Иван Андонов, читалище „Братство”: Фестивалът „Велики учители” дава възможност всички участници да се докоснат до клавирното изкуство

Радио "Фокус" - Кюстендил

Председателят на читалище „Братство” – Кюстендил Иван Андонов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Андонов,  Кюстендил е домакин на Международния клавирен фестивал – конкурс „Велики учители”, какво включва програмата?

Иван Андонов: Да, наистина, започна седмото издание на Международен конкурс „Велики учители” и Петият международен конкурс за пианисти на името на Виктор Мержанов. Най – голямото събитие в сферата на клавирното изкуство в страната и много съм радостен, че именно град Кюстендил е домакин на това голямо събитие. Имаме пианисти от всички точки на света. Сред членовете на журито имаме представители от България, начело с академик Атанас Куртев, от Япония, Китай, Италия, Полша, Германия, Армения, Русия. От почти всички тези страни имаме и участници в конкурса, много международно участие, много сериозни изпълнители.

Фокус: Как преминава конкурсната програма?

Иван Андонов: Участниците в конкурса са разделени в две групи, така че наред с учениците, се състезават и студенти и преподаватели, което показва, че имаме едно много високо ниво на изпълненията. Наред с конкурсната програма, която върви, в програмата сме предвидили много допълнителни мероприятия като изложби, посветени на Виктор Мерджанов, на Панчо Владигеров. Вече открихме изложба на Васил Стоилов и Василия Стоилова-Куртева. Тържественото откриване на фестивала „Велики учители“  беше в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” с участието на лауреати от международни конкурси – Ромео Смилков, Георги Черкин, Радослав Николов, Светлин Христов, Александър Лиалиос, Жаклина Викторова, Георги Чиколов. В програмата бяха включени творби на Панчо Владигеров. След това се проведе „Pieta – Пиета”, посветено на Нотр-Да́м-де-Пари́ с участието на прочутия дизайнер Светла Димитрова и Август-Александър Павлов. Програмата продължава с концерт на Атанас Куртев от 19.00 часа в голямата зала на културния институт. Той е в памет на Алексис Вайсенберг. В програмата са включени творби на Роберт Шуман. Акад. Атанас Куртев преподава в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“. Отличен е с поредица национални и международни награди, създател е на три музикални дружества и на осем международни клавирни конкурса в България, шест от които се провеждат регулярно в различни български градове. Активно се занимава с научноизследователска, просветна, текстологична и обществена дейност. Публикувал е стотици статии, има издадени няколко книги и нотни издания. Преди седем години той създава фестивал-конкурса “Велики учители“, а скоро след това и конкурса за пианисти „Виктор Мержанов“ в Кюстендил, където кани свои именити колеги от три континента.

Фокус: Направили сте една богата програма?

Иван Андонов: Да. Богата програма, чрез която имат възможност всички почитатели на клавирното изкуство да се запознаят с богатата история на клавирното изкуство не само в България, но и на Балканите и в Европа. Предвидени са много рецитали, майсторски гласове, концерти на академик Атанас Куртев, на професор Евгени Михайлов от Русия, на Наталия Пеева, преподавател в московската консерватория и много други изпълнители. Една много сериозна организация, изпълнена с много събития в продължение на 10 дни. До 17 август участниците ще бъдат тук, при нас. Предвидили  сме възможност да ги запознаем с богатото културно – историческо наследство на град Кюстендил, среща с кмета на Община Кюстендил господин Петър Паунов. Надявам се за пореден път да докажем с общи усилия, че наистина Кюстендил се утвърждава като музикалната столица на България.

Венцеслав ИЛЧЕВ