Иван Токаджиев, БСП: Най-голямата роля, която Стефан Данаилов изигра, е тази на самия себе си

Снимка: Личен архив

Най-голямата роля, която Стефан Данаилов изигра, е тази на самия себе си. В негово лице България загуби не един от най-големите, а може би най-големият на българската сцена и в българското кино. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Иван Токаджиев, председател на Съвета по духовна сфера, култура и медии към Националния съвет на БСП. По думите му Стефан Данаилов е личност, която оставя дълбока следа. Него ще го има, докато има българи, които си спомнят, че са такива, добави Токаджиев.

“Днес е тъжен ден, макар че самият Стефан би казал нещо друго. Лично за мен това беше човекът, който се раздаваше повече, отколкото беше необходимо. Последната година доказва това най-добре. Той дори направи свръхусилието да стъпи на сцената, та макар и за последен път. Това е най-блестящият пример за това какъв човек беше Стефан Данаилов. Нашето познанство датира от далечната 1995-1996 година, когато бях в Националната телевизия, и ще го запомня като човек, който винаги идваше заради колегите си и най-вече заради студентите си, но никога заради себе си. Той доведе в БНТ Георги Мамалев, Павел Попандов, Ути Бъчваров. Никога не е идвал, за да поиска нещо за себе си, а винаги е давал”, обясни Токаджиев.

Според него Стефан Данаилов не се е различавал като политик от това, което е бил като творец и човек в живота. „Той, за разлика от много други, минали като случайно метеори на българския политически небосклон, е съхранил себе си като личност, като човек с мисия. Стефан Данаилов нямаше за цел да „търка депутатската банка“, а беше там, за да защитава българската култура, духовност и преди всичко социална правда“, добави председателят на Съвета по духовна сфера, култура и медии към Националния съвет на БСП.

В живота си Стефан Данаилов нямаше врагове, коментира Иван Токаджиев. „Той имаше опоненти, с които дебатираше, оспорваше и защитаваше каузи. Умееше да се съгласява, когато това беше необходимо за постигането на някаква цел, но никога не е правил компромиси, които са толкова присъщи за днешното време. Той никога не търсеше врага, търсеше истината заедно с другите“, отбеляза Токаджиев.

Стефан Данаилов беше баща за своите студенти, си спомни той. „Обикаляше сцените в България, за да им създаде възможността да се изявят. От всичко най-много обичаше студентите си. Стефан Данаилов ни научи на отдаденост. Този човек винаги е носил в себе си благородството на първите християни“, посочи председателят на Съвета по духовна сфера, култура и медии към Националния съвет на БСП.

Най-любимото нещо на Стефан Данаилов беше да бъде обграден от свои съмишленици, с които да изживее най-прекрасните си мигове, добави Иван Токаджиев. „Да си в неговата компанията, означава, че винаги е забавно и много интересно, до голяма степен и комично. Ако човек внимава, обаче, винаги има и какво да научи“, си припомни той. „Гордея се, че този човек никога не изневери първо на себе си. Така искам да го запомня“, обобщи Токаджиев.

Веселка ИВАНОВА