Иван Петрински, в. „Български новини“ в Атина: Социалното напрежение в Гърция ще продължава, но към момента няма индикации за блокада на българската граница

 

Иван Петрински, редактор на вестник „Български новини“ в Атина в интервю за сутърешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Студ и сняг сковаха Балканите. Усложнена остава обстановката в Сърбия, където обилните превалявания от сняг доведоха до редица инциденти по пътищата в страната. Сложна е обстановката и в съседна Македония, в Молдова по магистралите доста участъци останаха блокирани, заради снеговете. Студ скова и Букурещ. Антициклон донесе в Гърция също силни снеговалежи и необичаен студ. Каква е обстановката в южната ни съседка ще ни каже Иван Петрински, главен редактор на в. „Български новини“ в Атина. Каква е актуалната обстановка към момента в Гърция, има ли затворени големи пътни артерии, ограничения по магистралите?

Иван Петрински: Първо трябва да кажа, че в  Гърция чак такъв проблем не е имало. В Гърция, поради географската си особеност, тъй като знаем, че тя е доста голяма и разпръсната страна, не е била изцяло затворена. Проблем имаше предимно в северната и северозападната част на страната, където и температурите бяха по-ниски, където имаше и повече валежи и повече замръзвания, където е по-планинска територията при македонската граница, в района близо до албанската граница, град Флорина. Имаше разбира се и снеговалежи около Атина и то предимно в районите около планините Парнита и Имитос, в Северната част на мегаполиса, но долу ниско в самия град не е имало проблеми. Беше затворена една пътна артерия между Коринт и Патра, което е фактически по-сериозната пътна артерия, която е била затворена, но това беше буквално няколко часа. След това беше пусната за движение магистралата.

Водещ: Могат да са спокойни всички, които предприемат пътувания към Гърция, ситуацията е овладяна?

Иван Петрински: Абсолютно, не е някакъв катаклизъм или бедствие, няма такива измерения.

Водещ: Има ли някаква по-специална информация, свързана с бежанските центрове в страната. Има ли проблем там, изобщо каква помощ е предвидена за бедни, за бездомни хора?

Иван Петрински: Преди пак при една такава студена вълна имаше проблем с бежанските центрове, които са на открито и то това предимно по островите, където за съжаление също имаше валежи от сняг, в източната част на Егейско море. Решават се проблемите, с идеята да се преместят бежанците на по-топло и сигурно място. Отделно това беше интересно решението на Община Атина, която отвори три метростанции сега, през най-студените дни в центъра на града за бездомни хора, не само бежанци, за да могат хората да бъдат на топло и на сигурно и да не пострада някой в студовете, защото там също температурите падаха около и под нулата.

Водещ: Въпреки студеното време, ниските температури, една друга тема: Продължава ли да тлее някакво социално напрежение в Гърция, ще продължи ли тази година недоволството срещу данъчните промени, социалната политика, трудовото законодателство?

Иван Петрински: Да ви кажа честно, това напрежение не е преставало. В страната, в цялата й история въобще като държава такава тежка данъчна политика и такива финансови рестрикции не се помнят в историята й. Това, което беше приложено като мерки от последното правителство на Ципрас, преди това никога не е ставало въпрос за такива изключително радикални утежнения на преките и на косвените данъци, орязвания на доходите. Това напрежение ще продължава, разбира се, защото това е според хората ръба на техните възможности.

Водещ: Точно такова социално напрежение се създаде и в края на миналата година. Гръцки фермери тогава заплашиха с блокада по границата с България на 23 януари. Ще се сбъднат ли тези закани, възможно ли е наистина да се стигне до блокада или ще се италожи във времето това напрежение?

Иван Петрински: Сега наистина имаше една такава сбирка на националните комитети, които бяха организирали още предишните стачки на фермерите. Те си избраха град Лариса още преди 2-3 години като техен център, като техен щаб и имаха намерението да започнат с ефективни стачни действия от 23 януари. Това беше на 17 декември и се случи веднага след един безуспешен опит за блокиране на северната граница на Гърция с Македония при пункта „Евзони“, което разбира се не се случи и общо-взето те се оттеглиха тогава от този опит. Събраха се в Лариса с идеята да подготвят една стратегия как да се действа и идеята беше, че седмица поне преди тези активни стачни действия, преди някакви блокади на граничните пунктове на Гърция ще започнат с окупиране на вътрешни такива по-важни пътища, вътре в самата страна, както и разни площади по населени места в самата Гърция като предварителен симптом, като предварителна закана за по-сериозни стачни действия. Засега някакво раздвижване в тази посока не се е наблюдавало, да ви кажа частно. И ние сме в очакване да видим какво ще се случи.

Водещ: Няма индикация за блокадата към момента?

Иван Петрински: Да, няма индикация, няма симптоми. Ако нещо ще се случва, то би трябвало да има поне някакво движение или някакво изказване някъде. За момента приблизително около месец е минало от тази сбирка и не е имало никакъв симптом, че нещо ще се случва. Да не изключваме факта все пак, че Северна Гърция е също така доста обхваната от вълната студ, както и ние в България. Предполагам, че никой няма да тръгне да прави нещо такова в тези метеорологични условия, тъй като знаем все пак това какви усилия изисква. Става въпрос за висене с часове и с дни по открити пространства и не ми се вярва да стане. Ако нещо такова се случва, не ми се вярва то да се случи преди времето да го позволи най-малкото. Да не го изключваме, но за момента поне няма индикации, няма някакво раздвижване, което да ни покаже, че имат такива сериозни намерения.

Албена ИВАНОВА