Иван Кабуров, земеделец: Поредицата от интензивни валежи от дъжд влошиха качеството на зърнено-житната реколта в Пазарджишко

По повод поредицата от интензивни валежи от дъжд и градушки Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси Иван Кабуров, земеделски производител от Пазарджик, с коментар за състоянието на житната реколта и полските култури на открито

 

Фокус: Какво е състоянието на овощните насаждения в региона след поредицата от дъждовни дни, градушки и ниските нощни температури?

Иван Кабуров: През изминалите два месеца селските стопани и овощарите бяха изправени пред много лоши метеорологични условия – интензивни валежи от дъжд и и градушки. Най-неблагоприятно това се отрази на  реколтата от череши. Сегашните метеорологични условия не позволяват пръскане на овощните дървета, тъй като вали всеки следобед интензивно и препаратите за растителна защита нямат време да подействат.

Фокус: А какво е състоянието на полските култури и конкретно на житните посеви?

Иван Кабуров: Незадоволително е състоянието на реколтата от слънчоглед заради интензивните валежи и ниските нощни температури през месец юни. Растенията са прерастнали заради обилната влага и няма възможност да бъдат обработвани ръчно, дори и механично, като преовлажнената почва създава условия за развитието на гъбични заболявания по слънчогледа. Заради честите валежи от дъжд пък не е възможно пръскането с фунгицидни препарати, които са важни за периода на вегетация на растенията и е много вероятно е да се получи жълта и кафява ръжда по реколтата от слънчоглед.

Фокус: Набра ли популярност застраховането на обработваемите площи при стопаните?

Иван Кабуров: Най-често земеделските стопани застраховат насажденията си срещу наводнения и градушки, като целта е да се предпазят от фалит в края на аграрния сезон. Има и вариант за застраховка на посевите и зеленчуците от киша, измръзване и изсушаване. Застраховането на земеделските площи е прецизен процес, който се следи от застрахователя, който работи в тясна връзка с Метеорологичната служба в региона, както и със Службата по земеделие. В повечето случаи пораженията при наводнение и градушка са частични, не върху целия масив, а върху отделни парцели. Тогава изплащането на обезщетението става само за засегнатите площи. За стопаните е важно да застраховат земеделските си земи, особено ако културата е претенциозна, а климатичните условия са прогнозно неблагоприятни.

Фокус: В сила са и еднодневните трудови договори за сезонните работници – имате ли проблеми с тяхното приложение?

Иван Кабуров:  Еднодневните договори за сезонните работници са облекчение за селските стопани, тъй като, заради голямото текучество на заетост през аграрния сезон, не могат да се осигурят постоянни договори за всички. Единственото неудобство е административната ангажираност на стопаните с попълването и регистрирането на тези договори, за което повечето фермери са назначили допълнителен персонал. Благодарение на това нововъведение, всички работници, които са на борсата или вземат социални помощи, могат без проблем да участват в сезонната заетост на полето. Ако тези осигуровки, които са заплатени към НОИ, не бъдат използвани, парите се възстановяват на стопанина. Инспекцията по труда прави постоянни проверки и се издават предписания.

Албена ЖИЛЕКОВА