Иван Хиновски, БЕМФ: Основната причина за поскъпването на тока е желанието да се капитализират отчасти вече твърде декапитализираните дружества поради наложилите се модернизации

Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ), в интервю за сутрешни блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Защо се налага отново токът да поскъпне от 1 юли с 3%? Каква е ситуацията в българската енергетика? Тези и още въпроси обсъждаме в следващите минути с Иван Хиновски – председател на Български енергиен и минен форум (БЕМФ). И трите енергодружества искат поскъпване на тока от 1 юли. Нека да припомним на нашите слушатели – ЧЕЗ средно с 12%, EVN – с 4% дневната тарифа и 7% – нощната, Енерго-про – 2% дневната и 4% – нощната. Въпреки това обаче председателят на КЕВР обясни, че както в предишни години, така и сега исканията им няма как да бъдат удовлетворени. Защо се налага отново токът да поскъпне, г-н Хиновкси?

Иван Хиновски: Основната причина, ние много пъти сме го обсъждали, това е желанието да се капитализират отчасти вече твърде декапитализиралите се дружества, поради първо наложителни се модернизации, във връзка с изискванията за въвеждане на редица нови технологии, като подмяна на електромери, разработки, свързани с инсталиране и подмяна на електромери с умни електромери, както и необходимостта от поддържане на едно по-мащабен ремонтна програма. Тъй като през последните години политиката на поддържане на цената на електроенергия на сравнителни ниски нива не съответстваше на тези на обективните, тези дружества се оказаха в твърде тежко финансово положение, декапитализирани до голяма степен. Другата причина е очакването на електроразпределителните дружества от прогнозното увеличаване на цената на електроенергията поради ръст на въглеродните емисии, които ТЕЦ-овете трябва да заплащат на международните борси, което ще окаже влияние и върху продажните цени. Те би трябвало да купуват на завишени цени, отколкото сега и да продават също на завишени, това са двете основни причини.

Водещ: Да, разбрахме обаче че КЕВР няма да уважи искането на Националната електрическа компания, която иска  увеличение от 20% на тока за бита, какво е вашето мнение?

Иван Хиновски: Това е регулаторната политика на КЕВР, която е съобразена, бих казал, с желанието на днешното политическо ръководство на страната за поддържане на една силно рестриктивна консервативна политика, по отношение на цените, както казах в началото. Но има обективни причини, които странно защо КЕВР не отчита. Фактическият ръст на цените на емисиите в последните години е повече от 20%. А голяма част от емисиите в нашата система на топлоелектрическите централи AES и  Contour Global се плащат от НЕК, т.е. НЕК е подложен също, както електроразпределителните дружества на задължителна степен на декапитализация. И аз мисля, че освен това НЕК планира сериозна рехабилитационна програма на редица ВЕЦ-ве и всичко това са техни разчети. Никой не може в момента да каже – справедливо ли е това? Просто това е заявка за рекапитализация на това дружество, което вие знаете, че то работи на огромна загуба, която се трупа непрекъснато, расте. Това е старанието на мениджмънта на НЕК да възстанови до голяма степен този пасив. Това е, което е явно и видимо, може да има и други причини и програми за развитие на НЕК. Със сигурност част от този ръст направени разходи във връзка с АЕЦ „Белене“, както и очакваните разходи в АЕЦ „Белене“ като съхраняване на оборудването и консултантските услуги в тази връзка и очакваните консултантски услуги във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

Водещ: Г-н Хиновски, какво е вашето мнение за проявения китайки интерес за строежа на АЕЦ „белене? Това стана ясно от Дубровник вчера, където премиерът Бойко Борисов взима участие, както знаем в 8-та среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Иван Хиновски: Има такъв интерес и той е изказан много отдаван от страна на Държавната китайка компания, но аз доколкото съм информиран няма нищо депозирано писмено.

Водещ: Да, така ще ясно до края на годината, каза премиерът, при посещението на китайския президент Си Дзинпин у нас. Разбрахме обаче, че Китай и България са на различни позиции за АЕЦ „Белене“. Китай иска от страната ни държавна гаранция, но за такава премиерът Борисов май не потвърждава?

Иван Хиновски: Винаги сме казвали, че условията, които са поставени в момента към инвеститорите на АЕЦ „Белене“ са абсурдни. Т.е. никой инвеститор няма да дойде да инвестира рисково в един проект от мащабите на 10 милиарда. Всеки инвеститор ще иска някаква гаранция и тя би била дългосрочен договор за изкупуване или държавна гаранция, това са двете единствени форми. Не е възможно този проект да тръгне без това условие и по тази причина китайската копания заявява интерес, аз бих го нарекъл маршируване на място, защото няма нищо писмено. И докато проектът не излезе в Европейски бюлетин за инвестиционни възможности, специален има такъв на ЕК, никой няма да кандидатства. Същото маршируване на място имаме и от страна на Росатом, те имат желание, но и те не са написали нищо.

Водещ: В тази връзка имаше изказания от Румен Овчаров през последните дни, че според него е предопределен избора на инвеститор, той коментира, точно тези двата инвеститори Китайката държавна компания и Росатом, както вие споменахте. Според вас кои интереси ще преобладават за инвеститора – политическите или икономическите? И предопределен ли е инвеститорът?

Иван Хиновски: Росатом има своите предимства, защото в него е главният конструктор, главният проектант, основният производител на оборудване. От логистична гледана точка Росатом има своите предимства, обаче Росатом има политически негативи в този процес. Ние знаем, че в България има една критика, относно реставриране на руското влияние в България, особено в енергетиката, опит за и санкциониране бих казал до голяма степен, но това не би трябвало да е основният водещ фактор в един такъв проект, аз смятам, че основното цената и условията, които те ще предложат. Но вижте аз съм песимистично настроен, че въобще ще излезе обява за нашия проект в европейския „German Opportunity“ както се нарича, защото има редица неясноти в проекта, които ЕК ще изиска от България. И докато те не се изяснят, няма да бъде направена никаква крачка напред.

Водещ: Какви са тези неясноти, г-н Хиновски, нека да ги кажем, какви виждате вие?

Иван Хиновски: Случат с АЕЦ „Черна вода“. „Черна вода“ от няколко години се мъчат да получат съгласуване на техния проект с Евратом, комисията, която отговаря за ядрените емисии. Те получиха един документ с изключително тежки допълнителни изисквания към проекта, за доказване на безопасността основно и финансовата ефективност на протека. Същото нещо ще получим и ние в момента, в който направим опит да потвърдим „разрешението си“, ние го наричаме с купешката дума нотификация, т.е. информиране на Брюксел за това, че започваме такъв проект. Ние продължаваме да живеем с грешната представа, че имаме такъв нотифициран проект, но вижте в момента, в който ние информиране Брюксел за нещо ще получим същия списък от допълнителни искания, какъвто получи и румънската атомна централа „Черна вода“, току-що, преди няколко месеца.

Водещ: Министър Теменужка Петкова преди дни съобщи, че успешно е приключила и обществената поръчка, свързана с избора на изпълнител за хъб „Балкан“, г-н Хиновски, как гледате на това, че Италиано-саудитският консорциум „Аркад“ ще строи газопроводът до българо-сръбската граница?

Иван Хиновски: Нормален инвестиционен проект, това е един търг, който е проведен по европейките правила. Но ние имаме цялостни критики към този проект, че той още не е кристално ясен от икономическа гледна точка. Защото, хубаво, ние имаме претенции да станем газов център, обаче имаме ли достатъчно източници на газ, т.е. кога в дадем момента, за да бъдем газов разпределител трябва да разпределяме нещо, а ние все още нямаме никаква яснота за количествата на природен газ. Разбира се, че тези неща се планират предварително. Ние в момента правим един график, в деня „Х“ ще имаме инфраструктура, а в деня „Y“ ще имаме газ. Въпросът е, че напоследък аз не виждам развитие на този проблем, защото очевидно, че с Украйна нещата се движат към друга формула. Най-вероятно транзитът през Украйна няма да бъде прекратен, най-вероятно, това е настояване на ЕК и в един момент може да се окаже тази връзка на газ от Турция към България може да се окаже едно огромно разхищение. Все още не ясно, дано това да не се случи така.

Водещ: Интерконекторът Гърция-България също върви към своята решаваща фаза, чрез него България ще получава газ и от Израел. Как гледате вие на тези доставки на природен газ?

Иван Хиновски: Това е абсолютно необходима и целесъобразна стъпка. Затова има пълен консенсус в експертите, това е правилната посока, истинска диверсификация на връзки и газ. Никой не може да има мнение против, защото това е един много ефективен проект и би бил полезен за България в бъдеще, дори и ако нямаме и газов хъб.

Водещ: Г-н Хиновски, как бихме могли да имаме добър горивно енергиен баланс на страната?

Иван Хиновски: Това е едно понятие от вече далечното минало, защото всички страни в Европа говорят само за мощностен и енергиен баланс. Все по-малко се планира отчитането на горива в баланса, имайки предвид бързото развитие на възобновяемите енергийни източници, които не ползват горива. Важното е мощностите в енергийната система да бъдат достатъчни, надеждни и да не страдаме от изключително тежкото желание да имаме непременно една огромна и мощна въглищна енергетика, защото тя ще търпи икономически загуби и тя трябва да се модернизира в съответствие с изискванията на пакетът „Енергия и климат“.

Йоланда ПЕЛОВА