Иван Иванов, производител на играчки от Пазарджик: Безопасността е едно от основните изисквания при детските играчки

По повод получаваните от децата за празниците играчки, Радио „Фокус“ – Пазарджик разговаря с Иван Иванов – производител на играчки в Пазарджик.

Фокус: Г-н Иванов, какви играчки предпочитат децата и харесват ли дървените?

Иван Иванов:  Като производители правим различни играчки. Най-търсените са дървените детски влакчета с дървени релси. Там децата влагат много фантазия и комбинативност и правят най-различни неща. Всички играчки, които произвеждаме, ги правим с много любов, с много сърце, с удоволствие. Много е хубаво да произвеждаш нещо за дете, нещо, което да му носи радост.  А за предимствата на дървените играчки мога да кажа, че те са по-здрави, по-топли, децата играят с тях с по-голям интерес.  Играчките развиват творческото мислене на децата, тяхната комбинативност, изработването на различни конфигурации. При тези със сглобяеми детайли детето трябва да съумее да постави правилния детайл на правилното място, иначе играта не се получава. Така децата мислят, вникват с съдържанието на играта и тя е полезна за тях.

Фокус: Как се следи за безопасността на детските играчки?

Иван Иванов: Безопасността е едно от основните изисквания при детските играчки. Правят се изпитания за якост, за това какви органични съединения съдържат играчките, каква възпламенимост имат. Правят се изпитания за здравина, за да не се счупи играчката или от нея да се отдели елемент, който е по-малък от изискванията за деца в тази възрастова група. Изискванията са големи, два пъти в годината се правят проверки, освен това се прави и анализ на това какви слабости има при производството. В това отношение стоим много добре, защото всички изследвания, които са направени са с отлични показатели.

Фокус: Кой определя избора на играчка – детето или родителят?

Иван Иванов: При избора на играчки донякъде определящо е мнението на децата, но влияние има и това на родителите. Като пример ще посоча, че правехме играчка за най-малките с едни щифтчета и човечета, нарисувани по тях и дръжка, с която се бута. Тази играчка създава страхотен шум и на децата им доставя удоволствие да щракат по пода. След няколко години тя беше спряна, може би под влиянието на родителите, които не обичат децата да вдигат шум, въпреки, че тя е много забавна за децата. Има и играчки, които остават трайно в съзнанието не само на децата, но и на техните родители. Много от приятелите и близките ми, които са си купили дървени играчки или, на които сме подарявали такива споделят, че едното от децата им е пораснало с дървената играчка, а след това братчето или сестричето му са продължили да си играят с нея и тя отново е била интересна и забавна.

Фокус: Вашето пожелание по повод Коледните и Новогодишните  празници?

Иван Иванов: Пожелавам децата ни да бъдат много здрави, да са щастливи, ученолюбиви, да трупат знания, да обичат родината си. Децата са нашето бъдеще. На всички – деца и родители, пожелавам и весело посрещане на празниците.

Ваня НИКОЛОВА