Иван Милушев, ГХГ – Благоевград: В пленерът по живопис „Механично смесване на култури“ взеха участие 12 художници, които оставиха за фонда ни 24 произведения на изкуството

Иван Милушев, директор на Градска художествена галерия – Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Милушев, в Благоевград се проведе пленер по живопис, надсловът на който е „Механично смесване на култури“. Какво може да ни кажете за него?

Иван Милушев: Пленерът е вече традиционен за Благоевград, а това бе поредно негово издание. През последните няколко години пленерът е свързан с идеята да се канят предимно млади художници или такива, които имат интереси в областта на неконвенционалното и по-модерно изкуство, а и по-предизвикателните и авангардни позиции в изкуството и в живописта. От там идва и малко тежкото и претенциозно заглавие „Механично смесване на култури“. То обаче носи в себе си много нормално съдържание. Идеята на куратора Сашо Стоицов е да се търси връзка между миналото, настоящето и бъдещето, да се получи някаква естествена спойка, но не между художниците, а между тяхното изкуство.  Важно е да кажем, че по традиция след края на пленера правим и изложба в залите на Градската художествена галерия, където всички могат да видят какво са сътворили художниците. На пленера бяха поканени много интересни имена, силни художници в национален мащаб.

Фокус: Колко души общо взеха участие?

Иван Милушев: 12 души, от които галерията получава за своя фонд 24 картини или произведения на изкуството.

Фокус: Вторият повод да Ви потърсим е вече приключилата изложба на художници от Благоевград в София. Как всъщност премина събитието от неговото откриване до края?

Иван Милушев: Откриването и самата изложба преминаха много добре. Всъщност това бе изложба, която за първи път жителите и гостите на София имаха възможността да видят. В нея бяхме представили избрани работи на над 70 автори, които са живели и работили в Благоевград, на такива, които сега творят в областния център, но и на млади художници, които са от града и региона. Интересното е, че по времето, когато откривахме нашата изложба, на първия етаж на галерията, художници от Велико Търново също представиха свои произведения. Трябва да Ви кажа, че тъй като Търново винаги е било място с традиции в областта на живописта, то бе съвсем естествено да се прави леко сравнение между двете изложби. Оказа се, че мнението на повече посетители на галерията, които са имали възможността да разгледат и двете изложби, и с които разговарях, казаха, че нашата изложба по никакъв начин не е отстъпвала по тази на колегите. А иначе самото откриване на нашата изложба бе доста интересно. Колекцията беше представена от изкуствоведа Весела Ножарова, която е дъщеря на Георги Ножаров – един от основателите на групата на художниците в Благоевград. Тя отдавна живее и работи в София и когато разбра, че организираме тази изложба прие веднага да направи откриването, да напише няколко хубави думи за експозицията – така и се случи. Отделно няколко дни преди откриването на изложбата лично аз се свързах с известния български изкуствовед проф. Чавдар Попов. За щастие той се оказа, че е в София, а на както в повечето случаи в чужбина и на всичкото отгоре дойде на откриването, което бе страхотна изненада за мен. Проф. Попов се включи с няколко думи, по негово желание, тъй като той познава част от по-старите художници от Благоевград.

Фокус: А колко време изложбата бе достъпна за разглеждане в София?

Иван Милушев: За съжаление сроковете бяха много кратки. Изложбата бе закрита на 30 юли. Просто в галерията на улица „Шипка“ изложбите не стоят много дълго, защото от цялата страна има интерес към мястото. Около 15 дни стоя изложбата и бе видяна от доста хора.

Ливия НИНОВА