Иван Андонов, читалище „Братство“: С годините фестивалът „Пей сърце“ стана изключително популярен в България и съседните страни

Радио "Фокус" - Кюстендил

Председателят на читалище „Братство“ – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус“ – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Андонов, в Кюстендил започва поредното издание на фестивала за шлагерни и стари градски песни „Пей сърце”, разкажете за същността на този фестивал, неговите цели, за програмата и участниците.

Иван Андонов: Да. Фестивалът се утвърди като едно от водещите събития и не само в страната, но и на Балканите. И тази година имаме много участници, предимно от съседните страни – Северна Македония и Сърбия. Македония от почти всеки град е представена с една или две формации. Имаме и много участници от цялата страна, от нашия регион. Програмата вече е изготвена и в рамките на два дни на 14 и 15 септември ще имаме възможност да представим голяма част от изпълнителите в тези стилове, с които се занимават и работят в тази сфера. Такава е и нашата цел на организаторите на фестивала, именно съхраняването, популяризирането, както на шлагерната песен, така и на старата градска песен.

Фокус: Да разбирам, че този вид музика има своите последователи?

Иван Андонов: Да, така е. Много е важно, че с развитието на фестивала се развиха и създадоха   много нови групи, създадоха се нови контакти между отделните творчески формации от страната и чужбина и вече си партнират, гостуват. Тази година ще имаме един български хор вокална формация „Неразделни” и градския хор на град Щип, които са подготвили специална конкурсна програма и ще участват в конкурса с общо изпълнение. Над 2000 изпълнители от България, Сърбия и Северна Македония участват в Международния фестивал на шлагерната и старата градска песен „Пей сърце” в Кюстендил. Днес от 16.30 часа в голямата зала на читалище „Братство ” за тринадесета поредна година ще бъде даден стартът на фестивала. Тазгодишното му издание се посвещава на 150-годишнината от създаването на читалище „Братство ”. На 14 септември от 20.30 часа рецитал ще изнесе известната българска певица Бони Милчева. Конкурсната програма ще продължи днес до 20.30 часа, а утре тя започва от 10.00 часа и продължава до 17.00 часа.

Фокус: По какъв начин ще бъдат оценявани участниците?

Иван Андонов: В журито тази година сме поканили едно значимо име за българската естрада, каквото е Кристина Димитрова, една много популярна българска певица, която с голямо желание се включи в екипа на международното жури. Ще имаме отново, тъй като фестивалът се отразява в популярно германско издание за естрадна музика, представители от Германия.  Наред с тях, сме поканили известната водеща и певица Бони Милчева, професор Панайот Панайотов, както и представители на град Кюстендил. Ние сме в трескава подготовка.

Фокус: Продължавате ли с инициативата за общо изпълнение на популярни песни в рамките на фестивала?

Иван Андонов:  Да, както миналата година започнахме, така ще бъде и тази, предвиждаме на  15 септември от 12.00 часа всички участници и всички гости на град Кюстендил и на фестивала, ще ги поканим в парка пред читалището да изпеят съвместно две общи песни. Вече сме разпратили песните до всички участници, така че очакваме и тази година да се съберат много хора на едно място, да съберем много положителна енергия и да покажем, че на Балканите живеят хора, които носят в душата и в сърцето си добротата, песента, изкуството и  наистина да покажем, че сме много близки. Популярните песни тази година са „Море пиле” и „Ако умра, ил загина”. Очаквам много гости от страната и чужбина, надявам се фестивалът да протече на високо ниво.

Венцеслав ИЛЧЕВ