Ивелина Николова, преподавател по религия: Интересът към изучаването на предмета „Религия” в Кюстендил се увеличава всяка година

Преподавателят по предмета „Религия” в Кюстендил Ивелина Николова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Николова, по какъв начин се извършва изучаването на предмета „Религия” в Кюстендилска община?

Ивелина Николова: Идеята за въвеждането на предмета „Религия” в детските градини и училищата на територията на град Кюстендил принадлежи на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. Изучаването на предмета започна преди 7 години. Това започна с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, тогава в качеството. Първоначално имахме проведени срещи с директори на учебните заведения и с родители, с цел да се проследят нагласите, този проект започна пилотно в няколко училища и детски градини. Постепенно желанието да изучават предмета се усили, вече 7 години поред ние може да кажем с радост, че този предмет се изучава във всички детски градини и учебни заведения в Кюстендил. Предметът в училищата се изучава и в 6 и в 7 клас, където групите са смесени.

Фокус: Какви учебни материали и пособия се използват при обучението?

Ивелина Николова: Първоначално ние започнахме учебния процес с наличните преди време учебни помагала. След това се зароди една добра идея от страна на кмета на Община Кюстендил, за да може да направим един проект, който да бъде осъвременен, защото помагалата са на повече от 10-15 години, бързо се развива цялата учебна система, правят се връзки между отделните предмети и дисциплини. Ние успяхме да подготвим и да издадем учебни помагала за детските градини, за класовете от 1 до 4 клас, както и книги за учителя. Вече тези помагала се използват на територията на град Кюстендил

Фокус: Колко деца и ученици в момента изучават предмета?

Ивелина Николова: Мога да кажа, че ние водим такава статистика и то от самото начало. Тази година броят на децата е около хиляда. Тук има проблем с възможността на всички желаещи да посещават предмета, защото има обективни фактори, които поради една или друга причина спъват нарастването на този брой. Пример за това са пътуващите деца, които от селата ги взимат по-рано и нямат възможност да идват на тези часове. Мога да кажа, че от друга страна ние срещаме пълна подкрепа от страна на Община Кюстендил, от страна на ръководствата на училищата и на детските градини и затова може само да благодарим.

Фокус: По какъв начин вие самата си обяснявате желанието на децата да изучават предмета „Религия”?

Ивелина Николова: Обяснявам си това с няколко фактора, които допускам, че подпомагат този растеж. Най-напред споменах, че в началните години ние имахме проведени срещи с директори на учебните заведения, родителите и учителите, за да се проследят нагласите. Тогава тези хора ни гласуваха доверие и ни предоставиха едногодишна пробация, за да се проследи обратната връзка. Смятам, че през тези години ние оправдахме в някакъв смисъл тяхното доверие, а и тогава предметът на беше известен на територията на Кюстендил като учебно съдържание, методология на преподаване. Вторият фактор е това, че родителите и самите деца видяха, че да се изучава религия няма нищо страшно и нищо шокиращо, напротив – то е полезно за децата и за самите родители. Не на последно място увеличаването в боря на децата дължим на една добра стратегия, стояща в основата на въвеждането, изграждането и разширяването на вътрешните направления в приложението на предмета. Всичко това спомага и подкрепя добрата инициатива, когато се действа заедно, смислено и целеустремено.

Фокус: Споменахте родителите, означавали това, че изучаването на предмета „Религия” от техните деца спомага по някакъв начин да бъде възпитавано и това поколение – на родителите?

Ивелина Николова: Категорично да. Аз мога да кажа, че ние имаме едно специфично обучение на родителите което се осъществява чрез и през техните деца. Може би това е една от съвременните методологии, които ние несъзнателно, всички родители по религия, изградихме от своя практически опит. Надявам се, че това ще продължи. Част от тези родители са хора от едно поколение, което е изгубило връзката с Църквата и трудно може да намери тази връзка отново, ако няма пред себе си добрият практически опит и пример. Когато те го видят в своите деца, когато го видят приложен така както трябва да бъде – резултатите са налице.

Венцеслав ИЛЧЕВ