Иван Бялков: Много добре ще се отрази снегът за пчелите, ако пчеларят си е свършил добре работата през есента и е оставил пчелните семейства с добри медови запаси

Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела” – Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.

„Фокус”: Г-н Бялков, как ще се отразят на пчелите дебелата снежна покривка и ниските температури през тази зима?

Иван Бялков: Много добре ще се отрази снегът за пчелите, ако пчеларят си е свършил добре работата през есента и е оставил пчелните семейства с добри медови запаси. В момента работата на пчеларите е да наблюдават само дали снегът не е затворил входовете. Който действително иска да гледа пчели основното му задължение през есента е да подготви семействата за дълга и тежка зима с много добра храна и достатъчно количества. Месец март е един от най-важните месеци за началото на летния сезон. Тогава започват първите прегледи, рекапитулацията и се поставя всичко отначало.

„Фокус”: А каква беше 2016 година за пчеларите в Родопите?

Иван Бялков: 2016 година не беше най-благоприятна за пчеларите не само в Родопите, а и в още много райони в страната. Само в региони, които имаше силна и разнородна продължителна паша има добри медови добиви. Ние сме много зависими от метеорологичните условия. Миналата година до 15 април времето беше много добро за пчелите, след това започна захлаждане и превалявания, които продължиха повече от месец, а точно в този период тук беше цъфтежът на растенията и пчелите не можаха да хванат този цъфтеж, а лятото продължи с дълга продължителна суша, което също е неблагоприятно за събирането на нектар и мед.  През 2016 година приключихме с добиви средно с около 30% спрямо предходната година.

„Фокус”: Г-н Бялков, кога се извършват профилактични прегледи на пчелите и колко са те през годината?

Иван Бялков: Първият преглед на пчелите се прави напролет, за да добие представа пчеларят как е презимувало семейството. Другият, също много важен преглед се прави наесен и пчеларят  трябва да подготви пчелното семейство за зимата с качествена храна. Трябва да се извършват профилактични здравни мероприятия, за обезпаразитяване на пчелните семейства, а през годината се извършват и други периодични прегледи.

„Фокус”: Има ли интерес към пчеларството, колко са членовете на вашето дружество?

Иван Бялков: Вече към 40 човека наброява дружеството. Много малко са тези, които са се отказали, хората си плащат членския внос. Радващото е, че имаме и нови членове, млади хора, които проявяват интерес към този вид занимание. Да, с по-малко пчелни семейства, но така се започва, тъй като при нас условията не позволяват да се работи по големи програми. Ако искаш да работиш по програми с повече пчелни семейства трябва да ги вдигнеш семействата някъде надолу към полето или към Северна България, където има продължителна и по-обилна паша. За жалост за нашия регион пчеларстването е от рода на хобито. Тези, които искат професионално да се занимават с това, трябва да отидат другаде, това е истината.

„Фокус”: Освен с мероприятията, които са свързани с отглеждането на пчелни семейства имате ли и други инициативи в Дружеството?

Иван Бялков: Да. На доброволни начала и с участието на всички членове на дружеството  събрахме средства и  направихме икона на Свети Харалампий – покровител на пчеларите и лечител. Такава икона няма в новия храм „Свети Висарион Смоленски”, затова решихме да им я подарим, така че и църквата да си има тази икона.  За празника на 10 февруари ще бъде изложена вече в църквата и ще бъде постоянно там.  На този празник всички пчелари почитат светеца и носят в църквата мед, който се освещава и бурканът се пази една година и се смята, че той е лечебен. Има традиции, които уважаваме  и се опитваме да си ги спазваме.

„Фокус”: В скоро време какво ви предстои?

Иван Бялков: Сега ни предстои посещението на дружеството на пчеларското изложение в Плевен. То започва да 9-ти февруари и ще продължи до 12 февруари. Това е най-голямото пчеларско изложение на Балканския полуостров и се организира всяка година по това време, като тук се използва и празникът Свети Харалампий,  покровителят на пчеларите и лечител.  Покрай този празник в Плевен, може би с над 50-годишна история, се организира това пчеларско изложение и дружеството ни вече редица поредни години за това изложение се организираме и правим посещение. Там ще участват над 200 фирми от целия Балкански полуостров, с всички последни новости в технологии, оборудване, инвентар, международни лектори изнасят лекции и си заслужава да се ходи. Който иска да работи в това направление би трябвало да посещава това изложение редовно. Винаги има какво ново да се научи. Пчеларството не изостава от другите направления и също търпи развитие. В отделни държави има цели институти, които се занимават с пчеларство, работят хората най-вече в подобряване на технологиите и в подобряване на системните начини за отглеждане на пчелните семейства. Има какво да се научи и какво да се види.

Даниела БОЙКОВА