Иван Бялков, Сдружение „Родопска пчела“: В Смолянския край медът, пчелният прашец и прополисът са чисти и не са замърсени с пестициди и препарати

Председателят на Сдружение „Родопска пчела“ в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Господин Бялков, как пчелните семейства изкараха зимата и има ли висока смъртност при пчелите, отглеждани в Смолянско?

Иван Бялков: Ситуацията с пчелите е невероятно добра и всичко се дължи на меката зима. Има единици случаи на смъртност, при които пчеларите не обърнаха внимание и не добавиха храна, но те са минимален процент. Това е от недоглеждане на човека. От една страна меката зима беше добре, но станахме шампиони по допълнително дохранване на пчелите. През цялата зима си летяха , с изключение на малко дни и по този начин израхходваха енергия и затова трябваше да добавяме храна. Това е част от отглеждането на пчелите.

„Фокус“: Започва новата стопанска година, какво е важно да се знае от пчеларите за този период?

Иван Бялков: Всеки пчелар трябва да обърне внимание на здравословното състояние на пчелните семейства. Това започва от началота на март, когато се поставят препаратите за профилактика, които се държат до към 20-25 април най-късно, защото се очаква тогава да тръгне масовия цъфтеж на дърветата. Това са череша, слева, ябълка и другите дарвета за паша, за да не се обърка състоянието на меда. Това е основното и сега обоено внимание трябва да се обърне на факта, че изразходват много храна. Тези семейства, които са без запаси, пчеларите трябва да има добавят. Това се извършва сега, защото е много лесно като има паша да се гледат, проблемът е да ги докараш до пашата.

„Фокус“: Какви са очакванията за добива на мед през тази година?.

Иван Бялков: Много е рано да се каже, докато не минат ранната и късната пролет. Ние си пожелаваме пролетта да е топла с кратки превалявания, което е и най-благоприятното време за пчелите. Ако обаче има дъжовете и и студовете, ще е жалко за цвета нан дърветата. Периодът на цъфтежа при нас продължава до около 20 май, след това има и един предбериден перод около 20 дни, който е до 10 юни.

„Фокус“: Има ли интерес към пчеларството от страна на младите хора от Смолян и региона?

Иван Бялков: С радост мога да споделя, че преди години, когато създадохме Сдружението бяхме 18 човека, а сегя сме към 80. Има нови пчелари, няма такива, които да се отказват. В нашето Сдружение има хчелари от община Смолян, от Рудозем и някои села около него, както и от Чепеларе и Михалково.

„Фокус“: Има ли пазар на меда, произвеждат от местните пчелари?

Иван Бялков: Нашата продукция е с ограничени възможности, защото райнът е такъв и тук не се гледат хиляди пчелни семейства. Пчеларите в района гледат по 5-10 до 20 кошера. Произвежданият мед е за собствени нужди и за тези на близките. Няма проблем с пазара. Хората, котио гледат в промишлени количества по 400-500 кошера има проблем среализация. Тук медът се дава на приятелска линия.

„Фокус“: Какъв е основният вид мед в Смолянско?

Иван Бялков: Ние тук не вадим еднороден мед. Той се казва „букет“, защото е разнороден от всички билки в Родопите, а тук цъфтят около 160 вида билки.

„Фокус“: Продължавате ли с кампанията сред местните жители за популяризиране на полезните свойства на пчелните продукти?

Иван Бялков: Да, издали сме листовки и сме дали на производителити, за да може с бурканчето мед да дават на хората и от брошурата. Раздали сме хиляди брошури. Има интерес не само към меда, а и към останалите продукти – прополис, пчелен прашец, по-малко към пчелното млечице. Има пазар за тях, и това показва, че хората се интересуват от това. Пчелните продукти са полезни за поддръжка и повишаване на имунитета на оргонизма, не нанасятт вреда, а има само полза от приемането им. От векове хората ядат мед и затова трябва да се гледа реално на нешата. В нашия район прашеца, прополиса и меда са чисти и не са замърсени с пестициди и препарати, които надолу по полето се слагат. Там има проблеми с отглеждането на пчелните семейства и със самите пчелни продукти, докато тук го няма този проблем.

Нели ГЕРГЬОВСКА