Иван Андонов, читалище „Братство”: Кюстендил има всички дадености за да стане един популярен фестивален град

Радио "Фокус" Кюстендил

Председателят на читалище „Братство” – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Андонов, разкажете повече на слушателите на радио „Фокус” за предстоящия фестивал на шлагерната и стара градска песен ”Пей сърце”, какво предстои да се случи?

Иван Андонов: Ние сме в навечерието на единадесетото издание на националния  фестивал за шлагерна и стара градска песен „Пей сърце” Кюстендил 2017 година, който ще се проведе на 9 и 10 септември. Вече е направена програмата, така че ние като организатори мога да кажа, че в двата дни – в събота от 20.00 часа до 21.30 и в целия неделен ден, ще тече конкурсна програма, която ще бъде в голямата зала на читалище „Братство”. Много радостно за нас е, че през последните години се наблюдава един засилен интерес на участници и групи от съседните Сърбия и Македония, така е и тази година. От Македония имаме представители от всеки по – голям град като Щип, Куманово, Кратово, Струмица и др.  и това много ни радва. Имаме готовност веднага след приключването на тазгодишното издание да учредим фестивалът – конкурс като международен, тъй като имаме и много международно участие .За жури на конкурса по традиция каним известни имена, които наблюдават развитието на този  жанр в България, председател ще бъде Проф. Панайот Панайотов, за втора поредна година каним един изтъкнат музиколог от Германия – казва се Риони Рюдиген, това е една жена, която се занимава и изследва старата градска и шлагерна песен в България и има преки наблюдения върху нейното развитие. Освен това известната телевизионна водеща и певица Бони Милчева, както и разбира се, кюстендилка, преподаватели като Красимира Матуска, Димитър Неделчев и Димитър Цветков. До този етап са записани 50 групи, отделно имаме и индивидуални изпълнители, имаме от всички краища на България, далечни като Русе, Кранево, имаме доста морски представители тази година, засилен е интересът на по – близките градове в Югозападна България. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Кюстендил – господин Петър Паунов. Надяваме се, че вече сме се подготвили, ще предоставим наистина един отлични условия за изява в този толкова популярен и интересен жанр, каквито са и старата градска песен, и шлагерната песен и с това ще допринесем за утвърждаването на името на град Кюстендил като един  от водещите в страната центрове за развитие на фестивален туризъм.

Фокус: Има ли интерес сред младите?

Иван Андонов:  Това е и една от целите, които си поставяме като организатори вече единадесета година и аз се надявам поне малко да сме допринесли. Наблюдаваме през последните няколко години една тенденция към повишен интерес  и то именно към шлагерните песни, като повишен интерес към слушането на българска музика и дано сме допринесли за възпитанието на младото поколение в по – правилна посока и радостното е, че в различните изпълнения има много млади хора, особено в индивидуалните групи.  А наред с  това и в другите групи се наблюдава участие на по- млади хора, което лично нас много ни радва и ни дава увереност, че шлагерната песен, българките хубави шлагери, българската стара градска песен, няма да бъде забравена.

Фокус: Доста фестивали и конкурси бяха организирани в Кюстендил, каква е вашата оценка?

Иван Андонов: От всичко това, което се случва, ние придобиваме и самочувствие и смело мога да кажа, че Кюстендил е един от водещите центрове в тази посока. Много са и тези мероприятия, които читалище „Братство ” организира, но тъй като виждам една празнота, която ние запълваме. Не говоря само в местен, но и в национален план. Съвсем наскоро приключихме един фестивал – конкурс „Велики учители” , който смело мога да кажа, и по думите на критиците, че беше на световно ниво. Тук бяха най – добрите изпълнители на пиано от далечни страни като Япония, Китай, Русия. Мнението на журито беше, че наистина тук такова високо ниво досега не са виждали. Така че смело мога да кажа, че ние вървим в правилна посока, а Кюстендил стои много стабилно на музикалната карта на Европа, а защо не и на света. Надявам се с общи усилия от страна на Община Кюстендил и на областна  администрация, на управляващите, на представителите на културата, да продължаваме в този дух, да върнем старата слава на Кюстендил, защото ние имаме богати традиции, както в музиката, изобразителното изкуство, и наистина имаме всички основания да претендираме за един музикален център в България.

Венцеслав ИЛЧЕВ