Ива Брусарска, Община Кюстендил: За поредна година Кюстендил се представя на туристически изложения в страната и чужбина

Ива Брусарска, експерт „Маркетинг” към Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Брусарска, как премина участието на Община Кюстендил на на авторитетното международно събитие „Ваканция и СПА“ ?

Ива Брусарска: Участието ни на това събитие и тази година беше заложено в календара на Община Кюстендил, както и в Програмата за развитие на туризма. Тази година Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ се проведе от 14 до 16 февруари в Интер Експо Център, като Община Кюстендил отново се представи съвместно сус Съвета по туризъм-гр.Кюстендил. „Ваканция и СПА“ експо е най-големият и престижен форум у нас, свързан с туризъм, и един от най-авторитетните на Балканите. В рамките на три дни той привлече вниманието на хиляди професионалисти и посетители. Тази година се представиха над 380 туристически компании от 25 държави от Европа, Азия, Африка, Америка. Сред участниците в 36-тото издание на борсата са национални и регионални бордове по туризъм, представителни браншови организации, туроператори и туристически агенции, хотели и курорти, спа и уелнес центрове, специализирани  агенции за еко и селски туризъм, голф, винен и кулинарен, детски и младежки туризъм; професионални учебни заведения, издателства и медии с фокус върху травъл индустрията. Традиционно борсата се провежда под патронажа на Министерство на туризма, тази година официален съорганизатор е и Българския съюз по балнео и СПА. Дебютът на първото изложение е поставен през 1983 година в курорта Златни пясъци – в хотел „Интернационал“. Изложители са били държавните морски и планински курорти под патронажа на Комитета по туризъм. В първите години преобладаващи участници са изложители от съседните балкански страни, но постепенно географията се разширява и днес участват повече от 380 изложителя.

Фокус: Какво беше различното тази година?

Ива Брусарска: Различното тази година бяха обособените места за винени дегустации и медикъл сектора. 36-тото издание постави акцент върху здравния и винен туризъм, чрез обособяването на тези специализирани зони „MEDICAL SPA CORNER”и “WINE DESTINATIONS” с цел по-атрактивно представяне на компаниите, с възможност за договаряне с потенциални партньори, промотиране на продукти и дестинации, съпътстващи събития: – Зона за Медикъл и СПА туризъм – обособени бяха щандове на места за настаняване, предлагащи СПА услуги – главно това бяха големи вериги хотели в България, предлагащи СПА пакети; – Зона за Винен туризъм – представяха се винарски изби с възможност за дегустация. Първият ден на изложението беше предвиден за делови срещи, по традиция – с ограничен достъп – само за участници и посетители с предварителна акредитация. Втория и третия ден вратите на борсата обичайно бяха отворени за специалисти и масова публика.

Фокус: Каква е идеята на участието на Община Кюстендил?

Ива Брусарска: Представянето на Община Кюстендил е с цел по-засилена реклама на града като дестинация, обединяваща разнообразен туристически продукт – културен, зимен, религиозен, балнео и СПА, като акцентът ни тази година беше към фестивалния туризъм. На щанда на Кюстендил се предлагаха рекламни материали за културно-историческите забележителности, културния календар за годината, фестивалите и празниците в региона, качествата на кюстендилската минерална вода, условията за зимен туризъм, както и информация за частния бизнес. Особен интерес за посетителите на събитието предизвика новият дизайн и представяне на щанда на Кюстендил, брандиран с четирите кюстендилски празника. Всички постетители имаха възможност да опитат сушени череши, сушени сливи и други плодове, предоставени за мероприятието от частния бизнес и поднесени от настоящата Девойка „Кюстендилска пролет“ и нейните подгласнички. След официалното откриване на форума министъра на туризма – госпожа Николина Ангелкова, посети щандовете на българските общини. На щанда на Община Кюстендил опита от сушените кюстендилски череши, снима се с момичетата и пожела успех по време на борсата.

Фокус: Какви други туристически изяви имаше Община Кюстендил до момента, какво предстои?

Ива Брусарска: Община Кюстендил присъства на организирана конференция от МТ на тема „Вътрешен туризъм“, организирана от министър Ангелкова. Във форума участваха председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, министър Красен Кралев, представители на туристическия бизнес и кметове на общини в страната. Събитието е с цел насърчаване  на пътуванията към различни региони и промотирането на малко познати места и дестинации в страната. Община Кюстендил беше една от поканените общини за събеседване и презентиране на региона като атрактивна дестинация с многообразен туристически продукт. Предстои участие на Общината на борсата ITB Берлин с рекламни материали на щанда на БСБСПА, както и на международното туристическо изложение Културен туризъм във Велико Търново, където Кюстендил е поканен всяка година да презентира културно-историческите си забележителности. Организатори са Община Велико Търново, БХРА и БСБСПА.

Венцеслав ИЛЧЕВ