Ива Брусарска, Община Кюстендил: Общината се представи много добре на Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо”

Радио "Фокус" - Кюстендил

Ива Брусарска, главен експерт „Маркетинг” към отдел „Туризъм” на Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Брусарска, по какъв начин Община Кюстендил се представи в Международното изложение „Ваканция и спа експо”?

Ива Брусарска: Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо” е едно от най – големите изложения посветени на туризма у нас. Тазгодишното издание беше 35 –то поред и част от календара на събитията на Бългорското председателство на Съвета на Европа. Участниците бяха над 350, както от България, така и от още 22 страни, като над 50 български общини също имаха своите представители на форума, където презентираха възможностите за почивка и развлечения. В рамките на изложението от 14 до 16 февруари се представиха изложители и от Турция, Македония, Гърция, Италия, Испания, Великобритания, Хърватия, като за първи път туристическата борса има свой официален партньор в лицето на Сърбия. Посетителите се запознаха с продукти на компании от сферата на информационните технологии, както и за съвременни онлайн платформи за представяне на туристически услуги. На връчването на годишните награди на изложението, отличие получиха най – добри туроператори за входящ и изходящ туризъм, най – добри иновационни продукти в областта на туризма, както и успешно реализирана инвестиция, свързана с подобряване на околната среда. При представянето на българските общини, както всяка година, се наблегна на разнообразие и желание за по – модерно и по – добро презентиране.

Фокус: Кое беше особеното за Община Кюстендил тази година?

Ива Брусарска: Това беше първата година, в която Община Кюстендил се представи заедно със Съвета по туризъм към град Кюстендил, включващ представители на частния бизнес на града. Резултатът беше един по – голям, по – съдържателен и богат, различен, модерен щанд, обединяващ публично – частното партньорство в сферата на туризма, който подготвяхме много преди събитието и в  който са вложени време, идеи и желание. В първия ден на експото министърът на туризма госпожа Николина Ангелкова откри официално събитието, като след това посети, заедно с представители на министерството, щанда на Община Кюстендил и Съвета по туризъм, като поздрави изложителите и пожела успех на Кюстендил. И щандът на Кюстендил можеше да се посети всеки един ден от изложението до 19.00 часа, като първият ден посещението се осъществяваше чрез служебни пропуски с цел работни срещи. Другите два дни входът беше свободен за всички посетители, заинтересовани от туристическия бранш и съответно от общините и представителите на експото. Всяка община се беше постарала да изглежда максимално най – атрактивно, според туристическия продукт, който предлага.

Фокус: На какво наблегнахте вие?

Ива Брусарска: Щандът на Кюстендил беше брандиран със снимки на града, обхващащи част от туристическия продукт, снимки от Празника на черешата, на крепост „Хисарлъка”, на църква „Свети Георги”, на емблематичната чешма до „Алай баня”, ски пистите, както и картина на Майстора, чиято репродукция, с позволението на Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора”, беше позиционирана на най- забележимото пространство на щанда и предизвика невероятен интерес. Заедно с нея разчитахме и на присъствието на миналогодишната носителка на титлата „Девойка Кюстендилска пролет”, заедно с още две девойки, участнички от конкурса, облечени в традиционни кюстендилски носии, които канеха посетителите на щанда да опитат кюстендилски сушени плодове. Най – голямо любопитство предизвика кюстендилската череша. Девойките разказваха на посетителите за фестивалния туризъм в града, като Празника на черешата и другите големи общински празници, което също предизвикваше засилен интерес. Предлагаха се печатни материали с информация за културните събития през предстоящата 2018, карти на града с обекти с културно – историческа стойност, информация за състава и качествата на минералната вода, с цел посещение с балнео и спа насоченост. От Регионалния исторически музей бяха представени материали с музейните експозиции в града, от страна на Съвета по туризъм бяха изработили карта с местата за настаняване, хранене, атракциони в града и туристическите агенции, като индивидуални рекламни материали, на някои от обектите също бяха представени на щанда. Специално за експото бяха направени кратки имиджови клипчета, които се прожектираха с мултимедия по време на представянето на крепост „Хисарлъка”, както и такова за популяризация на зимните спортове и планина Осогово, заснето на ски пистите. Тази година Община Кюстендил се включи в подкрепата за секвоите в местността Ючбунар в международния конкурс „Европейско дърво 2018” с информация за конкурса, както и за гласуването.

Фокус: По какъв начин оценяване представянето на Община Кюстендил?

Ива Брусарска: Представянето на Община Кюстендил като цяло на „Ваканция и спа”, тази година, беше на ниво, успешно, изпълнихме целта си да представим Кюстендил като дестинация с разнообразен туристически продукт – културен туризъм, фестивален туризъм, балнео и спа, зимен туризъм и се надяваме на още по – висока туристическа посещаемост през тази година.

Венцеслав ИЛЧЕВ