Иван Манчев, кмет на Полето: Кукерската група на село Полето е най-младата в Община Симитли, но това не ни спира да бъдем атрактивни както на Сурва, така и на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Иван Манчев, кмет на село Полето, Община Симитли в интервю за предаването „Симитли – минало, настояще и бъдеще“ по Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Манчев, да започнем с това как Вие описвате на хората село Полето и защо е хубаво да го посетят?

Иван Манчев: Хубавото на нашето село е, че в него живеят много млади хора. Освен това имаме детска градина, така че в селото все още има живот.

Фокус: За разлика от много други села в страната.

Иван Манчев: Ами да. За разлика от много други села, които вече са станали обезлюдени.

Фокус: Каква бе 2016 година за село Полето?

Иван Манчев: В началото на всяка година аз като кмет си поставям някакви цели, които да свърша в селото. Разбира се тези цели не са без съгласуването на Община Симитли и в частност г-н Апостол Апостолов, защото всички знаете, че без добрата връзка между селото и общината нищо не е възможно. А иначе през тази година пак направихме така някои инвестиции в селото. Една от тях бе към детската градина, която имаше нужда от съблекалня за децата. Искам да отбележа, че в детската градина има около 20 деца, което мисля, че не е никак малко за село от нашия калибър. Също така започнахме да изграждаме нов параклис до църквата. Този параклис се изгражда в голяма цялост чрез спонсорството на един жител от селото Георги Григоров и с помощта на Община Симитли. Хубавото е, че строим храма на трудови начала, което ще рече, че не се включват майстори, които да получават някакви възнаграждения. Според мен по този начин на жителите на самото село ще им е по-мило и драго като знаят, че това нещо са го сътворили със собствените си ръце. Има и още една инвестиция която планувахме за 2016 година, но не успяхме да осъществим през последните месеци, но имаме уверението на ВиК – Благоевград и Симитли, че ще се направи – става дума за това, че остана една част от водопроводната мрежа, която не е направена. Тя е около километър, километър и половина. С тази част ВиК мрежата на селото, говорим за довеждащия водопровод от Брежани – вътрешния ще бъде на 100 % подновена. Мисля, че малко са селата в България, които биха могли да мечтаят за такива инвестиции.

Фокус: А какво е състоянието на инфраструктурата в селото и има ли нужда от подобрения?

Иван Манчев: Точно това бе една от темите, които наскоро обсъдихме с кметът на Община Симитли Апостол Апостолов. Става въпрос за това, че занапред трябва да наблегнем най-вече в тази посока, защото инфраструктурата в селото, говорим предимно за улиците са доста стари, а има и такива, които са не асфалтирани. Наистина смятам, че ще трябва да наблегнем на това нещо. Предполагам знаете, че програмите за развитие на селските райони вече са отворени  и има на какво да се разчита, и да се наблегне върху инфраструктурата.

Фокус: Казахте, че всяка година си поставяте различни цели, които да реализирате. За следващите година какво сте набелязали като задачи? Кое трябва да се случи в село Полето?

Иван Манчев: Има един участък в селото, където липсва канализация. Даже ние имаме готов такъв проект, които е внесен още преди години – за изграждане на мръсна канализация, но приоритетите на държавата бяха такива, че разделиха ВиК мрежата с канализацията и това остана на по-заден план. Като цяло обаче искам да отбележа, че на 80 – 90 % канализацията в селото е изградена. Само ще трябва през годината да направим някакви рехабилитации и да доизградим канализацията на отделни места. Общо взето това са основните насоки, по които ще работим през 2017 година. Ако може да направим това нещо ще бъде много добре.

Фокус: Споменахте, че сте правили ремонт в детската градина. А като цяло какво е нейното състояние и през следващата година планувате ли още някакъв вид подобрения като това с изграждането на съблекалнята?

Иван Манчев: Общо взето това бе последното нещо, което трябваше да се направи в детската градина. При първия ми мандат като кмет, защото аз съм вече втори мандат, приоритет за мен бе именно детската градина, тъй като както се шегуваме с местното население – тази детска градина не беше ремонтиран откакто аз съм ходил в нея. Това означава, че  около 35 – 40 години там не беше правено нищо, с изключение на някакви козметични ремонти. След като станах кмет това нещо се превърна в мои приоритет и заедно с г-н Апостолов се заехме заедно лека-полека  да оправим нещата. Преди малко казах, че Георги Григоров, който е родом от Полето, но живее в София помага за изграждането на параклис в селото, но също така ни подкрепи и направи много добро дарение с което направихме кухнята и санитарния възел на детската. Тази инвестиция, която имахме тази година за направата на съблекалня пък допринесе за това детската градина да придобие един изцяло нов облик и сега ако я видите ще кажете, че това е изцяло ново детско заведение.

Фокус: Това което казахте е много положително.

Иван Манчев: Да, радостно е, защото виждам, че децата с радост ходят на детска градина след като виждат, че условията са много по-добри.

Фокус: Вие имате и училище в селото до колко знам.

Иван Манчев: Да.

Фокус: А неговото състояние какво е и правили ли сте там някакви ремонти или пък да планувате такива, които да извършите през 2017 година?

