Иван Кадев, кмет на Община Банско: Полагаме всички усилия да осигурим нормално и безопасно движение в зимния период

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Кметът на Община Банско Иван Кадев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Кадев, местните жители на Банско още на първи тур ви гласуваха доверие. Кажете ни първо какви са основните предизвикателства и задачи, с които се заехте, след като разбира се встъпихте в длъжност?

Иван Кадев: Още първият ми работен ден като кмет на Община Банско, преди да успея да навляза в административните си функции, ми се наложи спешно да се заема с решаването на един въпрос от жизненоважно значение. Буквално трябваше да спасяваме положението с отоплението на детските градини, училищата, социалната заведения и общинските обекти в Банско. Следващата неотложна задача бяха улиците в града. Още по време на предизборната кампания, а и преди това, имах представа какво представляват проблемите, къде са най-сериозни, но сега установихме, че на места положението е трагично и то от дълго време. Затова предприехме незабавни мерки да се направи каквото е възможно преди настъпване на зимата. Същевременно преглеждаме изпълнението на проектите и договорите. Констатираме забавяне в сроковете на изпълнение на някои от тях, като тези по Програмата за развитие на селските райони за рехабилитация на улици в град Добринище, за ВиК инфраструктурата на ул. „Глазне“ в Банско и някои други. Може би трябваше да започна с това, че беше определен и назначен ръководен екип, на когото гласувах доверие за съвместната ни работа през следващите години и заедно решаваме тези наболели задачи.

Водещ: Освен тези първи неотложни задачи, кои ще бъдат основните ви приоритети за следващите 4 години?

Иван Кадев: Много са. Управленската ни програма се конкретизира и в нея ще има приемственост и новаторство в интерес на гражданите в общината. Защото те ни избират преди всичко за това, което виждат в нашата програма като положително и реално постижимо за себе си и за общината. Още преди встъпването ми в длъжност подчертах колко е важно състоянието на промишлените крайградски зони за икономическия облик, а и за поминъка на голяма част от населението в Банско. Затова общината ще предприеме конкретни стъпки за подобряване на условията в тези зони. Същото важи и за развитието на ски зоната, за преосмисляне на фестивалния график, неговото съдържание, за социалната дейност и образованието, за обществения ред и сигурност и т.н.

Водещ: Стана въпрос в началото, вероятно вече имахте възможност да запознаете и с финансовото състояние на общината, изпълнението на бюджета. В тази връзка какво констатирахте дотук?

Иван Кадев: Запознахме се с общите рамки на изпълнението на Бюджет 2019 на общината. Изпълнението на приходната част е добро. Разбира се, има още какво да се желае в бъдеще. По отношение на разходната част – установяваме всички неплатени задължения по договорите, а и извън договорите. Не е тайна, че наследяваме почти 7 млн. лева кредит и всеки месец трябва да се грижим за погасяването на дълга.

Водещ: Именно тези неизплатени задължения и кредитът, те ли ще бъдат водещи в приоритетите в бюджета за догодина?

Иван Кадев: Наред с всички други неотложни задачи преди няколко дни започнахме процедура по съставяне на бюджета за 2020 година и чрез него трябва да обезпечим приоритетите в изпълнение на нашата управленска програма.

Водещ: Можем ли да загатнем част от тях?

Иван Кадев: Ние имаме доста приоритети, написали сме ги в нашата предизборна програма, ще ги включим и сега като част от изпълнението. Затова ще съобразим бюджета с тях.

Водещ: Г-н Кадев, на прага сме на зимния сезон, очаква се влошаване на времето. Имате ли готовност за зимното почистване на уличната и общинската пътна мрежа?

Иван Кадев: В тази връзка проведохме две срещи с фирмата, която е отговорна за сметосъбирането и снегопочистването. Нейните представители декларираха готовност за работа в зимни условия, представиха ми план-график за изпълнение на дейностите през зимния сезон. Гарантират, че са обезпечени с техника и необходимите материали. Фирмата е избрана за следващите 4 години след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. А Общината от своя страна има своите възможности за контрол по изпълнение на дейностите за почистване и поддръжка. Предстои такава среща и с фирмата, която е избрана за изпълнител по дейностите по поддържане на пътищата в района на Места и съставните села от община Банско.

Водещ: Към днешна обаче какво е състоянието на пътищата? Приключени ли са вече всички ремонти, обновена ли е пътната маркировка или тези неща още се довършват?

Иван Кадев: На част от тези въпроси вече отговорих, но повтарям, че полагаме усилия да преведем улиците в Банско, Добринище и в останалите населени места в общината в нормално състояние. Разбира се, някои от решенията са временни предвид сезона и условията, но ще направим всичко възможно да осигурим безопасност в движението по пътищата.

Водещ: Има ли участъци, които обаче пък създават най-големи трудности при по-тежка зимна обстановка?

Иван Кадев: Вижте, в планинските райони, какъвто е нашият, поддържането на пътищата изначално е трудно. При нас още повече, защото знаете, че натовареността в Банско и Добринище през зимния туристически сезон се увеличава многократно. Но пак повтарям, ще положим всички усилия да осигурим нормално и безопасно движение в зимния период.

Водещ: С това започнахме нашия разговор – част от неотложните задачи, с които се ангажирахте, встъпвайки в длъжност – готовността на училищата, детските градини, като цяло социалните заведения за предстоящите зимни дни. Какво друго предприехте, освен тези задачи, с които трябваше да се справите? И да разбираме ли, че към днешна дата вече всичко е готово?

Иван Кадев: С директорите на детските градини и училищата на територията на община Банско имахме среща. Не бяха поставени сериозни проблеми, пък и както ви казах, първото нещо, което направихме, беше да обезпечим топлоподаването за детските градини, училищата от „Топлоснабдяване Банско“. Останалите въпроси, които поставиха на срещата, ще се решават през следващите месеци – те търпят известно отлагане. Всичко това се отнася разбира се и за социалните заведения на територията на общината.

Водещ: За финал кажете ни, предстои знаем и активен туристически зимен сезон – тече ли подготовката в Банско вече или?

Иван Кадев: Наред с това, което споменах като подготовка на пътища и улици, сметосъбиране и снегопочистване, Общината е в непрекъснат контакт с всички институции, които имат отношение за нормалното и успешно протичане на зимния сезон. Вече проведохме среща по тази тема с представители на ЧЕЗ, ВиК, Национален парк „Пирин“, полицейското управление, Районната служба за противопожарна безопасност и защита на населението. Общината съвместното Районното управление на МВР ще се грижи за обществения ред и сигурността. Ще подпомогнем работата на представителите на полицейското управление по повод техните гости от Гърция и Румъния, които традиционно са в Банско през зимния сезон и оказват неоценима помощ. Ще предложим и културна програма за гостите на града. Специално внимание разбира се отделяме на нашето взаимодействие с концесионера на ски зоната. Всички въпроси, които се поставят от туристическия бранш, от туристическия бизнес, ще бъдат разгледани и всичко, което е по силите и възможностите на общинската администрация, ще бъде направено за един добър зимен сезон. Вярвам, че след няколко месеца ще можем да се поздравим наистина с приключването на активен зимен сезон, който да бъде отчетен от всички – от целия бизнес в Банско, не само туристическия.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА