Иван Ушев: На TRUCK EXPO 2017 българските транспортни фирми ще имат достъп до последните високотехнологични модели

Иван Ушев, директор „Продажби“ Renault Trucks, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: В навечерието на най-голямото изложение за тежкотоварни автомобили в България TRUCK EXPO 2017, което ще се проведе от 1 до 3 юни на Летище „Лесново“. Разговаряме с Иван Ушев, директор „Продажби“ Renault Trucks.

Г-н Ушев, как оценявате развитието на автотранспортния сектор у нас?

Иван Ушев: Световната икономическа криза засегна всички сектори на икономиката у нас, а транспортът и респективно продажбите на тежкотоварни автомобили са обвързани пряко с всеки един от тях. През 2015 г. нивата на продажба на тежкотоварни автомобили достигна предкризисните нива. За миналата година и първите месеци на 2017 г. развитието също е в положителна посока. TRUCK EXPO 2017 е най-голямото събитие в транспортния сектор за тежкотоварни автомобили. Не говоря само за производителите, но и за хилядите собственици на камиони. Българските транспортни фирми, а и всички посетители, ще имат достъп до последните високотехнологични модели, ще могат да се запознаят с предлаганите допълнителни услуги. И разбира се, ще има много изненади. С радост ще споделя една от тях. На щанда на Renault Trucks ще можете да се запознаете отблизо с MKR Renault Sherpa – победителят за 2017 г. в едни от най-престижните ралита в света – Рали „Мароко“. Бих искал да използвам тази възможност да поканя всички желаещи да посетят TRUCK EXPO 2017, на разположение сме на всички посетители от 1 до 3 юни на Летище „Лесново“.

Водещ: Знаете, че има предложение данъчната ставка за автомобилния парк да се основава на екокомпонент, а не на мощността на двигателя. Това грижа за обществото ли е или грижа за бизнеса?

Иван Ушев: Не можем да разделяме обществото и бизнеса, те са свързани. Но още по-силно са свързани с природата и е наша отговорност да положим усилия за опазването й. Ние от Renault Trucks сме напълно съгласни с предложението на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България данъчната ставка да бъде основана на базата на екокомпонента. Важно е да се отбележи, че евронормата Евро 6 бе въведена за тежкотоварни автомобили още в края на 2013 г., доста преди регулациите да станат задължителни за лекотоварни и леки автомобили. Инвестицията в нови камиони е не само инвестиция в настоящето с по-малък разход и по-висока конкурентоспособност, но и инвестиция в опазване на природните ресурси, в едно по-добро бъдеще за нашите деца. Но за да се осъществи е необходима и държавна намеса.

Водещ: На предстоящото голямо изложение за тежкотоварни автомобили, само на 20 км от София – летище „Лесново“, ще бъдат всички световни технологични премиери. Българските фирми могат ли да си го позволят?

Иван Ушев: Над 80% от продажбите на тежкотоварни автомобили в България са свързани с международния транспорт. Регулациите в Европа засилено насърчават закупуването на нови автомобили с най-високо ниво на екологичност. В допълнение новата техника има много по-добри показатели, изразяваща се в подобрена аеродинамика и горивна ефективност и изключителен комфорт за водачите – фактори, с които трябва да се съобразяваме, ако вземем предвид покачването на цените на петрола за последните 10-15 години, както и засилващия се недостиг на водачи на тежкотоварни автомобили в България за последните няколко години.

Водещ: Вашите продукти са конкурентоспособни на целия европейски пазар. Как оценявате нивото на България в това отношение?

Иван Ушев: Българските превозвачи са на много високо европейско ниво. Неслучайно те са едни от най-конкурентоспособните в Европа. По-скоро въпросът е може ли този бранш да се развие повече, не само повече, но много повече. Според мен – да, но за това е необходимо секторът да бъде национален приоритет. Държавата трябва да създаде пакет от насърчителни мерки за закупуване на нови товарни автомобили, данъчни облекчения при покупка на камиони с Евро 6 екологична норма. Може да се работи в посока на въвеждане на облекчения, свързани с горивата за транспорта – ДДС ставка и акциз по тях.

Водещ: Предполагам, че предстоящото изложение за тежкотоварни автомобили ще бъде още един стимул да сверим часовника си и да почерпим опит от други страни за  развитието на този тип бизнес.

Иван Ушев: Напълно съм съгласен с вас и се надявам наистина много граждани да ни посетят в „Лесново“ от 1 до 3 юни.

Росица АНГЕЛОВА