Ива Панева, Сдружение „Наш Свят“ – Варна: Трябва да се работи за превенция на стреса при учениците, които спортуват активно

Ива Панева, която е ръководител на проект за превенция на емоционално-поведенчески проблеми и употреба на психоактивни вещества при млади спортисти, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Във Варна се проведе кампания срещу наркотиците, алкохола и цигарите сред млади спортисти. Обяснете повече за идеята и за проекта, който ръководите.

Ива Панева: Проектът протече през летните месеци и е насочен към превенция на емоционално-поведенчески проблеми и употребата на психоактивни вещества при младите спортисти, което всъщност се свежда до няколко основни дейности. Основните ни партньори бяха Спортното училище „Георги Бенковски“, както и няколко спортни клуба, в които младите спортисти не спряха да тренират през лятото. Имахме в екипа здравен коуч, което е много популярно в световен мащаб. Специалист използва всякакви прийоми. Имахме въведен иновативен кантар, който мери всякакви показатели и всички участници, както и техните треньори имаха възможност да го пробват и да експериментират с този нов подход. Този кантар дава информация за електролитния баланс в организма, колко вода има, вътрешни мазнини. Това дава възможност на този здравен коуч да направи след това отчет или финална препоръка за това какъв режим да се спазва. Но отчита също ако са приемани допълнителни субстанции, енергийни напитки или нещо, което е екстра и вреди на организма. Това се използва както за превенция, защото проучванията показват, че младите хора, дори и спортистите, посягат към наркотици, цигари, алкохол или други субстанции, които им помагат илюзорно да се чувстват по-добре. Така че преди този дисбаланс да настъпи трябва да има начин треньорите и младите хора, в този случай спортистите, да си дадат ясна сметка в какво състояние е техният организъм. Защото за нас по-обикновените хора те изглеждат в супер форма физически, но това не означава, че те отвътре са добре. Затова този скрийнинг е основен, когато се подготвя един млад човек за предстоящо важно състезание и, когато тренировките станат интензивни. Процесът на възстановяване след такава неуморна работа и труд в очакване за постижения, които младият спортист иска да има с медалите и признанието за неговите усилия, нарушава се това усещане за баланс. Много е трудно възстановяването по време на такива усилени тренировки. Именно затова вътрешното състояние на организма в стресирани ситуации, когато и нервната система е афектирана, е много важно да се следи. Точно тогава стават и инциденти, както чуваме понякога за проблемни ситуации. Но това е ситуация, която не ескалира отведнъж, затова е важна превенцията. Осигуряването на здравен коуч е много иновативно, а в Япония и Америка такива кантари имат във всеки спортен клуб и треньорите непрекъснато ги ползват. Докато в България все още има резистентност за това и недоверие. Другите дейности бяха по-алтернативни, чрез арт терапия и по-театрален, интерактивен начин за поднасяне на информацията при младите спортисти, колко важно е емоционалният им свят да бъде в баланс. Защото той може да ги изкуши при една депресия, понижено настроение, да изпробват вещества и цигари, които за жалост дори и младите спортисти употребяват регулярно.

Фокус: Колко ученици от Спортното училище се включиха? От какви видове спорт? Имаше ли и момичета сред тях?

Ива Панева: Групите бяха смесени, достигаха до 20 души. Имахме 7-8 групи, които варираха във времето. В Спортното училище правехме занимания в смесени класове, от спортовете баскетбол, волейбол, хандбал, дори борба, лека атлетика. С плувните клубове също работихме. Модерният петобой се оказа един от най-трудните спортове с усилени тренировки. Също така в нашия проект включихме деца, които не са в Спортно училище, но тренират от малки сериозно. Примерно клубове по волейбол, баскетбол. Финалният аспект на проекта бе един кратък мотивиращ филм. Използвахме млади хора, свързани с нашата тематика, които искаха да станат пред нашата камера. Заглавието на филма е „Аз мога без… Можеш и ти“. Т.е. без наркотици, без субстанции, без всякакви допълнителни добавки, вещества, само с труд и мотивация да достигнат много високо ниво на спортни постижения. Трябва да се гордеем, че има много позитивни примери. Много от участниците в проекта не можеха да си представят, че могат да се лишат от цигарите или алкохола, това трябва да се промени. Треньорите, дори и да се опитват да ги следят, не са с тях непрекъснато.

Фокус: А натъкна ли се здравният коуч на някакъв сериозен проблем при някой от спортистите?

Ива Панева: В един от случаите, по време на интензивни тренировки, при един от спортистите, кантарът показа дисбаланс. Впоследствие той си призна, че понеже е тренирал много усилено е изпил две енергийни напитки. Това веднага се отразява на резултата в кантара и доказва, че и нещата, които не са забранени, дори енергийните барчета и закуски, питиетата, които особено младите хора консумират, понякога по няколко на ден, могат да бъдат много опасни за здравето на един млад човек. Трябва да се даде на младите хора, на спортистите информация, че всеки организъм е индивидуален и дори легални субстанции могат да навредят много. Трябва да се чете съдържанието. Защото кодеинът, който си купуваме свободно от аптеката, вече е забранен във Франция. Преди няколко години там почина момиче, пристрастено към кодеина.

Фокус: А не са ли полезни тези барчета или някои напитки за енергия?

Ива Панева: Аз не съм съгласна, че и изпиването на една напитка е безвредно, но да кажем, че това е малко количество, може да не стане проблем. Но ако човек започне да прекалява. Защото те го правят често, пият по четири – пет напитки. Има огромен риск за здравето.

Фокус: А видеото, за което казахте, къде ще бъде показвано?

Ива Панева: Разпространяваме го в социалните мрежи. Ще го покажем и в избрани училища и клубове, за да може да достигнем до възможно най-голям брой хора. Трябва да се промотира спортът и младите не трябва да се отказват, въпреки трудностите.

Диана СТОЕВА