Ивелина Иванова, директор ИМ-Свищов: Предстои ни основен ремонт на покрива на къщата – музей „Алено Константинов“, започваме през 2020-та

Основен ремонт на покрива на къщата-музей „Алеко Константинов“  в Свищов предстои през 2020-та година. Средствата за него вече са осигурени и са в размер на над 100 хиляди лева. След като дейностите приключат ще започне работа и по вътрешната част на сградата, където предстои обновяване на експозиционната част. Повече по темата прочетете в пълния текст на интервюто на Радио „Фокус“ – Велико Търново с Ивелина Иванова, директор на Исторически музей – Свищов.

Фокус: Г-жо Иванова, преди броени дни Министерство на културата Ви отпусна средства за ремонт на един от най-емблематичните исторически обекти в града – къщата-музей „Алеко Константинов“. Какъв е размерът на сумата и в какво точно ще бъде вложена тя?

Ивелина Иванова: Да, точно така. При последното си посещение в Свищов, през настоящата година, министърът на културата Боил Банов бе запознат със състоянието на къщата-музей „Алеко Константинов“ и сега  Министерство на културата ни отпусна 140 хиляди лева. Тези пари ще бъдат вложени в основен ремонт на покрива, където ще се подменят компрометираните участъци от дървената конструкция, обшивката и хидроизолацията. Предвиждаме подмяна и на всички керемиди. В проекта, който вече е готов, е заложена и фасадна реставрация, тъй като от теча от покрива е разрушена и фасадата на къщата. Ще сменим дограмата на цялата сграда, както и дървените капаци. Тук е моментът да благодаря на министерството за това, че се отзоваха на нашия апел и осигуриха необходимото за ремонтите.

Фокус: Това ли е най-належащото, дали има друго, което трябва да се поправи незабавно?

Ивелина Иванова:  Мога да обобщя, че към момента това е най-важното, защото знаете, че когато покривът на една сграда е здрав, тя се поддържа много по-лесно, но в същото време има и други неща, които трябва да се ремонтират. Покривът ще е само първата част от дейностите. Ние трябва да подменим и ел. инсталацията на къщата. Вътре в самата експозиция трябва да се направят някои приемни – запълване на пукнатини, боядисване на стени и т.н.

Фокус: Има ли предвидени средства за това и от къде ще са те?

Ивелина Иванова: Да, при разговора с министъра той увери, че парите ще бъдат отпуснати на два транша и първата част от тях са за основното – покрива, а след това може да започнем работа и вътре.

Фокус: А през 2020-та година, когато ще започнат и първите ремонти, се отбелязват и 157 години от рождението на патрона на културната институция – Алеко Константинов. Готова ли е програмата и ще има  ли нещо по-специално?

Ивелина Иванова: Алековите празници ще бъдат отбелязани с много културни мероприятия. Ще има изложба, ще има пак официална вечер, където ще бъдат обявени и носителите на наградата от конкурса за къс хумористичен разказ на вестник „Стършел“ и Международна фондация „Алеко Константинов“. Тогава, както обикновено, музеят ще работи за всички посетители без вход. И всички, които са в града – жителите и гостите на Свищов, ще могат да ни посетят и да се запознаят от близо с живота и творчеството на Алеко.

Фокус: В началото на следващата година ще разкажем подробно какво предстои, но преди това не може да не попитаме дали Историческият музей подготвя нещо по-спеицално за празниците.

Ивелина Иванова:  Ние отбелязахме началото на празниците с представяне на книга. Иначе ще работим във всички празнични дни и, който е в града винаги е добре дошъл при нас.

Фокус: Работното време ще е нормално, както в другите дни от годината?

Ивелина Иванова: На нова година винаги имаме заявки за посещения от групи, винаги сме отваряли. Така, че и сега , който желае може да дойде, защото ще работим.

Фокус:  Къде нашите читатели могат да намерят повече информация за работното време?

Ивелина Иванова: В страницата на музея в социалните мрежи. Там има работно време, цени на билети, на беседи, а има и оставени телефони, на които могат да се свържат с нас.

Луиза ТРАНЧЕВА