Иван Манчев: За съжаление училището за което споменахте, както голяма част от учебните заведения в малките населени места в България се наложи да затворим, заради липсата на деца, които да го посещават. Беше абсолютно безсмислено да се мъчим то да съществува. Всъщност важно е да отбележа, че това се е случило още преди аз да стана кмет, като дори преди години сградата бе закупена от местен жител на селото. В момента училището е частна собственост и в него има изградена фотоволтаична централа, която обаче доста помага на селото. Мисля, че това беше правилния избор. Знаете, че при липса на ученици просто няма смисъл да училището да съществува и само да се правим, че имаме училище.

Фокус: Предполагам през изминаващата вече година сте се сблъсквали с някакви проблеми. Какви бяха те и по-скоро как успявате да се справяте с трудностите, които така или иначе са част от ежедневието на всеки?

Иван Манчев: Както се казва „Без проблеми не става“ – само който не работи, той не се сблъсква с трудности и не бърка. Общо взето обаче не мога да кажа, че сме имали някакви големи проблеми с изключение на такива, които са си на чисто битово ниво вътре в селото. Като цяло гледаме с диалог да решаваме проблемите с жителите, чрез правенето на предупреждения. Много рядко прибягваме до по-крайни мерки, тъй като аз не съм любител на крайностите.  Знаете, че повечето хората така или иначе живеят в голям недоимък. Обикновено естеството на тези проблеми е свързано да кажем с напояването на земи или пък битови инциденти, които винаги трябва да решаваме с диалог и без да налагаме някакви санкции.

Фокус: В нашия разговор няколко пъти споменахте, че с Община Симитли и г-н Апостолов имате много добра съвместна работа. На какво се дължи тази добра кординация?

Иван Манчев: Добрата съвместна работа между кметовете на малките населени места в Община Симитли и общинския кмет Апостол Апостолов се дължи на факта, че той не се дели от нас като човек и силно залага на младите хора, защото в тях вижда, че има желание за работа. По принцип г-н Апостолов е работохолик и държи нещата да се случват добре не само в общинския център, но и по селата. Винаги гледа към това дали може да се направи някой проект, който да бъде в полза на гражданите, на малките населени места. Събираме се често, говорим по важните теми, консултираме се и гледаме нещата да се получават в полза на хората.

Фокус: Тъй като предстоят Коледно-новогодишните празници обмисляте ли някаква по-специална програма, с която да отбележите тези дни?

Иван Манчев: Не сме планували по-специална програма, с изключение на празника Сурва, който е на 1 януари. Ние от село Полето по принцип сме най-младата кукерска група в Община Симитли. Мисля, че тя бе сформирана преди 7-8 години. Обичаят повелява на 1 януари да обиколим селото, за да изгоним злите сили. След като групата обиколи селото към следобедните часове се прибираме на центъра, където правим хубаво хоро. Бабите от Полето също си имат свой обичай – Бабинден. Те също идват на центъра и раздават баница и погача за здраве. Ден преди това на 31 декември срещу 1 януари си правим традиционна заря на площада. Освен това ако излязат повече хора отново прави хоро, ако ли не след зарята всички се прибират по домовете си, където продължават с отбелязването на новата година.

Фокус: Тъй като споменахте кукерите и как отбелязвате Сурва ми се ще да Ви попитам и как ще участвате на традиционния за Община Симитли фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“, който ще се проведе на 14 януари?

Иван Манчев: Във фестивала традиционно участваме с една група, която наброява около 50 души. Въпреки че сме млада група полагаме усилия да не изоставаме от водещите групи. Изобретателни сме в подбора на маски и обичай, и гледаме да не се повтаряме. По принцип до сега винаги, когато сме участвали сме получавали индивидуални награди, за които съм радостен, защото виждам, че хората, които са в групата проявяват иновативност всяка година и изненадваме по-старите групи в общината с нещо ново, с нещо по-така измислено от нас.

Фокус: Имате ли деца във вашата група?

Иван Манчев: Да. Горе-долу половината от групата са деца, някъде около 20 – 25 са всяка година децата в нашата група, като те се правят на дядовци , бабки с кожи както е известно тук в нашия край. Другата половина от групата са мъже на средна възраст и жени.

Фокус: Казахте, че вашата кукерска група в селото е по-млада в сравнение с други в общината. Каква е причината затова и защо въобще решихте да направите кукерска група? Кажете ни и защо според Вас е важно да пазим традициите?

Иван Манчев: По принцип тук преди 20-30 години е имало кукерска група, но не знам защо така се получило, че с времето тя изчезва. Може би самият живот е накарал хората да се откажат от тази традиция. Виждайки обаче, че хората имат желани и нагласа тази традиция да се съживи преди години решихме да сформираме нова група.

Фокус: За финал на нашия разговор какво искате да пожелаете на нашите слушатели и читатели, и на хората от Община Симитли за предстоящите празници?

Иван Манчев: Пожелавам на всички да бъдат най-вече живи и здрави, защото знаете, че без здраве нищо друго няма смисъл. През следващата 2017 година пожелавам на хората да бъдат много успешни. Желая на хората от Община Симитли да бъдем все така задружни, защото виждам, че всички си помагаме когато има нужда в кметството и в общината.

Ливия НИНОВА