Иван Пеев, Художествена галерия – Смолян: Около 2200 картини и скулптури има във фонда на галерията, като всички те са много ценни за нас

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Директорът на Художествената галерия – Смолян в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

 

„Фокус“: Г-н Пеев, колко са посетителите на Художествената галерия – Смолян през 2017 г.?

Иван Пеев: Около 1500 посетители е имала Художествената галерия – Смолян през 2017 година. Броят им се запазва през последните години. В този брой обаче не влизат посетителите по време на изложби и други организирани от нас събития. 1500 е броят на посетители с билети, които са предимно туристи, ученици и студенти.

„Фокус“: Какви бяха по-значимите събития в Художествената галерия през изминалата година?

Иван Пеев: Това са няколко изложби, експонирани в залите на галерията и изнесени изложби в Смолян. В началото на година се завари изложба на Георги Попов от предишната година. Той е живописец, който е родом от Широка лъка, идва често в Смолян и пожела да направи изложба при нас, който мина много добре. Имахме и гостуваща изложба от Художествената галерия в Плевен с рисунки на Илия Бежков, карикатурист, професор от Художествената академия, като изложбата мина при голям интерес. За 24 май имаше изложба на смолянските художници, в който участват почти всички творци на смолян. На 20 май се включихме в Нощта на музеите, като имахме много посетители и това е много хубаво мероприятие и се радва на интерес. През юли при нас се проведе танцова работилница, която се провежда от няколко години чрез сдружение от София. При нас като домакин се провежда състезание за непрофесионални танцьори. В залите на галерията в продължение на три дни младежи играят танци – брейк. Състезанието има и иновативен характер. На 1 септември по традиция  правим изнесена изложба в Клуба на дейците на културата и тя е на уредниците от галерията. Всички те са художници и в свободното време си правят свои творби, изложбата е много интересна за обществеността. През октомври при нас имаше изложба по повод 80-годишнината от рождението на Любомир Самарджиев. Той е от Пловдив и е работил в Смолян. Във фонда на галерията имаме много негови картини и затова го почетохме с изложба. В КДК на 1 ноември организирахме изложбата „Памет“. Тя беше от картини на смолянски художници, които са починали и така подобаващо ги почетохме тези наши колеги.

„Фокус“: Какви изложби и събития предвиждате за настоящата 2018 г.?

Иван Пеев: В залата за гостуващи изложби при нас все още е експонирана изложба на Вълко Гайдаров, по повод 80 години от неговото рождение. Изложбата е акварели, предоставени от неговото семейство и ще остане при нас още известно време. Най-интересното събитие при нас, което ще се случи скоро е представяне на реставрираната картина на Анастас Стайков „Родопска сватба“. Събитието ще се казва „Завръщане сред 60 години“. Самата картина има много интересна история. Художникът е рисувал картината в продължение на няколко години от 1951 до 1958 г. Представена е в Пловдив на изложба. Тя е огромна – две година я реставрираха в София група реставратори. Размирите й са 4 метра на 2,5 м. Имаме проблем с рамката, която трябва да ни е доставят, очакваме и доставката на табла към нея, които показват каква е била картината в началото и как е минала реставрацията със снимки и текстове. В най-скоро време ще бъде представена през жителите на Смолян и това ще е най-голямото събитие за нас тази година. Десетки години картината стоя в това състояние, но намерихме начин и средства да я реставрираме, защото мястото й е при нас. През тази година планираме и изложба на Емил Карапаунов, по повод 80-годишнина от рождението на професора, който почина миналата година. На 22 май, по повод 24 май ще има традиционна изложба на смолянските художници. През лятото ще представим изложба на Петър Чучолигов от Кричим. Той е 40-годишен млад и талантлив художник, който е завършил в Смолян. На 1 септември ще има изложба на уредниците на галерията в КДК. За пемес октомври е планирана изложба на художниците Асен Трампов и проф. Ружко Челебиев, които ще навършат 70 години.

„Фокус“: Преди години в Смолян се провеждаха пленери с участието на български и чуждестранни художници, имате ли намерение да възстановите тази проява?

Иван Пеев: Имаме голямо желание да възстановим този пленер. Всичко обаче е свързано и със средства. Ние имаме такива, бюджетът ни стига, нямаме проблем и със сградата на галерията, но един пленер след като е прекъснат един път, трудно се възстановява. Може би ще успеем да го възстановим първоначално с български художници и после да се разрасне. Хубава е да се организират такива планери, защото след провеждането им остават картини и във фонда на галерията.

„Фокус“: Колко са картините и произведенията на изкуството, които се съхраняват във фонда на Художествената галерия – Смолян и обогатява ли се той?

Иван Пеев: Фондът на галерията в Смолян съдържа около 2200 картини – живопис, графики и скулптури. Всяка година той се обогатява с дарения. През последните години има доста дарения от художници и наследници на художници, имаме и няколко купени от община Смолян картини, които са дарени на галерия.

„Фокус“: Имате ли ценни картини, които са с особена стойност за Художествената галерия и кои са те?

Иван Пеев: Всички картини са ценни, картините при нас са най-вече българско изкуство от 20-ти век. Първите картини, които са във нашия фонд са от 20-те и 30-те години на 20-ти век. Галерията е направена 1964 година. Няма картини от времето на Възраждането. Най-известните картини са на художниците Анастас Стайков, Цанко Лавренов, Ненко Балкански, Пенчо Обрешков, Бараков и други. Всички те са подредени в залите на галерията. Разполагаме и с картини на по-младите художници, които са от средата на 20-ти век, но всички картини са ценни.

„Фокус“: Какво е отношението на местните жители към изкуството, посещават ли събитията и изложбите в Художествената галерия?

Иван Пеев: Не е кой знае, колко голямо любопитството на местните хора към изкуството. Най-вече имаме организирани посещения на ученици и студенти и млади хора. Иначе повечето посетители са хора, свързани с изкуството и туристи, които идват в Смолян. През лятото има повече посетители, защото има повече туристи. Това обаче не е само в Смолян. Имам наблюдение във всички областни галерии в страната е така. Малко са посетителите в художествените галерии. При нас няма големи събития, шоу и неща, които да са впечатляващи и затова има по-малко посетители.

Нели ГЕРГЬОВСКА