Иван Иванов, БРТК: 12.79 % е спадът на посещенията от чуждестранни туристи за месец юли, спрямо предходната година

Снимка: Община Бургас

Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас 

Фокус: Г-н Иванов, колко чуждестранни туристи са посетили града ни през месец юли 2019-а година?
Иван Иванов: През месец юли 2019-а година бургаското Черноморско крайбрежие е посетено от 433 337 чуждестранни граждани. Спрямо месец юли 2018-а има спад от 12.79%, а в цифри това са 55 427 чуждестранни граждани по-малко. Пазарите, на които се отчита ръст, са Англия – с 10%, Украйна – 22%, Люксембург – с 8%, Естония – с 13,8%, Белгия – с 8,39%, Израел – с 2,4%, Ирландия – с 13%. Резки спадове обаче отчитат следните пазари за месец юли 2019-а спрямо същия месец през 2018-а: Италия – над 1 000%, Франция – 88%, Германия – 35%, Словакия – 26%, Чехия – около 10%, Полша – спад 15%, Швеция – спад 35%, Финландия – спад 10%, Норвегия – 21%, Русия – 15,50%, Швейцария – 19,36%, Кувейт – 36%. Пазарите, които липсват вече няколко години на електронното табло за посрещане и изпращане са Грузия, Азербайджан, Ирак, Сърбия, Македония, Турция, Казахстан, Узбекистан и други. Според нас спадът ще се запази такъв и за месец август, както и до края на сезона. Ако настъпи някакво чудо, той евентуално може да бъде понижен на 11.5%.
Фокус: Кои са основните причини за това, според Вас?
Иван Иванов: Основната причина се крие в това, че туризмът ни се развива на фона на бетон и имитация. Необходима е цялостна промяна в мащабността на туризма. Той трябва да включва държавно субсидиране на чартърните полети, намаляване на данъка върху добавената стойност, покупка на фериботи, катамарани и инфраструктура. Всичко това издигна за съвсем кратък период от време Турция като абсолютен лидер. Другият проблем, който страшно много ме безпокои, са резките намаления на цените на туристическите пакети с 15,20,25 и 30%. Някои туроператори споделят, че имаме хотелиери, които са намалили цените с 35%. При такава симбиоза от похвати, можем ли да очакваме оптимизъм с повече валутни приходи? За нас е трудно обяснимо как ще приключи договарянето за сезон 2020-а и ще може ли да се покрие инфлацията при положение, че са допуснати такива грешки.
Фокус: Какъв е правилният начин на действие, според Вас?
Иван Иванов: Туристическите пакети за 2020-а година трябва да бъдат рязко диференцирани – да има места, където да бъдат настанени младежите, да има такива за възрастните с деца, както и други за възрастните на 55-60-годишна възраст. Ако не въведем конкретно райониране както на туристическите селища, така и на туристическите комплекси, спадът ще нарасне.
Защо с космическа скорост ни изпревариха страни като Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Кипър и Египет? Отговорът е само един – гърците и турците, например, печелят от чуждестранните туристи, но печели и техният турист. Обяснението да ни изпреварват съседните ни държави по отношение на туризма се крие не само във високите цени, а и в отношението към туриста. В Гърция и Турция печелят от туриста и гледат да се сприятелят с него.
Мария ПОПЧЕВА