Иван Бояджиев, експерт по сигурността: Случилото се в Лондон е типичен терористичен акт

 

Иван Бояджиев, експерт по сигурността, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Британската полиция съобщи, че инцидентът край парламента в Лондон, този следобед, при който полицейски служител бе пронизан, а неговият нападател застрелян е терористичен акт. Освен това се съобщава за една загинала жена след нападението. От полицията съобщават още, че няма проникнали нападатели в сградата на парламента. Двама души са били задържани край парламента, а междувременно депутатите са били инструктирани да останат вътре. Господин Бояджиев, може ли да се каже, че това е типичен терористичен акт?

 

Иван Бояджиев: Това е типичен терористичен акт. За съжаление се случи и в Англия, която вече не е обетованата земя, защитена отвсякъде, която никой не я закача, и не я смята за някакви противници на джихадистите. Това е много лош момент. Първо съвпада с  една година от предишните жестоки терористични актове, и тук не се знае още, лошото е, че в този момент Скотланд ярд добре действат, като смятат, че може би ще има още един акт някъде наблизо. Терористите напоследък действат поне по два случая, един след друг. Това е новата тактика на „Ислямска държава“ да не са големи взривове с много жертви, а такива на много места, малки, драстични нападения. От друга страна, по нашите изследвания и разсъждения, които правим може би се появява една нова категория джихадисти – „любители“, които не са свързани с „Ислямска държава“, не са обучавани на територията на „Ислямска държава“, но са или психически мръднали или нещо друго са обидени и могат да използват в полза и всичко, което прави „Ислямска държава“, за да нанасят те поражения на обикновените граждани.

 

Водещ: Очаквате ли някой да поеме отговорност за този акт?

 

Иван Бояджиев: Напоследък се отбелязва, че дори и да не е „Ислямска държава“, те поемат веднага отговорност, тъй като по този начин си издигат авторитета, а и това, което те натискат своите привърженици по цял свят е да извършват навсякъде и по всяко време терористични актове и да стряскат гражданите, за да могат да ни принудят да се плашим, а това е тяхната основната задача – да всеят страх в обществото. Освен това ние трябва да знаем, хората трябва да знаят вече, че за съжаление „Ислямска държава“ са една крачка преди нас, при сферата за сигурност, тъй като тях не ги е страх от смъртта. Техните хора търсят смъртта, за да бъдат възвишени на онзи свят, докато ние европейците, и хората, които са културни, ние не искаме да умираме, искаме да живеем. И това е голямата разлика. И тук вече малко трудно ще проникнем с тяхното мислене, за да се справим с тях кардинално.

 

Водещ: Може ли да се предположи от какво е провокирано това нападение точно в Лондон – столицата на страната, която заяви намерението си за излизане от Европейския съюз? Доскоро се смяташе, че основна цел на терористичните атаки е сърцето на Европа.

 

Иван Бояджиев: Англия не може да бъде изключение. Още преди няколко години американците ни предупредиха, че в цял свят никой не е защитен от попаденията, пораженията на ислямистите. И това се получава. Англия, това казах преди малко, беше като Обетована земя – не се плашеха от нищо, не беше ги страх, вземаха разбира се и много мерки за своята защита. Но ето, и тях ги удариха точно в сърцето на Англия – в Лондон по този мост, където аз съм бил и спокойно съм вървял и много спокойно се вървеше, въпреки лошото време. А сега не може да се върви спокойно. Не случайно и Ердоган така каза: „Ние няма да позволим да вървите спокойно“. Той не е джихадист, според мен, в истинския смисъл на думата, но това, което говори, не действа добре на поддръжниците на така измисления „джихад“.

 

Водещ: Казвате, че тактиката на тероризма е променена, но сега вече целта вече не са големи взривове, но малки и повече. Това означава ли, че трябва да очакваме повторение на това, което се случва сега в Лондон?

 

Иван Бояджиев: То това е нещо нормално в тяхната трактовка, на това, което трябва да правят ислямистите. Още повече сега в Сирия джихадистите понесоха големи поражения. И точно тези джихадисти, които са най-върлите, най-обучените ще плъзнат сега по света. И този мигрантски процес, който се провежда в момента в нашите земи, говори много зле и много опасен за нашите настроения. Разбира се ние пак ще кажа, не бива да живеем в страх, тъй като това е тяхната основна цел – всяване на страх. Трябва да внимаваме, но бъдем винаги готови за нещо, което не е приятно. То не само, че не е приятно, но е жестоко – убити хора, невинни хора, най-лошото е, че пострадват невинни хора, което е и целта на джихадистите, тъй гражданското общество се стряска повече, когато загиват и изчезват невинни хора.

 

Росица АНГЕЛОВА