Иван Кабуров, земеделец: Българското земеделие се нуждае от модерна техника, стабилно държавно финансиране и сигурен пазар

Пазарджик. Процесите по отглеждането и преработката на земеделската продукция в Европа е почти изцяло механизирана, без това да е намалило работната ръка, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик. За пример земеделецът даде стопанствата в Италия, където има много модерна земеделска техника, стабилно финансиране от страна на държавата и добра реализация на продукцията на вътрешния пазар.

Там стопанствата са капсуловани, държавата обезпечава производствения и преработвателния процес, а фермерите не рискуват с износ на стоката си на чуждия пазар. Докато българските стопани рискуват постоянно и за това голяма част от тях са на ръба на оцеляването“, уточни пазарджишкия земеделец.

На въпрос дали има реални шансове българската земеделска продукция да се реализира на европейския пазар, той изрази песимизъм, тъй като, по думите му, чужденците имат манталитет да хвалят чуждата стока, но накрая отново търсят собствената си.

Нашият шанс е да се кооперираме в различни земеделски сдружения, да участваме в проекти и да търсим реализация и на нашия, и на чуждия пазар“, каза още Кабуров.

Албена ЖИЛЕКОВА