Иван Панайотов, кмет на село Делчево: Повече от 15 години организираме празник на виното, посветен на Свети Трифон Зарезан

снимка: pixabay.com

Иван Панайотов, кмет на село Делчево, община Гоце Делчев, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Традиционният празник на виното в село Делчево тази година ще се проведе на 1 и 2 февруари, което е събота и неделя. Празникът се организира от Община Гоце Делчев години наред и е посветен на Трифон Зарезан. Разкажете ни малко повече за програмата, която сте подготвили за двата дни на празника.

Иван Панайотов: Както знаете на 1 и 2 февруари в село Делчево провеждаме традиционния празник на виното, посветен на Трифон Зарезан. В първия ден провеждаме конкурс за вина и ракии, като се очаква тази година да имаме над 130 мостри. Участниците, които ще се включат са от Гърция, Северна Македония, Мелник, от района на Гоце Делчев, от Благоевград и от София. Конкурсът ще започне в 14.00 часа, а към 18.00 – 18.30 часа вече ще се знае кои са победителите. На 2 февруари пък е самият празник на Трифон Зарезан. Характерното тук е, че към 09.30 часа се събираме на площада в село Делчево, след което с автобуси слизаме в местността „Баира“, която се намира на около 2 км от населеното място. Там, в присъствието и на официални гости, зарязваме лозята. Веднага след това с превоз се прибираме в село Делчево, където започва фолклорна програма, в която тази година ще участват атрактивните „Бабугери“ от село Мосомище, фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, мъжка фолклорна група „Голешовски фантове“ и фолклорна група „Росна китка“ град Гоце Делчев.

Фокус: Има ли награди за победителите?

Иван Панайотов: Разбира се, че има награди. Имайте предвид, че категориите в конкурса са общо седем. Това са: бяло вино, розе, червено старо вино, червено прясно вино, отлежала ракия, бяла ракия и ароматизирана ракия.

Фокус: А какви са самите награди?

Иван Панайотов: Наградите са символични. Победителите, класирали се на първо, второ и трето място ще получат плакет, както и грамота.

Фокус: На Вас лично коя Ви е любимата напитка от тези, които ще бъдат дегустирани и които ще участват в конкурса?

Иван Панайотов: Специално аз не съм чак такъв голям любител на алкохолните напитки, макар че участвам всяка година в конкурса. Бих казал, че повече ми допдат пресните вина.

Фокус: В село Делчево отглеждат ли се лозови масиви и прави ли се вино и ракия?

Иван Панайотов: Навремето, когато населението е било от около 1000 човека, то масово са се отглеждали лозя. Тогава хората са правили много качествени вина. Сега няколко лозя се гледат в района на манастира. Въпреки това ние продължаваме да поддържаме традициите живи и вече повече от 15 – 16 години правим празника, посветен на Трифон Зарезан.

Фокус: Пожелаваме Ви тази година да се получи един много хубав празник.

Иван Панайотов: Благодаря. Бих искал да използвам възможността и да поканя вашите слушатели и читатели да заповядат в село Делчево за празника. Ще се лее бяло и червено вино.

Фокус: Може би тук е мястото да припомним, че за всички, които не разполагат със собствен превоз е организиран транспорт за 2 февруари, в 9:00 часа от бившия магазин Валан.

Иван Панайотов: Точно така. Има организиран транспорт, така че всеки, който желае може да дойде.

Ливия НИНОВА