Иван Велков, председател на Моряшки професионален съюз – Варна: С развитието на икономиката в страната, намалява желанието да се пътува по море

Председателят на Моряшки професионален съюз Иван Велков, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Велков предстои във Варна да бъде отбелязан Международният ден на моряка, какво организира по този повод Моряшкият професионален съюз?

Иван Велков: Подготовката за този празник започва много преди датата. Част от него е един детски конкурс за рисунки и литературни творби, наречен „Детско море“, който се провежда от Моряшкия профсъюз за 20-та поредна година. В този конкурс участват деца на възраст от 3 до 12 години, от детски градини и училища. Но тъй като събитието трябва да приключи преди 24 май, когато децата се разпускат от училище, ние провеждаме конкурса в едно предварително време, но с идеята да е част от тържеството за Деня на моряка, в седмицата преди Деня на просветата и славянската писменост. Тази година се включиха над 1000 деца. Обикновено награждаваме много, около стотина деца, с книжки и други материали, подходящи за тази възраст. Част от тези творби на наградените участници, се събират в една книжка, която също е озаглавена „Детско море“. Тя се разпространява сред децата и обществеността. Има участници не само от Варна, но и от цяла България. Във втората част от събитията, близо до самата дата на Деня на моряка, се провежда конкурсът „Диря в морето“. Той е за рисунки на моряци или на свързани с морето лица. Провежда се в малко по-късен етап и приключва с уреждане на една изложба. Тя бе планирана за 24-ти юни в офиса на Моряшкия съюз. В нея се показват наградените рисунки. Обявяват се и участниците с литературни творби, графика и снимки. Срокът за изпращане на творбите приключи около средата на май. След това получените материали бяха прегледани и оценени. Във всеки един от разделите има минимум по три награди. Ако има много изявен участник се връчва и специален приз. Награждаването ще стане днес, преди началото на концерта.

Фокус: Кога и къде ще се проведе концертът по повод Деня на моряка?

Иван Велков: Тази година концертът ще се състои във вътрешния двор на Археологическия музей и ще започне днес от 20 часа. Поканени да присъстват са както хората, свързани с морето, така и цялата градска общественост. Входът е свободен. Началото ще бъде дадено, както обикновено, от представителния Духов оркестър на Военноморските сили. На финала на сцената ще излязат музикантите от „Фондацията“.

Фокус: Но в програмата за самия ден е включено още едно събитие – кръщение на борда на ветрохода „Калиакра“. Разкажете повече за него, кои ще са участниците в кръщението?

Иван Велков: В морското кръщение участват деца на моряци или свързани с морето. Хората, които може да са на брега, но работят в морски фирми. Максималният брой на децата, които могат да се качат на ветрохода „Калиакра“ е 50. Така че предварително се прави един списък при нас. Получаваме желанията за децата, както и за имената, които искат да получат в морското си кръщение. Ако всичко е нормално и децата се съберат навреме, не по-късно от 16.15 часа, може би ще има разходка във Варненския залив при добро време или във Варненското езеро, при лошо време.

Фокус: Какво включва ритуалът?

Иван Велков: Бог Нептун, съответно с всички атрибути прави кръщението. В този ритуал участва една група от Военноморския флот, която се е специализирала в тази процедура. Те са основни действащи лица. Децата получават по едно морско име на риба или на морско чудовище.

Фокус: Те сами ли си избират прозвищата?

Иван Велков: Ами обикновено имат желание и казват какво име искат да получат. За тези, които не са си избрали име, ние го определяме предварително, защото се подготвят свидетелства за морско кръщение.

Фокус: А кои са най-популярните имена през годините?

Иван Велков: Това са наименования на различни риби, всеки един си има предпочитания. Ние също имаме един списък, който се върти във времето. Например за момчета популярни са Лефер, Заргана, Кашалот, най-различни.

Фокус: А има ли такива деца, които са преминали кръщенето и искат да приемат моряшката професия някой ден?

Иван Велков: Денят на моряка всъщност се празнува от няколко години. Когато Международната морска организация прие да има отбелязване на тази дата, горе долу преди 6-7 години стана, ние започнахме да го отбелязваме с една година закъснение. Затова все още няма от тези деца толкова големи, които да са на прага на избор на професионална реализация. Но от участниците в конкурса „Детско море“ във времето има вече такива, които следват във висшите училища. Голяма част от тези деца са от Варна и не е изключено някои от тях да са по корабите вече.

Фокус: А какви са предизвикателствата днес пред моряшката професия, според Вас?

Иван Велков: В последните години желанието за израстване в морската професия постепенно намаляваше. Ако допреди 20 години, във Военноморското училище от десет кандидати влизаше един, сега при кандидатстващи двама- трима влиза един, а в някои специалности има прием по документи. По-голям отлив има от обикновени моряци, които са рулеви или мотористи. Малко хора учат в Морската гимназия, а навремето имаше много курсове, които се провеждаха за обикновени моряци, за рулеви, за мотористи. Причината е, че просто защото заплащането за тези длъжности е сравнително ниско. И ако да речем, че морякът се качи на кораб, който е покрит с договор, подписан от Международната морска федерация, тогава има възможност да вземе една заплата, която обаче не надвишава 1800 долара. И някои от тези моряци, при условие, че шест месеца са на брега и заплатата се разделя на половина, ако си намерят друга работа с близко до това възнаграждение, остава на брега. Така че, за така наречените изпълнителски длъжности, отливът е по-силен. В офицерските длъжности, там има все още хора, които желаят да се обучат и да пътуват, защото там има възможност за израстване, за сравнително много по-високо заплащане. Освен това за тях има и много по-кратки договори. Обикновено за старшия състав те са за не повече от три месеца. За останалия офицерски състав са около четири месеца. Има някои моряци, които се качват на кораби, които обслужват офшорните платформи за нефтодобив. Там пък понякога има смени на месец, на 45 дни, максимум на два месеца. И по този начин се доближават по-бързо до брега. По-лесно се преживява отдалечеността от семейството. Но общо взето, с развитието на икономиката в страната, намалява желанието за това да се пътува по море.

Фокус: И може би, както е и в други сфери, не всеки става за тази професия?

Иван Велков: Средно, трябва да Ви кажа, че от тези, които завършват Морско училище, от випуск механици или навигатори, може би една малка част въобще не се качват. Останалите, които се качват издържат не повече от един контракт. А тези, които остават да пътуват, са не повече от 50 % от завършващите. Тук има и едно друго обяснение, че в началото, някои от тези момчета, ако имат уреден живот от родителите, казват За най-висшите длъжности алтернативата за възнаграждение на брега е много по-ниска. За тях работа в морски фирми, общо взето няма толкова много, за да могат на брега да работят.

Фокус: На финала на разговора ни, отправете едно пожелание към моряшката общност.

Иван Велков: За тези, които са в морето и не могат да присъстват на отбелязването празника, винаги казваме: „Попътен вятър и дълбоки води под кила на кораба!“.

Фокус: Пожелаваме Ви хубав празник!

Диана СТОЕВА