Иван Таков, БСП-София: Сагата с ремонтите в София не приключва, нова порция се очаква през лятото

Снимка: БСП-София

Интервю с общинския съветник от БСП в Столичния общински съвет Иван Таков за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

Водещ: Приключва сагата с ремонтите в центъра на София. Какви са изводите след края им?

Иван Таков: Вие казахте стана историческа сагата, но според мен тя не приключва, а тепърва ще имаме нова порция за това лято. Вижте, показателно е, знаем принципно как се приема всеки по-значим обект, винаги имаме рязане на лентички, фанфари, килими. Да видяхте такова нещо на последните ремонти да се случва? И то от доста време между другото.  И на „Графа“ малко под сурдинка минаха нещата с акт 15. Предполагам, че няма да има голямо веселие и след акт 16, защото ако сте минавали скоро оттам, ще видите всъщност, че всичко това, което се изписа за „Графа“ и което се изговори, не е плод на политически спекулации или нещо друго, а това нещо беше видяно от всеки един гражданин, тъй като това е знакова улица и се видя наистина качеството и контролът, който беше упражнен от Столична община за тази централна улица, и предполагам, че няма много доволни от този ремонт.

Водещ: Вие провеждате много приемни за граждани и ежедневно се срещата с обществото. Какво е мнението на хората за резултатите от ремонтите в София?

Иван Таков: Мнението на хората е, че София заслужава много повече от това, което получава, поне като качество. И винаги съм го казвал и съм го казвал и на заседания на Общинския съвет, че наистина е хубаво да има ремонти. Това е задължително. Но те трябва да се правят с някаква мисъл. Вие помните миналото лято цяла София беше разкопана и лятото, когато принципно хората са на почивки, е малко по-спокойно в София, имаше такива задръствания, каквито няма и септември месец, когато учениците тръгват на училище. Всичко е много хубаво, да, ние сме да се ремонтира, но първо трябва да има стриктен контрол от страна на Столична община, да се ремонтира качествено, защото все пак се харчи публичен ресурс и той не е без значение. И не може просто да казваме, ами сега е по-добре отпреди, вие помните ли какво беше преди. Да, де, обаче за „Граф Игнатиев“ са похарчени 24 милиона лева, нали това не е без значение. Това е публичен ресурс, който е изразходван, и той трябва да бъде изразходван по най-добрия възможен начин. Защото този ремонт се предполага, че следващите 30 години трябва да издържи. А вие виждате, че още от самото начало, и това не е само „Граф Игнатиев“, разбира се. Знаете какво се случи с „Дондуков“ и „Константин Величков“, и булевард „България“, и други такива множество ремонти. Това са милиони хвърлени и се предполага, че за тези пари, които се харчат, защото те са огромни, наистина трябва да има едно качество, което да издържи десетилетия наред. А след като още отсега започваме купчини и безумия, вие видяхте дори и лентата за незрящи хора, дотам се стигна, че завършва в стената на една сграда, това са детайли, които не са без значение. Една с една плочка няма равни. Оставяме, друг е въпросът вече и за естетиката, която по мое лично мнение и въобще на хора от гилдията, архитектурната, че наистина нещата и чисто естетически са просто трагични.

Водещ: Вие казвате, че според управляващите в Столична община сега е по-добре отпреди. Обаче според много хора това съвсем  не е така. Затварят ли очите си управляващите в Столична община?

Иван Таков: Според мен те си затварят очите от години и да минаваме с това оправдание „Ние ще глобим изпълнителя“, или „Хубаво е, ама не е готово“, вече никой не вярва на тези приказки. И какво значи „ще глобим изпълнителя“? Не е въпросът да глобим изпълнителя, а да контролираме изпълнителя да си свърши работата както трябва. Защото имаше много закани за глоби не на един или два обекта, доколкото разбрах, на „Граф Игнатиев“ глобата е около 100 хиляди лева. На фона на проект, който е 24 милиона, съмнявам се, че това е от особено голямо значение за изпълнителя. Но тук, разбира се,  не трябва да се хвърля вината основно на изпълнителя. За мен основната вина е във възложителя и върху контрола, който е упражнявал по време на тези ремонти.

Водещ: Като качество, като средства какво остана скрито от обществото?

Иван Таков: По мое мнение вече нищо не се оставя скрито от обществото и в личен план съм много доволен, че в момента наистина се вижда, че обществото вече реагира остро на такива безобразия, каквито се случват из столицата, и не остава безучастно. Защото като ние като политическа група повдигнем темата, веднага срещу нас се скача и казва, ето, виждате ли, те вече били в предизборна кампания, те полтизират и т.н. И затова за мен е много положително това, което се случва в момента, че всички тези безобразия, които се случват, има сериозна реакция от обществото, от гражданското общество и от софиянци. Това е нещо много положително и се надявам, че ще продължава и за в бъдеще.

Водещ: Споменахте, че се чуват коментари за влизане в предизборна кампания. Но пък ние всъщност навлизаме във финалните месеци от мандата на Столичния общински съвет. Каква е равносметката от работата на общинските съветници в София?

