Иван Иванов, БСП: Хвърлянето на партията в една безсмислена борба за председател щеше да разстрои достатъчно редиците преди местния вот

 

Въпреки очакванията на 49-я Конгрес на БСП, лидерът Корнелия Нинова отказа да внесе оставката си, с което интригата за нов председател на партията пък беше прекратена. Част от вътрешната опозиция поиска промяна на устава. Дотук се стигна след загубата на европейските избори. Егото или отговорната мисъл за левицата надделя през вчерашния ден и оттук накъде? Отговорите търсим от депутата от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Иванов, извън правилата по устав, каква морална тежест носи решение за подаване на оставка, по-късно отказване от това решение? Вие как разтълкувахте вчерашните събития?

Иван Иванов: Моето тълкуване е, че председателят на БСП успя да преодолее своите лични емоции, както се изрази в своята реч г-жа Корнелия Нинова, и отговори на очакванията на партийните организации, които бяха заявили своята подкрепа. Още повече, че на партията й предстои много сериозна подготовка за местните избори, които както знаете, са едни от най-важните в страната за всяка една партия, разбира се, защото местната власт е основата на всеки един политически живот. Така че хвърлянето на партията в една безсмислена борба за председател за няколко месеца щеше да разстрои достатъчно редиците. Мисля, че това беше най-разумното и най-логичното решение, което можеше да се вземе.

Водещ: Вчера се намекна за един осезаем натиск за овладяване на партията отвън. Откъде идва той? Ще бъде ли овладяван вече с оставането на поста на досегашния председател?

Иван Иванов: Разбира се, имаше такъв намек в изказването на председателя на БСП. Предстои, може би да разберем за какво става въпрос, тъй като не бяха дадени подробности. Но аз мога смело да ви кажа, че БСП не е партия, която се подава на външни влияния. През годините го е доказала, защото тази 130-годишна история, която имаме, категорично доказва, че БСП е партия, която може да отстои на всякакви влияния, на всякакви катаклизми и сътресения. Най-важното е да се подготвим за местните избори, за да можем да направим резултата, който разбира се, е очакван от всеки един симпатизант и член на партията.

Водещ: Освен очевидно необходимостта от стабилна партия за местния вот, този външен натиск, тези притеснения, които Нинова имаше, повлияха ли също на вчерашното решение?

Иван Иванов: Очевидно не са повлияли, защото беше посрещнато мисля, че доста единодушно решението на Нинова от делегатите на конгреса. Разбира се, имаше недоволни, но мисля, че партийният интерес винаги трябва да бъде на първо място пред личния. Така че не виждам някакъв драматизъм в случилото се. Разбира се, очакванията имаше всякакви. Аз лично не знаех какво ще бъде решението в крайна сметка на Корнелия Нинова, но то съвпадна с очакванията на болшинството партийни организации. Ситуацията бързо ще бъде преодоленяна като емоция, като настроение в партията, и ще започне този цикъл, който по устав ни предстои още следващите дни.

Водещ: Чухме още от думите вчера на лидера, тя каза, че подадена, констатирана оставка би означавало отварянето на „кутията на Пандора“. Какво щеше да излезе оттам? Действително толкова страшен сценарий ли щеше да бъде една смяна на председателя в тези предизборни няколко месеца?

Иван Иванов: Вярвайте ми, една процедура за избор на председател сега щеше да отвори доста фронтове вътре в самата партия, които щяха да разконцентрира и членската маса по отношение на нейните виждания за бъдещи представители в местната власт. Трудно щеше да се организира паралелна кампания, която ни предстои с решение на Националния съвет, за номинации за общински съветници, за кметове, а в същото време да вървят агитациите за различни кандидати, които да заемат поста в оставащите месеци до следващия отчетно-изборен конгрес, който трябва да бъде през пролетта на 2020 година. Неминуемо това щеше да се отрази. И аз най-малкото в тази посока разчитам думите на лидера Корнелия Нинова за „отварянето на кутията на Пандора“. Безспорно това щепе да доведе до изключително лоши резултати на местните избори. Едва ли нещо друго се е имало предвид, че партията ще се разпадне, ще се разцепи. Щеше да доведе със сигурност до много тежки резултати, оттам нататък е трудно изправяне на крака на БСП. Този процес по избор на председател трябва да бъде в сроковете, когато се записани в устава, тоест, при изтичането на този 4-годишен мандат на всички органи на управление на партията.

Водещ: Вие казахте, решението на Корнелия Нинова отговори на очакванията на тези, които заявиха подкрепата си за нея. Знаем, обаче имаше и такива, които настояваха за оставка. Ще бъдат ли преодолени тези вътрешнопартийни търкания до местния вот на есен, така че да не се отразят на крайния резултат?

