Иван Иванов, БРТК: Прогнозата за сезон 2019 г. сочи, че общият спад на посещенията от чуждестранни туристи ще възлезе между 8 и 10%

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас. 

Фокус: Г-н Иванов, колко чуждестранни туристи са посетили Южното Черноморие през месец юни 2019г.?
Иван Иванов: През месец юни 2019 г. Бургаската област е била посетена от 317 598 чуждестранни граждани. Спрямо юни 2018 г. областта ни не е посрещнала 37 000 туристи, което представлява спад от 12%. Пазарите, които, според нас, бележат ръст, са Чехия, Естония, Ирландия, Англия и Белгия. Тревожно е обаче положението с много държави. Италия бележи спад от 89%, Франция – 79%, Германия – 33.5%, Швеция – 37%, Литва – 75 %, Латвия 22%, Люксембург – 52%, Финландия – 20%, Унгария – 14%, Словакия – 16%, Русия – 18%, Норвегия – 34%, Австрия – 29% и Дания – 4.44%. Само три са пазарите, които запазват нивата си спрямо 2018 г. – Холандия, Израел и Украйна. Има пазари, които изцяло изчезват от нашата ранглиста – Египет, Кувейт, Узбекистан, Казахстан, Иран, а нов туристически пазар няма.
Фокус: Какви са причините за този спад, според Вас?
Иван Иванов: Първата основна причина е, че липсват нискотарифните авиокомпании. Втората – не се подготвихме за жестоката конкуренция, която проведоха Турция, Гърция, Египет и Мароко. Третата причина се крие в липсата на адекватност между цена и услуга. Четвъртата причина е липсата на квалифициран персонал. Следващият момент, който заслужава внимание – в Германия фалираха авиокомпании. Шестата причина – в момента има много свободна леглова база. Друг момент от моята дългогодишна практика показва, че няма кой да анализира състоянието на пазарите. Осмата основна причина – няма държавна политика в този отрасъл, който дава 13% от брутния вътрешен продукт. Много често се надяваме, че нещо щастливо ще ни последва. Според мен, всеки сезон не е Великден. Областта ни разполага с качествени атракциони, но и бизнесът не направи нищо през последните 5-10 години за обогатяване с нови екскурзии и мероприятия. Десетата причина – още през първото тримесечие на 2019 г. всички знаехме за очертаващите се спадове на големите пазари като Германия, Русия, Полша, скандинавските и прибалтийските страни. Нищо не направи държавата с визите за руските граждани. Казвам откровено, проблемите ежемесечно се натрупват, а решение – няма.
Фокус: Каква е прогнозата Ви за 2019 г.?
Иван Иванов: Общият спад ще възлезе между 8 и 10 %. В приблизителни цифри това ще бъдат между 245 000 и 285 000 чуждестранни граждани по-малко ще посетят Южното Черноморие в сравнение с предходната година. Това е реалната прогноза. През последните 4 – 5 години са ни помагали основно геополитическите причини на Балканите, Близкия Изток и Средна Африка. Трябва да бъдем откровени в своите анализи. Каква е прогнозата за 2019 г.? Ръстове ще има от Австрия, Белгия, Естония, Израел, Ирландия и Украйна. Същевременно се очакват много големи спадове. От Армения и Грузия няма да има посещение от нито един турист, от Финландия се очаква спад от 15%, от Франция – 38%. При най-големият пазар – Германия, предвиденият спад е 37%. От Унгария – 12%, Италия – 57%, Латвия – 36%, Литва – 48%, Холандия – 13%, Норвегия – 22%, Полша – 10%, Русия – между 12 и 15%, Словакия – 14%, Швеция – 27% , Швейцария – 24%. Друг момент, който трябва определено да отчетем е, че липсва всякаква реклама за българските туристически селища. Добри постижения на наши управители, на туроператори, на турагенти на ресторанти и на хотели в периодичните издания не се срещат. А ще видите много често статии и то с рекламна цел от Куба до Австралия. Имаме и такива, които постигат много добри резултати, но никой не ги търси. Според мен, с тях могат да се водят перфектни професионални разговори. Същите могат да очертаят пътищата за бъдещото развитие на морския туризъм в България.
Фокус: Има ли възможност за подобрение на настоящият туристически сезон?
Иван Иванов: Ние отидохме на това ниво, което ни се полагаше. Ако не променим качеството на туристическия пакет, обслужването, ако не намерим кадри, които да обучим, този спад ще нарасне. И още един момент – ако някой живее с мисълта, че ние ще върнем българите, които са заминали в чужбина, жестоко се лъже. Ние просто загубихме времето. Трябваше да решим проблемът с възнаграждението много по-рано. Процесът към подобрение е дълъг – няма да можем за един или два сезона да променим нещата, защото конкурентът работи изкусно, а ние не изучихме това, което той прави.
Мария ПОПЧЕВА