Иван Църов, директор РИМ: 64 хиляди лева отпусна Министерство на културата за археологически разкопки през този археологически сезон

Снимка: Исторически музей - Горна Оряховица

64 хиляди лева отпусна Министерство на културата за археологически разкопки на Регионалния исторически музей във Велико Търново през настоящата година. Средствата ще бъдат вложени в четири различни обекта. Какво предвиждат програмите, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с директора на Музея Иван Църов.

 

 

Фокус: Г-н Църов, да започнем с това колко ще са средствата, които ще бъдат вложени в археологически разкопки в региона през настоящата година и как ще са разпределени те? Колко са обектите, които ще се проучват?

Иван Църов: Обектите, които ще се проучват, са четири и мога да изброя колко ще струват разкопките във всеки един от тях и съответно кои ще са хората, които ще водят дейностите. Колегата Недко Еленски ще проучва, за поредна година, праисторическото селище в местността Смърдеш, край лясковското село Джулюница. Има 10 хиляди лева и вероятно с тях той ще успее да постигне още по-добри резултати от тези до момента. Все пак не трябва да забравяме, че праисторията няма такива здрави структури, които могат да бъдат експонирани. По-скоро дейностите там могат да бъдат категоризирани като чиста наука – чиста археология. Но така или иначе, това е много интересен обект. Другите разкопки, които се финансират с 13 хиляди лева, ще са в праисторическото селище край село Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш. Там ще проучва колегата Александър Чохаджиев. Той вече 7-8 година работи на това място, продължава ежегодно да има много добри резултати. Там бяха установени, още преди две години, двуетажни жилища, което за Праисторията е нещо много рядко. Същевременно пък, като инвентар на тези жилища, излизат много красиви керамични съдове. Така, че колегата Чохаджиев ще продължи да проучва жилищата, надяваме се на много добри резултати. Обектът се оказа много ползотворен.

Фокус: Ще има ли разкопки в археологическия резерват Никополис ад Иструум, където част от дейностите се водят от Вас?

Иван Църов: Да, ще има разкопки и тази година. Ще работим с 20 500 лв. и ще продължим проучването на югозападния ъгъл на форумния комплекс. Това е пространството, което се намира западно от малкия театър, и което е, може би, последната непроучена част от градския площад. Там ще работя аз. Дали ще успея да завърша обекта, не мога да кажа. Мислех това приключване да се случи през миналата година, но продължиха да излизат много интересни архитектурни детайли, които са от 2-ри или началото на 3-ти век. През Късната античност, 5-ти и 6-ти век, когато Никополис вече не е съществувал като градски център, по някаква причина, живеещото все още там население, е решило да изчисти терена, изкопало е ями и е натрупало детайлите,които споменах, в тях. Ползата от тяхното изваждане на бял свят е, че ще дойде време, когато ще могат да се направя анастилози и тези  архитектурни части, в този район на форумния комплекс, биха могли да бъдат възстановени по някакъв триизмерен начин. И последният обект, който също ще бъде финансиран с 20 500 лв. това е Богородичният манастир, във Френкхисар, във Велико Търново. Това е под Балдуиновата  кула. Там проф. Хитко Вачев ще води проучванията за пета година. Може би си спомняте, че в миналите години там беше установена църква от 13-ти век, пострадала в края на века, при ужасно земетресение. През 14-ти век отново е била възстановена като архитектурна структура и стенописана на ново.  И така тя съществува почти до средата на 15-ти век. Много интересен е фактът, че тя не е разрушена от завоевателя, а от католиците, които са участвали в похода на Владислав Варненчик. Ще продължи проучването и на Ранновизантийската базилика, която се намира под тази църква, като идеята на проф. Вачев е вече окончателно да разкрие архитектурния й план, за да се  реши дали тя ще бъде експонирана.

Фокус: През месец март Вие издадохте книга за водопроводите в Никополис ад Иструум, а в началото споменахте, че имате идея да завършите разкопките там, тъй като има много малък непроучен участък. Дейностите отново ли ще са свързани с водопроводната мрежа?

Иван Църов: Не, тази тема, като цяло за мен е проучена. Разбира се, не мога да кажа – изчерпана, защото трасето на този акведукт е поне 22.5 метра, възможно е и да е повече. Всъщност от тази цялата дължина, може да се каже, че са проучени общо около 100 метра. Но понеже те са на различни, възлови места, свързани с цялостната конструкция и цялостното изграждане на това инженерно съоръжение, което е доставяло вода в града, те дават една много добра картина, която аз съм публикувал и в монографията си, която ще представя през този месец. Датата още не е уточнена.

Луиза ТРАНЧЕВА