Иван Иванов, производител на играчки: Играчките трябва да накарат детето да мисли, да развиват въображението му

По повод Коледните и Новогодишните празници, на които децата получават много подаръци и играчки, Радио „Фокус” – Пазарджик  разговаря с Иван Иванов, един от големите производители на дървени играчки в страната, за производството на детски играчки и тенденциите на пазара.

 

Фокус: Г-н Иванов, вие ръководите едно от най-големите предприятия за производство на детски играчки в страната. Кое ви насочи към този вид бизнес?

Иван Иванов: Производството на дребни дървени изделия ми е хоби и то в един момент се превърна в бизнес. Произвеждам играчки още преди 1989 година. Аз работя в сегмента производство на дървени играчки за деца от 1 до 4 години. Това са най-малките, най-чистите същества, приятно е да се произвеждат дървени играчки за тях.

Фокус: Вие изработвате дървени играчки. Как се приемат те от децата и от родителите?

Иван Иванов:Аз изработвам само дървени играчки предимно от бук. Приемат се много добре. Дървените играчки са по-здрави, децата играят с тях с по-голям интерес. Играчките, които изработваме карат детето да мисли, да разсъждава, да комбинира. Освен това дървените играчки са много по-трайни от пластмасовите, които се продават на пазара. За това в Западна Европа, а и в останалата част на света те са много по-предпочитани. Изработваме около седем-осем вида изделия. Най-търсените играчки са дървените детски влакчета с дървени релси. Там децата влагат много фантазия и комбинативност и правят най-различни неща.

Фокус: Какви грижи полагате да тяхната безопасност?

Иван Иванов: Оцветяването на играчките се прави с безвредни бои. Самите играчки трябва да се безопасни, да нямат остри ръбове, да имат индикация за каква възраст са, има ли дребни детайли в тях. Като пример бих посочил лаковете, с които покриваме играчките. Те са на водна основа и са абсолютно безвредни. Правят се изпитания за якост, за това какви органични съединения съдържат играчките, каква възпламенимост имат. Правят се изпитания за здравина, за да не се счупи играчката или от нея да се отдели елемент, който е по-малък от изискванията за деца в тази възрастова група. Изискванията са големи, два пъти в годината се правят проверки, освен това се прави и анализ на това какви слабости има при производството. Можем да се похвалим, че в това отношение стоим много добре, защото всички изследвания, които са направени са с отлични показатели.

Фокус: Според Вас освен за развлечение, за какво друго могат да са полезни играчките на децата?
Иван Иванов: Играчките развиват творческото мислене на децата, тяхната комбинативност, изработването на различни конфигурации. Има играчки, при които формите на детайлите са триъгълни, кръгли и правоъгълни. Детето трябва да съумее да постави правилния детайл на правилното място, иначе играта не се получава. Така децата мислят, вникват с съдържанието на играта и тя е полезна за тях.

Фокус: Какви са тенденциите на пазара на детски играчки?

Иван Иванов: Играчката трябва да има възпитателен ефект. Има доста хора по света, които произвеждат интересни играчки, които стимулират логиката и мисленето, фантазията при децата. Именно такива играчки задържат вниманието на детето. Всичко което кара детето да мисли, да развива въображението е занимателно. Днес то подрежда играчката по едни начин, утре по друг.

Фокус: Какво ще пожелаете на децата, които вече са получили любимата си играчка?

Иван Иванов: Нека децата ни да изживеят едно много хубаво и щастливо детство. Нека родителите им да бъдат преди всичко хора, да съхранят човешкото в себе си и ценностната си система. Нека да възпитават у децата си ценности, които заедно със знанията и труда, който ще полагат за своето образование, ще ги направят достойни граждани на България.

Ваня НИКОЛОВА