Иван Стойнев, читалище „Добрина” – Кюстендил: Конкурсът „Коледна изповед” има за цел да популяризира българската коледна песен

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Председателят на читалище „Добрина” – Кюстендил Иван Стойнев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Стойнев, читалище „Добрина” организира първото събитие, свързано  с предстоящите Коледни и новогодишни празници – музикалният конкурс „Коледна изповед”, какво предстои да се случи в Кюстендил?

Иван Стойнев: Това, което предстои да се случи на 25 ноември е второто издание на Международния детски коледен конкурс „Коледна изповед”. Това е единственият конкурс в България за коледна песен, който се организира от читалище „Добрина” в нашия град.

Фокус: Казахте, че това е второто издание, какво се случи миналата година?

Иван Стойнев: Миналата година, първото издание протече много добре, имаше 9 вокални групи от България, 20 деца индивидуални изпълнители. Голямата награда спечели групата „Морски песъчинки” от Бургас. Тази година продължаваме с второто издание на детския музикален конкурс за българска коледна песен.  Тази година ще имаме по – малко участници, но пък по – добри. Децата ще бъдат разпределени  в четири групи – от 7 до 10 години, 4 вокални групи от България.

Фокус: Какъв е регламентът на конкурса?

Иван Стойнев:  Всички трябва да изпълнят по една българска коледна песен и ще се борят за разпределението на четирите награди и в индивидуалните изпълнения и във вокалните групи. Тоест трета, втора и първа награда „Коледна изповед” и голяма награда „Коледна изповед” за индивидуалните изпълнители и същото за вокалните групи- трета, втора и първа награда „Коледна изповед” и голяма награда „Коледна изповед”. Надяваме се да стане един чудесен празник в навечерието на един от най – светлите и чисти празници – Коледа и постепенно конкурсът да си извоюва своето място в България.

Фокус: Какво ще бъде журито, как ще се оценяват участниците?

Иван Стойнев: Регламентът предвижда, класираните на първите 4 места при вокалните групи и индивидуалните изпълнители да пеят повторно своите песни на гала концерт – от 17:00 часа, след което журито ще определи, трета, втора, първа и голямата награда на конкурса „Коледна изповед“- Кюстендил. Журито ще е в състав Цане Петров, Адем Имери и Бобан Йосифовски, и тримата от Македония.

Фокус: Вие залагате на българската коледна песен, защо?

Иван Стойнев: До гуша ми дойде от български ефир и телевизионните формати да ни уморяват с английски и чужди песни. Такова чудо няма никъде в други страни. Покрай „Златни ябълки” работя с 16 фестивала в Европа и на Балканите от Албания до Словения, такова чудо като в България няма. Едно дете на 8 години да ми пее „Куин”или едно момиченце на 8 години да пее Кристина Агилера. Затова 14 години на „Златни ябълки” не е изпята нито една чужда песен, освен българска и затова и на „Коледна изповед” ще се пеят само български коледни песни.Това е стимул, защото все пак Коледа е един празник, няколко дни и тази коледна песен може да се използва само по времето на тези дни. Затова е един стимул да се правят нови коледни песни.

Фокус: Кога и къде ще се проведе конкурсът?

Иван Стойнев: Коледният конкурс ще се проведе на 25 ноември, като в него ще участват деца от 7 до 10 години. Конкурсът ще започне от 11.00 часа в залата на Възрожденското училище, а гала концертът ще бъде от 17.00 часа. Децата ще пеят единствено български коледни песни, с които ще се борят за голямата награда на конкурса „Коледна изповед“ – Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