Иван Иванов: Искрено се надявам това да се случи, тъй като интересите на всеки един съвпадат в една посока – спечелването на местните избори. В крайна сметка всеки един представител, дори и на вътрешната опозиция ако мога да я нарека, защото аз не считам, че в БСП трябва да има вътрешна опозиция, просто това са хора с различни виждания за бъдещето на партията, разбира се, е да постигнат резултат, който и тях трябва да ги удовлетвори. Всеки един от нашите се отчита за постигнатото по време на кампанията. Ако бяхме влезли в един оборот за номинации за председател, за агитация вътре в самите партийни организации, това щеше да разконцентрира страшно много партийните редици, и съответно щеше да доведе до отблъскване на симпатизанти. Така че фокусирането в една и съща задача, именно излъчването на най-добрите кандидати и постигането на най-добрия резултат, до голяма степен ще уталожи страстите. Разбира се, това не е гаранция, че след местния вот няма да изпаднем в подобна ситуация, но все пак разчитаме на здравия разум. В крайна сметка, той надделя вчера, защото турбуленцията от вътрешнопартийния живот няма да се отрази изобщо на никакви резултати в близко бъдеще.

Водещ: Очевидно местните избори имат изключително сериозен залог. Направи ли се обаче необходимият анализ на допуснатите грешки до този момент, така че левицата да се представи по най-добрия начин?

Иван Иванов: Представи се анализ, който беше гласуван на конгреса, разбира се, не мина без своите малки трудности, но в крайна сметка, това е анализът, който направи работната група и беше приет от конгреса. Мисля, че беше достатъчно критичен, може би е имало нещо, което още да се добави допълнително и критично, но все пак мисля, че всеки един си направи равносметка за допуснатите грешки и най-големите ми очаквания са те да не се повтарят, да не се мултиплицират в местната кампания. Но все пак, тя е по-специфична. По места всеки един кандидат ще изработи своята платформа, ще се съобрази с местните особености на своята кампания, тоест, очакванията на избирателите от съответния регион. Очаквам една по-сериозна и динамична кампания, по-добре структурирана. Този доклад показа редица слабости, които бяха допуснати. Хубавото е, че БСП има навика да се учи от грешките, които е допускала през предходни кампании, така че надявам се това да бъде една добра основа за надграждане на следващата кампания.

Водещ: Грешка ли беше обаче напускането на Народното събрание? Загубихте ли вие като партия, загубиха ли пък и вашите избиратели от факта, че отсъствахте от някои доста важни дебати?

Иван Иванов: Мога да кажа, че това нещо имаше както своите плюсове, така и своите минуси. В крайна сметка резултатът е налице. Разбира се, дали именно отсъствието на народните представители от пленарна зала е допринесло категорично за тази загуба, аз не мога да твърдя, но съм убеден, че в голямата си част нашите тези, че този парламент не работи и приема закони, вредни за българските граждани, е изключително вярна. Защото едва ли някой би отрекъл, че това мнозинство работи в ползу роду и българските граждани са доволни. Виждате сами какъв е рейтингът на тази институция. Затова казвам, че имаше своите плюсове и своите минуси. В един момент не мога да отрека, че липсваха дебатите, които ние давахме в цялата работа на Народното събрание и очакванията на българските граждани бяха до известна степен такива. Но пък за сметка на това тези, които следят редовно работата на Народното събрание разбраха, че това мнозинство не работи в полза на българските граждани. Надявам се през следващия месец ние да наваксаме това забавяне и мисля, че влязохме дори в ритъм, какъвто имахме преди напускането на пленарна зала.

Водещ: Г-н Иванов, как се промени партията, откакто начело стои нейният председател Корнелия Нинова?

Иван Иванов: Мисля, че беше доста добре обяснено и в нейната реч. Не можем да отречем подема, който ние имаме и по отношение на спечелването на президентските избори, повишаването на резултата по време на парламентарните избори през 2017 година, повишаването на резултата, разбира се, и сега на тези европейски избори. Мисля, че се движим в правилната посока. Но както казах, разковничето е действително да намерим общия език и общата посока, в която да се движат всички членове на партията с една-единствена цел – БСП да бъде тази политическа сила, която да даде дневния ред на управлението на страната. Мисля, че тези условия, които ние записахме във „Визия за България“, се възприеха много добре от обществото. Надявам се в близките месеци да получим действително тази подкрепа, отчитайки грешките, които може би сме направили в тази кампания, базирани на доклада, който беше приет вчера.

Водещ: Очаквате ли едни добри резултати на местния вот да потушат за по-дълъг период от време страстите вътре в БСП?

Иван Иванов: О, със сигурност ще се отразят положително едни добри резултати. Именно и това беше изведено и като причина болшинството партийни организации да откажат към днешна дата да провеждат вътрешнопартиен избор, за да могат да се консолидират и да се подготвят за местния вот. В противен случай щяхме да се обвиняваме от най-ниското до най-високото ниво, да търсим виновници, да се наказват и т.н. – нещо, което със сигурност не носи позитиви на никого, дори и на тези, които не са членове на партията,  симпатизантите. Така те ще загубят единствената алтернатива, която виждат за бъдещето на България.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА