Иван Църов,РИМ: 415 000 са посетителите на обектите и експозициите на Регионален исторически музей-Велико Търново през 2016  година

Снимка: Радио "Фокус" - Велико Търново

Една голяма част от бюджета на Община Велико Търново се формира от туризъм. За това способстват както доброто състояние на легловите бази в региона, така и изпълнения със  събития, фестивали, концерти и редица интересни мероприятия културен календар на Велико Търново. Туристите са привлечени от красотата на града, както и от културно-историческите забележителности. С всяка изминала година броят на посетителите на историческите обекти в града и околностите се увеличава. Каква са данните за тази година и с какво Регионалният исторически музей успя да спечели туристите? В интервю пред Радио „Фокус“ – Велико Търново разкрива Иван Църов, директор на културната институция.

Фокус: Каква бе 2016 година за Регионален исторически музей – Велико Търново? Каква посещаемост отчитате за изминалата година?

Иван Църов: Бих казал, че изминалата 2016 година бе една сравнително успешна година за Регионален исторически музей във всяко едно отношение. Ние добихме много движими културни ценности, които попълниха нашите фондове. Също така посрещнахме много гости в нашите вече 28 обекта, които са в структурата на Регионалния музей. Участвахме в много културни събития, някои от които организирахме самите ние – екипът на Регионалния музей, други пък бяха организирани от Община Велико Търново или от културни и патриотични организации. Така че като цяло бих казал,  че това беше наистина една успешна година.

Фокус: Каква посещаемост отчитате и кои са най-предпочитаните обекти за посещение от туристите?

Иван Църов: Както винаги най-посещаваният обект, свързан с културно-историческото наследство, не само във Велико Търново, но и в България, се оказва един от кварталите, който ние знаем като Царевец, но в Средновековието той се е наричал Търнов. На Царевец ние имаме, както е обичайно, почти 250 000 посетители, които са почти половината от всички наши посетители. През тази година имаме около 433 000 посетители. Това е с около 50 000 по-малко в сравнение с миналата година. Веднага ще обясня защо е така. Ние от години водим статистика и сме забелязали негативна тенденция. В години, когато има големи спортни събития, броят на посетителите спада. Обичайно летните месеци са ни най-силните месеци, а през тази година през месец юни и юли беше Европейското първенство по футбол, а после през юли и август беше Олимпиадата в Рио де Жанейро. Най-голям спад се наблюдава при нашите гости в Румъния. Самите румънци бяха участници в Европейското първенство по футбол и при обичайно месечно посещение между 5 и 8 000, тази година през тези два месеца, юни и юли, имахме по около 1000 човека. За сметка на това есента беше хубава и продължителна и имахме доста посетители, които компенсираха донякъде, но пак казвам, в абсолютна цифра посетителите са с около 50 000 по-малко в сравнение с миналата година. Тук обаче ще спомена за една друга много положителна тенденция. Тази година ние имаме повече приходи в сравнение с миналата година и в сравнение с предишни години, въпреки че броят на посетителите намалява. Имаме около 1,5 млн. лева приходи от входни такси и от други такси за ползване на музейни пространства. Това показва, че е намалял броят на хората, които безплатно или с някакви преференции са посещавали нашите обекти. Разбира се, това не означава, че няма такива. Напротив – около 80 000 от всички тези 430 000 посетители са ползвали преференции. Това е социалния момент в нашата работа. Може би вашите слушатели и читатели знаят, че учащите от община Велико Търново, като се започне от децата от детските градини до студентите от двата ВУЗ-а – Великотърновския университет и Военния университет, в рамките на учебната година посещават безплатно всички наши музейни обекти. Така че ние сме доволни от приходите. Ще работим още по-упорито през следващата година всички наши гости, всички наши посетители да бъдат добре обслужени и да си тръгнат от нашия красив град с приятни впечатления.

Фокус: Може би най-запомнящото се през изминалата година бе това, че отвори за посещения крепостта Трапезица. Каква посещаемост отчитате на хълма, въпреки че тя работи само в рамките на няколко месеца?

Иван Църов: Аз няма да се съглася с вас. За нас най-впечатляващото, най-важното събитие в нашата институция бе отбелязването на 145-годишнината от основаването на Музея, което се е случило на 2-ри януари 1871 година. Само преди няколко дни ние отбелязахме 146-та година. Всички събития, които бяха през изминалата година бяха под знака на тази годишнина. Наистина Трапезица е един от новите ни обекти, който беше отворен за посетители точно 39 дена. Дори няма два пълни месеца. За тези 39 дена близо 7 000 посетителя минаха през този обект. Интересът наистина беше голям. Приблизително 50 на 50% са тези, които се качиха по екопътеката пешеходно и  на тези, които ползваха наклонения асансьор или както е известен фуникуляра. Сега ние работим по допълнително благоустрояване и социализиране и през следващата година много от пропуските, които установихме при отварянето на обекта, ще бъдат отстранени, за да може нашите посетители да си тръгват с добри впечатления, с добри чувства, защото по този начин ние получаваме и безплатна реклама за нашите обекти.

Фокус: Казахте 1,5 млн. лева приходи. Предполагам, че част от тези средства ще се отделят за поддръжка на самите обекти. Какво е състоянието им и имат ли нужда от спешни ремонти туристическите обекти към Историческия музей?

Иван Църов: Наистина тези средства, за които споменах постъпват в бюджета на Община Велико Търново. Тя ги реинвестира, макар и частично, защото с тях се покриват някой събития от културния календар на Общината. Доста неща се направиха, но усилията ни, както казах, бяха концентрирани върху Трапезица. Там в края на годината се работи по ремонт на тротоарните пространства, които свързват долната станция на фуникуляра с началото на екопътеката. Също така някой съоръжения трябваше да бъдат допълнително покрити. Имаше доста работа по старите покриви на някой от църквите. На самия хълм също имаше ремонтни дейности. Не бива да забравяме, че Царевец, който беше интензивно проучван и реставриран през 60-те, 70-те и 80-те години, вече на близо 35 – 40 години, а някъде и на 50 години стават някой от реставрациите. Самите реставрации започват да имат нужда от реставриране. Всичко това е обект на нашето внимание и ние не го изтърваме от полезрението си, защото не може да не е добро състоянието на обекта. Но пък има едно независещо от нас обстоятелство, каквото са климатичните даденост. И сега през следващите дни се очаква температурата да падне до минус 20, дори до минус 30 градуса. През лятото температурите се покачват до плюс 40 и повече градуса. Това е една разлика от 70 градуса, която влияе страшно негативно на архитектурата. Непрекъснати са нашите грижи, както за Царевец, така и за Трапезица и за всички останали средновековни и късносредновековни църкви и възрожденски къщи, които стопанисваме и които са обект на посещение на многобройните ни гости.

Надежда КРЪСТЕВА