващ начин. Деня на Европа е един от най-хубавите празници, който се отбелязва в целия Европейски съюз. На специално ситуиран щанд гражданите и гостите на Кюстендил можеха да получат безплатни информационни материали за Европейския съюз, което стана в рамките на нашата информационна кампания. Открихме и една фотоизложба на тема „10 години България в Европейския съюз – ползите за гражданите от Кюстендилския регион”. Изложбата представя различни европейски проекти и инициативи.  За младите участници са предвидени викторина на европейска тематика, рисунки на асфалт, концерт с участието на изпълнители от спортен клуб „Пауталия“ и поп певицата Елита Георгиева. Надявам се, че чрез всичко това сме успели да привлечем вниманието на младите хора към работата и дейността на Европейския съюз. Целта беше и да обърнем внимание на хората върху познанията им по различни теми, свързани с Европа.

Фокус: Какво за вас е Деня на Европа?

Иван Андонов: Днес ние отбелязваме много важен празник. Това е празникът на мира, на обединението, на свободата и демокрацията. Мисля, че всички заедно трябва да гледаме в една посока, за да изведем страната ни към едно по-светло и по-добро бъдеще. Да не забравяме, че голяма част от дейностите, които се извършват в страната ни към момента, са благодарение на различните европейски фондове. Тук ще кажа, че Информационен център „Европа директно” е част от представителството на Европейската комисия в България. За нас е изключително важно тези фондове да продължават да работят, да се усвояват повече средства, а и с това да се подобрява благосъстоянието на нашите съграждани.

Фокус: Казахте, че в този ден всички трябва да се чувстваме обединени, защо?

Иван Андонов: Това е важно за всички страни-членки на Европейския съюз, защото в днешно време, когато живеем в една размирна обстановка, когато в различни точки има конфликти, трябва да знаем, че живеем в едно обединено семейство. Важни са принципите на толерантност, на разбирателство, да бъдем единни в многообразието. В тази връзка са и поредицата от инициативи, които ние организирахме.

Фокус: Споменахте и младите хора, те ли са бъдещето на Европа?

Иван Андонов: Да, пак казвам, че основната ни цел е информираме обществеността и младите хора за различните възможности, предоставяни от страна на Европейския съюз и неговите програми. Тази година се отбелязват и 30 години от създаването на програмата „Еразъм+”. Това е една програма, насочена изключително към младите хора и предоставя пред тях много възможности за реализация.

Венцеслав ИЛЧЕВ