Иван Таков: Ние като група положихме максимални усилия да изпълняваме нашата програма, освен това знаете ние сме в опозиция, никога не сме спестявали безобразията на управляващите и ще продължаваме да държим на нашите приоритети. Като цяло според мене всичките бюджети през този мандат можеше да бъдат много по-добри, ние винаги сме давали нашите предложения, които, разбира се, незнайно защо никога не са приемани, а след това, като отчитаме една година по-късно бюджета, се вижда реално наистина колко смисъл е имало в нашите предложения. Разбира се, това никъде не се отчита и съвсем  нормално да го правят управляващите. Но за мен, за най-голямо съжаление, трябва да кажа, че това са едни пропуснати възможности за тези четири години, тъй като вие виждате последните четири години бюджетите са по 1,3-1,5 млрд., за тази година 1,7 млрд. И нееднократно съм имал възможност да кажа, че въобще самата философия на изготвянето на тези бюджети е сбъркана. Самите политики са сбъркани. Дори аз не виждам реално изразени политики в никоя сфера. Дали в образование, дали в здравеопазване, неща, за които ние държим и сме направили предложения. Общо взето, малко бюджетите са „тюрлю-гювеч“, така да се изразим, за всекиго по нещо и накрая за никой нищо. Надявам се след местните избори вече да сме в една по-различна конфигурация и нашият глас да се чува по-сериозно и по-отчетливо в Общинския съвет.

Водещ: За какво още остава да се борят и да извоюват общинските съветници от БСП?

Иван Таков: О, за много неща. Ние все още продължаваме да имаме остър проблем с детски градини и най-вече с ясли. Има проблеми и с училищата. В здравеопазването нещата не са много добри. Също така с жилищата в София. Това е една тема, която аз лично от 6 години повдигам и все още не е намерила никаква реализация. Там наистина проблемът е много сериозен, тъй като в София от 1989 г. Столична община е заварена със 120 хиляди общински жилища. В момента те са около 9 хиляди, а същевременно имаме вече над 10-11 хиляди чакащи за общински жилища. Така че там вече също нещата са критични. Има страшно много неща, които да се свършат, и ние ще продължаваме да настояваме за тези неща. Също така, въпреки че София беше Европейска столица на спорта, там Столична община е голям длъжник на столичани в тази сфера. Не може при 1,5 млрд. бюджет София да отделя 0,1-0,2 % от бюджета си за спорт. Това за нас е изключително важно и тази сфера е много подценена и винаги е било така през годините.

Водещ: За пропуснати възможности си говорихме и с предишния гост в студиото ни евродепутата Петър Витанов, обаче на ниво Европейски парламент. Вие също споменахте пропуснати възможности, но на местно ниво. Как могат да се наваксат тези пропуснати възможности?

Иван Таков: Как могат да се наваксат? С промяна в модела на управление. И това нееднократно сме го казвали, защото тези пропуснати възможности са вече от 30 години в София. И го казвам не с някакво злорадство или задоволство, а с болка, защото аз съм роден в София и цял живот съм живял, пък искам да продължавам да живея тука. Това е един прекрасен град и София и софиянци заслужават много по-добро управление на града. Не само от сегашното, от предишни управление, и заслужава различна философия, начини и отношение към града. А ние винаги сме имали по-различна визия от тази на управляващите и отново на тези избори ще покажем нашите основни приоритети. Разбира се, това не става за една година, а за да може да се променят нещата коренно, са необходими поне един-два мандата. Но аз съм оптимист, знам, че нищо не е загубено и ние ще положим максимални усилия градът да получи заслуженото си място като сериозна европейска столица, каквато не е в момента.

Водещ: Изборите на местно ниво вече чукат буквално на вратата, какво предстои на столичните социалисти в следващите месеци?

Иван Таков: В следващите месеци ние имаме, остават ни още 4 заседания, така като гледам дневния ред, който по традиция се реди от администрацията на Столична община, защото аз нееднократно съм казвал, че за най-голямо съжаление Столичният общински съвет се е превърнал в своеобразно продължение на администрацията на Столична община, вместо да е обратното. Предстоят четири заседания още, плюс едно тържествено септември месец преди изборите, поне такава програма е дал председателят на Общинския съвет, и не очаквам нещо сериозно да влезе в тези заседания. Като гледам и сега последните няколко месеца докладите, общо взето, действат по-предпазливо управляващите, което може би предвид изборите е разбираемо, не от моя гледна точка, разбира се, защото градът не заслужава такова отношение. Ние избори имаме почти всяка година и това не трябва да ни притеснява и да спираме работа, но общо взето, такова е отношението и манталитетът. Ние си имаме нашите приоритети, по които работим. В момента лично поне аз това, което очаквам, успяхме най-накрая да се преборим и приключи избора на изпълнител на 30-о училище в Район „Възраждане“ на басейна. Съвсем  скоро очакваме да започне изграждането му и се надявам да имаме още такива хубави обекти из цялата столица. Защото децата на София заслужават такова нещо.

Веселка ИВАНОВА