Иван Андонов, читалище „Братство”: За поредна година Кюстендил се превръща във фолклорна столица на България

Радио "Фокус" Кюстендил

Председателят на читалище „Братство” Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Андонов, в края на тази седмица в Кюстендил беше поставено началото на дванадесетото издание на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”, какво предстои, какво ще могат да видят и чуят жителите и гостите на града?

Иван Андонов: Да, в петък официално стартира дванадесетият фолклорен международен конкурс „Пауталия” за 2018 година. Той е под шапката на Министерство на културата, Община Кюстендил, читалище „Братство” и читалище „Пробуда”. Това е един уникален музикален форум с много изпълнители, много участници, певци, инструменталисти, танцьори. Едно наистина голямо събитие, бих казал един маратон тридневен, от сутрин до вечер на сцена „Арката” на централния градски площад звучат изпълнения на участниците от цялата страна, особено силно изразено присъствие от Югозапада, а също така и много участници от всички далечни места на България, и традиционни участници от съседните Сърбия и Македония. Ние, като организатори, се стараем да създадем най- добрите условия за хората, които гостуват в нашия град, за да може да превърнем град Кюстендил в музикална и културна столица не само на България, но и на Балканите. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Община Кюстендил господин Петър Паунов и е подкрепен финансово от Министерство на културата. Наред с наградите за първо, второ и трето място в различните възрастови групи, имаме и три едногодишни стипендии, осигурени по Програмата за подпомагане на даровити деца в България. Освен тях, имаме и много други награди, които са и стипендии, подсигурени от нашите съорганизатори и спонсори. Програмата вече е пълна, през тези три дни  се изявят повече от 3000 изпълнители от страната и чужбина.

Фокус: В какви групи и какво ще представят пред публиката и пред журито?

Иван Андонов: Конкурсът се провежда в четири раздела: народни танци, народни песни, авторска песен и инструменталисти, като всички участници са разпределени по възрасти. Първа възрастова група до 10 години включително, втора възрастова група от 11 години до 13 години, третата възрастова група е от 14 до 17 години, четвърта група е от 18 до 30 години и пета група над 30 години. Създали сме условия, за да могат всички да се изявят по най- добрия начин и да бъдат конкурентноспособни в своите възрастови групи. Фолклорните формации също са разделени до 12 години, до 17 години, до 30 и над 30 години. Същото е и за авторска песен, и за инструменталистите. Много ми е приятно, че всяка година участниците в групата на инструменталистите се увеличават и наред с изпълнителите на акордеон, тамбура, гъдулка, имаме вече участници, които се представят с кларинет и с други народни инструменти. Надявам се, че ще се случи един много хубав празник под вещото ръководство на журито, което и тази година е  с председател доцент Георги Петков, други членове на журито са нашата съгражданка, почетен гражданин на град Кюстендил госпожа Олга Борисова, доцент Маргарита Кръстева, Валери Димчев и Десислава Димчева от Благоевград, преподаватели от софийското музикално училище. Постарали сме се да съберем цвета на българския фолклор, на българската фолклористика и наистина да имаме едни сериозни специалисти, които да оценяват по достойнство, а разбира се, и да дават ценни съвети на участниците в конкурса.

Фокус: Какво ви мотивира да организирате този международен фолклорен конкурс, тъй като тази организация никак не е лесна?

Иван Андонов: Организацията на едно такова събитие е изключително сложна, но това, което ни мотивира е чудесният празник, който организираме. В Кюстендил се получава едно страхотно преживяване от толкова много участници, от толкова много изпълнители. В същото време радостта и удовлетворението в очите на участниците в конкурса също ни дават сили да продължим напред, те ни дават увереност, че това, което правим, го правим добре. Всяка една организация и всяка работа се допускат малки грешки, но след като работим с толкова много хора. Но се стараем всяка година да подобряваме условията – условия, свързани с представянето, с качеството на техниката, с качеството на организацията, с преспиването на участниците, с изхранването. Една много сложна дейност, но всяка година се стараем да повишаваме качеството и да привличаме все повече и повече участници от различни места, както в България, така и в чужбина.

Венцеслав ИЛЧЕВ