Ивелина Дафова, ръководител на проект: Обновяването на материалната база в шест от гимназиите в Бургас ще допринесе за професионалната подготовка на техните ученици

Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Бургас. Обновяването на материалната база в шест от гимназиите в Бургас ще допринесе за професионалната подготовка на техните ученици. Това каза по време на пресконференция Ивелина Дафова, ръководител на проект „Подобряване качеството на професионалното образование чрез модернизация на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в Бургас“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Гимназиите, получили обновяване на материалната база по проекта, са Професионалната търговска гимназия, Професионална гимназия по електротехника и електроника, учебен център на Професионална гимназия по туризъм – ресторант „Младост“, учебна база към Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия и Професионалната гимназия по транспорт.

„Основните обновления в Професионалната търговска гимназия включват изцяло нов физкултурен салон, който се имплантира към съществуващата сграда, доставени оборудвания и обзавеждания, техника за обучение на учениците, тоалетни, съблекални, кабинети, както и бюфет, какъвто досега в гимназията липсваше. Професионална гимназия по електротехника и електроника получи чисто нова пристройка към съществуващата сграда, включваща физкултурен салон, малка спортна зала и кабинети“, обясни Дафова. Тя добави, че в учебния център  на Професионалната гимназия по туризъм – известният ресторант „Младост“ са били изцяло реновирани трите класни стаи, като е била обособена и една изцяло нова, предназначена за изучаващите „Ресторантьорство“.

„Изцяло обновена е и конфернтната зала, приложени са и нови интериорни решения, така че базата да отговаря на съвременните изисквания на тип заведение, предоставящо и възможност за гимназистите да упражняват професията си в адекватни условия. Взети са мерки за енергийна ефективност и основен ремонт на цялостния сграден фонд“, добави Дафова. По думите ѝ след преустройването на учебна база към Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника са обособени санитарни възли, достъпна среда до работилниците, подменени са изцяло покривните конструкции, ефективно енергийно осветление и спортно игрище.

„Благодарение на реконструкцията Професионална гимназия по строителство „Кольо Фичето“ бе променена вертикалната планировка, бе направено ново комбинирано спортно игрище. Целият двор бе реновиран с адекватна настилка, озеленяване и паркинг“, посочи още ръководителят на проекта.

„Гимназията по транспорт претърпя почти цялостна реконструкция, включваща престрояване на нова част -физкултурен салон. Базата увеличи почти двойно използваемата си площ, обнови се и отоплението“, каза още Дафова. Тя добави, че към проекта е било доставено също така оборудване и обзавеждане за всяка от шестте професионални гимназии.

Мария ПОПЧЕВА