Иван Мандев: С есенен театрален салон ще отбележим 90 години от създаването на Драматичния театър в Добрич

Иван Мандев, директор на Драматичния театър (ДТ) „Йордан Йовков“ в  Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Тези дни предстои премиера, това е началото на новата година за театъра. Какво ще представите?

Иван Мандев: На 12 януари е премиерата на „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс. Това е един дебютен спектакъл, дипломна работа на млад режисьор от НАТФИЗ. Играят младите актьори Мария Гинкова, Мария Генова, Стефан Сърчаджиев, и Димитър Петров. Това е една психодрама. Надяваме се на публика. Премиерното представление е пълно – на 12-ти, на 17-ти и на 30-ти мисля, че има представление. Три представления до края на месеца, да се надяваме на успех. Това е една драматургия, която не е правена в нашия театър. Това е изборът на младия режисьор, дебютант Атанас Атанасов и на една млада сценографка от учебния театър – Ивет Миланова. Това де факто е учебна работа на професионална сцена.

Фокус: С чия подкрепа се осъществява постановката?

Иван Мандев: На Драматичния театър „Йордан Йовков“ и с подкрепата на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“.

Фокус: Какво друго предстои през тази година, кои са акцентите в културния ви афиш?

Иван Мандев: Веднага след това започваме „Дър“ по Бранислав Нушич на Камерна сцена. Режисьор е Костадин Бандутов, участва целият актьорски състав. Надяваме се на премиера в началото на март. В средата на същия месец започваме да правим един спектакъл с мултимедия, творческият екип е от Варна. Режисьорът се казва Стефан Спасов. Заглавието на постановката е „Преспанските камбани“. С нея ще отбележим 90-годишнината на Драматичния театър в Добрич. Това е годишнина не на Йовков, а на театъра. Понеже всичко сме правили, което е на Йордан Йовков, смятаме, че с тази постановка достойно ще посрещнем юбилея на театъра. Няма да бъде някакво особено честване, но ще направим есенен театрален салон. Ще поканим театрите на Русе, Стара Загора, евентуално Театъра на армията и ние ще се представим.

Фокус: Как ще определите изминалата година за ДТ „Йордан Йовков“ ?

Иван Мандев: Миналата година е много успешна за нашия театър. Всяка година бележи около 20% ръст на посещаемостта, което е изключително много за театър. Нашият театър не е от многолюдните театри. Актьорският състав е до 14 човека. Обслужващият персонал е в редуциран състав. Работим с около 30 човека състав на театъра, което ни позволява да се справяме много добре. Бройката на зрителите е увеличена с 4000 за миналата година в сравнение с 2016-та. Приходите са се увеличили от 126 000 на 158 000 лв. Това са приходи от билети. Средната цена на билета е малко над 7 лв., което е успех за всеки извънстоличен театър.

Фокус: До колкото знам е необходим ремонт на театъра, какво ще включва той, какви средства са необходими и успяхте ли да ги осигурите?

Иван Мандев: Средства трудно се осигуряват. Театърът има проект за капиталов ремонт, който се полага на 25 години в театъра. Ремонт не е правен от неговото откриване през 1981 година, отопление няма от 30 години. Говоря за Голяма зала. Малка зала я направихме, тя е климатизирана, но театърът не може да се помещава на 131 места и да изпълнява своите задачи. Налага се да пътуваме до Русе, Стара Загора, Варна, София. Обикновено това са ни турнетата. Играем редовно във Фестивалния комплекс във Варна, което ни позволява да си изпълняваме плана, но е крайно необходимо да се направи отопление и за Голяма зала. Това е много скъп ремонт. Имаме проект за това от 7-8 години. Той се нуждае от презаверка на изпълнителите на проекта, което не е проблем. Има и технически паспорт, също доклад за енергийна ефективност. Театърът има всякаква готовност. Много трудно се намират средствата. Кандидатстваме по всякакви проекти – общински, национални и европейски. Засега не сме успели никъде да се вместим. Имаме разговори, но това е въпрос на средства, а когато е въпрос на средства, трудно се осъществява. Засега имаме някакви надежди да осигурим транспорта на театъра и отоплението и вентилацията на голяма сцена, както и покривното пространство, защото там течовете са големи, не е изолирано и загубите на топлина са големи. Надяваме се, ще имаме разговори с министъра на културата, неговият заместник Румен Димитров идва за среща в Добрич на 18 януари. С Боил Банов и депутатите на ГЕРБ имаме среща на 16 януари. Надяваме се да стигнем до някакво споразумение и ако не веднага, поне поетапно да свършим това добро дело за града, за добричлии, за зрителите на Добричкия театър. Необходимата сума е в размер на 1 200 000 лв.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА