Иван Дуков, Исторически музей-Асеновград: През 2018 година ще организираме инициативи по повод навършването на 800 години от възцаряването на Иван Асен II

снимка: Исторически музей - Асеновград

Директорът на Исторически музей-Асеновград Иван Дуков, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за предизвикателствата пред музея през изминалата 2017-та, както и за плановете на културната институция през 2018 година.

Фокус: Г-н Дуков как Исторически музей-Асеновград изпрати 2017 година? Успешна ли бе тя за колектива на музея, поднесе ли предизвикателства?
Иван Дуков: Успяхме да изпратим 2017 година като една трудна, но доста успешна година за музея. Случиха се някои много важни и за пръв път в историята на нашата културна институция събития. Сред основните акценти е първата самостоятелна изложба на нашия музей в чужбина. По покана на Българския културен институт в Полша направихме две изложби с автор колегата Мина Христемова. Изложбата е озаглавена „Осезаеми божествени откровения в свещената планина Родопи”. През месец май, с откриването на културната програма в Българския културен институт в Полша, ние успяхме да представим нашето богатство в музея, свързано основно със сакрални предмети още от палеолита до по-ново време. Това  е едно от основните неща, които трябва да се отбележат като важни за миналата година. Трудна и тежка изложба, но за пръв път един общински музей като нашия успя да покаже, че богатствата в културно-историческото наследство се разполагат не само в националните и регионалните музеи, но и в по-скромните музеи също има много неща, които да се представят в България и в чужбина.
По отношение на събитията, 2017 година наистина беше трудна за Исторически музей-Асеновград. Въпреки това, успяхме да наситим самата програма с много събития. Още през януари представихме изложбата „Един НЕзабравен герой“ по повод 70 години от смъртта на един от нашите войводи – това е Таню Николов – Войводата, който прекарва основната част от живота си в Асеновград. Също така успяхме да направим едно събиране в Етнографската къща във връзка с Бабин ден, като Ден на акушерките . Там представихме изложба, също експонати от нашия фонд, а някои от пенсионираните акушерки споделиха спомените си от практиката. Трябва да се отбележи, че някои от нашите инициативи си станаха вече традиционни. Например, ритуалното зарязване на лозите, което традиционно го правим в двора на Етнографската къща. Ритуалът го правим по стар стил на 14 февруари, тъй като на 1-ви си имаме запазена жива културна традиция на местността „Св. Трифон“ до Асеновград. На 14-ти февруари правим курбан за здраве и берекет, а от чешмата в двора на Етнографската къща потича вино. Всеки, който желае, може да наблюдава самата обредност, която се е запазила в нашия край през вековете.
През 2017 година продължи и осъществяването на традиционните ни инициативи  като благотворителните базари, предшествани от работилници по повод някой от традиционните  български празници. В организираните събития участват деца от ДГ „Дружба“, от други детски градини и от основните училища в Асеновград, но основно деца от Центъра за деца с увреждания. Освен тези благотворителни инициативи, предшествани от работилници, ние продължихме да правим и наши изложби, също да каним и гостуващи изложби от други музеи в страната. Във връзка с 180-годишнината от раждането на Васил Левски, поканихме изложбата „Посветен на отечеството“. През април представихме изложбата „Чудният свят на тракийката“, гостуваща от Регионалния етнографски музей в Пловдив. Посетителите имаха възможност да я видят почти през цялото лято. След това поканихме няколко други гостуващи изложби, две от които от Регионалния исторически музей в Бургас.  Едната беше „Луксът на XIX век“, а другата „Те защитаваха честта на България“, свързана с Първата световна война. От Националния политехнически музей пък поканихме изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век“.
Тук трябва да се отбележи още нещо, което се превърна в традиция.  В Нощта на музеите в Асеновград вече за втора поредна година организирахме тур по църкви и музейни маршрути. Интересът към него се засилва, а това провокира жители и гости на града да идват в Асеновград точно за този тур по музейни маршрути.
Повечето от нашите събития през 2017 година бяха придружени със създаването на филми за тях. Имаме филм за изложбата в Полша и за традиционния обичай „Калиници“ в Асеновград, който започва от 23 юни с поставянето на нишани в двора на Етнографската къща от момичетата, участващи в обичая. Те поставят нишаните в „мълчана“ вода с билки, а на другия ден, облечени като булки, тръгват към църквата „Св. Никола“ и оттам към параклиса „Въведение Богородично“.
Трябва да се отбележи още, че през 2017 година Музейната школа съшо беше много активна с дейността си – и като Лятна музейна школа и в нейния музикален модул. Музейната музикална школа продължи да се развива. Освен музикалния клас на Атанас Петков, който основно е насочен към народната музика и част от нашата естрадна музика, сега вече имаме и вокалния клас на Веселина Пашалиева. Като част от благотворителна кауза в помощ на Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград, успяхме да издадем диск с авторски записи – коледни песни на децата от Музейната музикална школа, с изключение само на една песен. Този диск беше представен на 22 декември и предизвика огромен интерес. Успяхме да съберем средства, за да помогнем на хората от Центъра за настаняване от семеен тип.
Ако трябва да обобщя, изминалата 2017 година беше доста напрегната, но успешна за Исторически музей – Асеновград.
Фокус: Разполагате ли вече с данни за посещаемостта на Исторически музей – Асеновград през 2017 година? Увеличава ли се броят на посетителите?
Иван Дуков: Разполагаме с приблизителни данни, тъй като все още обработваме статистиката. Прави впечатление, че интересът на посетителите се засилва. Увеличава се посещаемостта и в трите музейни сгради. Това, което на мен ми прави впечатление е, че освен посещенията при конкретни събития, се увеличава броят на хората, които просто искат да влязат и да разгледат самите експозиции в нашите музейни сгради. Това е важно за нас, тъй като показва, че трудът на колегите се оценява.
Фокус: По решение на Европейския парламент, 2018 година ще бъде година на културното наследство. Всички събития на Община Асеновград ще бъдат под слогана на инициативата като знак на съпричастност към идеята за опазване на културните ценности по места. Как ще се включи Исторически музей – Асеновград в осъществяването на тази идея и какво да очакват посетителите през 2018 година?
Иван Дуков: Да, разбира се, че ще бъдем концентрирани в тази насока. В момента все още изясняваме някои от подробностите, защото има неща, за които, чисто организационно, е необходимо  време да се обмислят. Със сигурност ще се проведе вече традиционния Средновековен панаир. През 2018-та ще се състои неговото седмо издание. Ще бъде под мотото на един от важните празници за нашия град и за цяла България, тъй като тази година се навършват кръгли 800 години от възцаряването на цар Иван Асен Втори. Асеновград носи точно неговото име. Надявам се също така да успеем да отбележим тази годишнина и с други наши инициативи. Традиционните ни събития, които се закрепиха във времето, като благотворителни базари и други инициативи, ще продължат и през 2018 година. Предвиждаме няколко гостуващи изложби, в момента водим преговори с колегите от страната, за да може да отбележим другите две кръгли годишнини – 140 години от Освобождението на България и 110 години от обявяването на Независимостта на България. Надявам се жителите и гостите на града да имат възможност да обогатят своята култура чрез нашите събития. Тук е мястото да изкажа голямата си благодарност към колегите от колектива на Исторически музей – Асеновград, които за изминалата година положиха огромни усилия, за да постигнем заложените цели и да направим много неща, извън планираните събития. Трябва да се отбележи, в резултат на засилената работа се е увеличил интересът на посетителите към в музейните сгради, също на хората, които искат да участват в Музейната школа. Вече имаме няколко реализирани концерта  и то за кратко време. Направи ми впечатление, че залите в Старинното училище „Св. Георги“ не успяха да съберат дори и половината от публиката, желаеща да присъства на концерта. Въпреки това, хората изчакаха на удобни за тях места извън залите, за да слушат представянето на децата и на техните преподаватели.
Фокус: Ще си позволя да ви върна към 2017 година, за да попитам каква беше тя по отношение на археологическата и проучвателна дейност. Отново имаше разкопки при крепостта „Воден“.
Иван Дуков: Да, имаше разкопки при крепостта „Воден“ с научен ръководител Здравка Коркутова. Също така имахме и инцидент, свързан със спасителни археологически разкопки, които бяха придружаващи Водния цикъл на Асеновград. Също така се наложи археологическо наблюдение. Като цяло, и в този случай пак трябва да благодаря на колегите, които положиха много усилия, за да мине всичко както трябва и да се спазят методическите разпоредби. Все пак, ние сме длъжни да опазваме културното наследство и като такава институция да успеем да съхраним и да представим нашето богато историческо минало пред жителите и гостите на Асеновград.
Фокус: Какви атракции предлага музея за посетителите? Какви курсове и обучения организирате?
Иван Дуков: Музейната школа представя възстановки, стрелба с лък, сечене на средновековни монети, приложна археология, изработка на идолни пластики или керамични съдове от глина, изработка на кукерски маски от различни материали. Трябва да отбележим, че не е известно в Асеновград да е имало кукерски игри, но в околните села със сигурност имаме. Опитваме се да дадем на децата повече адекватна информация, свързана с нашето богато културно и фолклорно наследство.
Тони МИХАЙЛОВ