Иван Николов, КИЦ – Босилеград: Голямата ни идея е да отбележим паметта на жертвите от Първата световна война в града, но останахме неразбрани от сръбската страна

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Голямата ни идея е да отбележим паметта на жертвите от Първата световна война в града, но останахме неразбрани от сръбската страна. Това каза председателят на Българския културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проблемите на българската диаспора в Босилеград. Николов изрази съжаление относно неразбирането на идеите на КИЦ-Босилеград от сръбска страна: „Нашата голяма идея, която нашият център раздвижи, е да се отбележи паметта на жертвите от Първата световна война в Босилеград: на сръбските и съответно на българските, да се издигнат паметници или паметни знаци с имената на жертвите и да се инициира процес на национално помирение между двата народа. Останахме неразбрани от сръбска страна“, обясни той. Според него българската диаспора в Босилеград не намира общ език със сръбското правителство във връзка с проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини.
Николов даде пример за противодействието срещу българската диаспора от страна на Сърбия: „Преди две години една българска фирма, която дойде в Босилеград и се опитваше да даде работа и поминък на хората, просто не беше посрещната от местните власти в Босилеград и се принуди да се изнесе оттук и да отиде във вътрешността на Сърбия“. Той обясни още, че без промени на национално и местно ниво в Сърбия, България не може да направи нищо в тези рамки, в които се намира днес българската диаспора в Босилеград.