Ивелина Иванова, ИМ – Свищов:  Всеки, който се интересува от личността на Алеко, е добре дошъл в Свищов

Всеки, който се интересува от личността на Алеко, е добре дошъл в Свищов. Тук, в града, в който се намира Къщата – музей на Щастливеца, всеки един уредни може да представи малко известни и изключително интересни факти за живота и делото му. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в града. Прочетете пълното интервю.

 

Фокус: Г-жо Иванова, как премина през настоящата година възпоменателния ден в памет на Алеко Константинов в Свищов?

Ивелина Иванова: Община Свищов отбеляза тази дата на три различни места. Първото от тях бе, както всяка година, при паметника на Алеко в градската градина, където бяха поднесени венци и цветя. Освен това, всяка година, представители на нашата Община и на културните институции в града, посещаваме и гробът на Алеко, който се намира в София. Там бяха представители на Исторически музей, Художествена галерия „Николай Павлович“, библиотекарите от библиотеката при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ и, разбира се, свищовлии, които живеят в София и ежегодно идват да почетат паметта на Алеко. Тази година на 11-ти май, аз и секретарят на Общината Любомира Петрова, посетихме и Дворът на кирилицата в град Плиска, където бе открит бюст-паметник на Алеко Константинов. Автор на монумента е Вежди Рашидов и с този акт Алеко се превръща в един от много български писатели, които имат бюст – паметник в Алеята на писателите в Двора на кирилицата.

Фокус: В годините назад за Алеко е говорено и писано много, и едва ли има българин, който да не знае за него.  Дали е възможно да обобщим на кратко какво е той за свищовлии днес? В града се намира и Къщата – музей на Алеко, дали тя се радва на посетители?

Ивелина Иванова:  Алеко Константинов е любимото чедо на Свищов. Всеки, който чуе за Свищов, на първо място го свързва с това, че той е родният град на Алеко. Разбира се, има интерес сред децата към неговата личност и това се възпитава от по-възрастните – от учители, родители, роднини. Радваме се, че нашите посетители, които идват за пръв път в Къщата, са деца от детските градини в града, които преподавателите водят. Имаме и много ученици, студенти, а и обикновени туристи. Нашата Къща се радва на интерес от страна на посетителите и ние смятаме, че с това, че я поддържаме в един добър вид, не само къщата, но и двора към  нея, допринасяме за увеличението на  туристите.

Фокус: През настоящата година бяха отбелязани 121 години от убийството на Алеко. Дали има факти, които са малко известни във връзка с това покушение? Нека разкажем на нашите читатели малко повече.

Ивелина Иванова: Аз мисля, че достатъчно е проучен животът на Алеко Константинов. Писано е много за рождението му, работата му, образованието му и дори за самото убийство.  Не смятам, че има нещо, което е останало непроучено. Но все пак, не всеки знае всичко за Алеко Константинов и когато хората дойдат при нас, те задават въпроси, на които ние отговаряме и често те остават доволни от получената богата информация.

Фокус: Има ли нещо, за което повече посетители питат, нещо, което е интересно за всички или пък специален начин, по който Вие представяте информацията?

Ивелина Иванова: Информацията за Алеко ние поднасяме по различен начин – един път за малките деца, един път за възрастните посетители. За малките е най-интересно, разбира се, е сърцето на Алеко. То предизвиква интерес и у за по-възрастните посетители. Всички се вълнуват за това как то се е озовало тук, как е запазено след убийството, кой го е прибрал, кога е дадено в Музея. Самата къща също много впечатлява посетителите, като влязат в нея, защото тя прилича не един малък дворец. За това допринася и гледката, която се открива към река Дунав. И хората задават въпроси, искат  да научат повече за бащата на Алеко, за неговото семейство

Фокус: Като финал дали е възможно да припомним какво е работното време на обекта?

Ивелина Иванова: Да, разбира се. Къщата-музей на Алеко работи всеки ден от понеделник до петък, от 08.30 до 17.00 часа, без прекъсване. В събота и неделя работим от първи април до месец декември, от 09.00 до 16.00 часа, отново без почивка. И, който има път към Свищов или желае да посети нашият град, е добре дошъл в Къщата – музей на Алеко Константинов.

Луиза ТРАНЧЕВА