Иван Кабуров, земеделец: Земеделците се надяват на трайна снежна покривка през предстоящата зима, която да запази културите през вегетативния им период

В края на аграрния сезон в област Пазарджик Радио „Фокус“ – Пазарджик разговаря със земеделският производител и арендатор Иван Кабуров, които отглежда големи площи със зърнени и зеленчукови култури за равносметката от изминалата стопанска години, изкупните цени на продукцията и проблемите в работата на стопаните.

Фокус: Какви земеделски мероприятия извършват стопаните в края на Аграрния сезон?

Иван Кабуров: Започна подготовката на земеделските площи в област Пазарджик преди засяването на есенниците. Стопаните използват влажното време, за да извършат оранта на парцелите, където традиционно ще бъдат засети жито, пшеница, царевица и рапица. Големите площи се обработват с трактори, докато стопаните с площи до 3-4 дка използват малки фрези.  Засяването на посевите трябва да стане до края на месеца. Земеделците се надяват на трайна снежна покривка през предстоящата зима, която да запази културите по време на вегетативния им период. Опасенията са да няма много валежи от дъжд, които да наводнят отново площите, както стана предишните две години.

Фокус: Масово се произвеждаха тикви в Пазарджишко – какви са добивите и изкупната им цена?

Иван Кабуров: Близо 3 тона от декар са добивите от тикви през този земеделски сезон в Пазарджишко. Състоянието на реколтата е добро. „Цената на тиквите към момента е 0.20 лв без ДДС, а с начислението тя стига до 0.24 лв за килограм. Най-честото площите, засадени с тикви, са от холандските сортове „Матилда” и „Самсон”, които са устойчиви на болести. Тяхната големина е стандартна и калибрирана – от 3 до 5 кг. Основните изкупватели на продукцията от тикви са големите хранителни вериги, които търсят еднотипни тикви със стандартна големина. Това е са кръглите тикви, докато тези от вида „цигулка” се продават предимно на кооперативните пазари.

Фокус: А какви са добивите от зърнените култури през изминалия сезон?

Иван Кабуров: До 500 кг от декар стигнаха добивите от пшеница в област Пазарджик през този аграрен сезон. Изкупната цена достигна до 0.27лв/кг. Земеделските производители реализираха от 15 до 25 лв печалба от декар от пшеница, като това доста надвиши очакванията с оглед на сушата през лятото. Добивите от царевица също са добри. До 0.30лв/кг стигна крайната изкупна цена, а добивите са около 800 кг от декар. „По-голямата част от продукцията се реализира веднага след жътвата, а останалата се съхранява в халета.

Фокус: Какви проблеми съпътстваха вашата работа през изминалата стопанска година?

Иван Кабуров: Сушата в Пазарджишко принуди полски зайци и фазани да разрушават напоителни системи на земеделски площи. Животните пробиват със зъби маркучите от капковото напояване, за да пият прясна вода. Тази година има и повече лалугери по полето, които обаче не нанасят сериозни щети. За щастие спря и нашествието от полски мишки, които преди години атакуваха зърнените посеви. Най-често обект на посегателсдтво от страна на полските обитатели са житните и бобовите култури.

Албена ЖИЛЕКОВА