Ивелина Радилова: Съгласно общинската наредба за опазването на зелената система на Добрич всички засаждания на декоративна растителност трябва да се съгласуват с общинската администрация

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Ивелина Радилова, ландшафтен архитект в отдел „Озеленяване“ на Община град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Предполагам вече са в ход дейностите по подготовка за пролетния сезон?

Ивелина Радилова: Дейностите за подготовка вече са в ход. Всъщност още през зимата във всички подходящи моменти се стараехме да насмогнем с резитбите на дърветата. Най-вече с извършването на така наречените скелетни резитби, при които се премахват по-дебели, по-централни клони от дърветата. Изобщо всички резитби е добре да се правят преди разлистването, в периода на покой на дърветата и това е едно от основните неща, които в момента правим и през цялата зима извършвахме. В град Добрич дърветата по улиците и в междублоковите пространства са над 70 000 броя. И тяхното обслужване е доста амбициозна задача. Затова колегите работят в периода на покой във всеки удобен случай, когато времето позволява. С настъпването на пролетта ще обърнем особено внимание на дърветата в парка и особено във входната част на парка. Там ще бъдат изкастрени клони, които са надвиснали над алеите, пречат на преминаването по тях. Има и няколко стари дървета, които са в лошо състояние, с надвиснали дебели клони над алеите и те ще бъдат премахнати, за да бъдат обезопасени.

Фокус: Ще има ли нови неща в розариума?

Ивелина Радилова: В този период се извършват и резитбите на розите. В розариума има двама колеги, които през цялото време работят там. Сега, преди развитието на новите леторасти се прави основната резитба на розите, като се премахват всички изсъхнали, заболели, повредени, измръзнали клонки. Същевременно растенията се оформят, така че да дадат силни, нови леторасти, да не са прекалено гъсти, но и да не са прекалено оголени. Това е много специфична работа, която малко хора могат да извършват както трябва. Различните групи рози се режат по различен начин – на различна височина, различен брой клонки и пъпки се оставят. Това е нещо доста специализирано и в момента едно от първите неща, които с изсъхването на почвата до степен, в която да може да се минава по нея, колегите ще започнат да правят.

Фокус: Нека припомним какви видове рози имаме в нашия розариум и от кога до кога ще цъфтят?

Ивелина Радилова: Масовият цъфтеж на розите започва през месец май и продължава при топла есен до октомври, ноември. По принцип розите са растения, които нямат задължителен зимен покой и в топло време, макар и с намален цъфтеж, могат дори и през зимата да цъфтят. Но наистина при топло време. При нашите условия обикновено до към края на октомври цъфтят. Нещо ново не можем да очакваме, защото розариумът е запълнен целият с рози, целият му обем. Всичко предвидено по проекта за засаждане е засадено. Могат да се видят по-често срещаните рози – чаено-хибридни. Имат вид на храст с изправени стъбла. Има и полиантови рози, които са пак във вид на храст, но с леко провисващи настрани стъбла. Храстът има полусферична форма. Има увивни рози, които се „катерят“ по структурите на пергулите, на пейките. Има и няколко от най-представителни храсти, така наречените щамбови рози. Те са растения, присадени върху подложка, оформена като стъбло на дръвче.

Фокус: До колкото си спомням в предходни години имаше доста случаи на кражби на тези красиви рози, във вид на дръвче?

Ивелина Радилова: Тази съдба имат не само розите, за съжаление, и не само щамбовите рози. В един момент се оказва, че липсват и по-обикновени рози, и цветя от зацветените площи. Между другото една от другите мерки, която в момента прилагаме, е попълването на липсващите цветя. Сега в момента в зацветените площи са засадени така наречените есенно-пролетно цъфтящи видове. Това са теменужки, парички, незабравки. След зимата правим проверка, оглед. Установява се обема на липсващите растения и при първа възможност започваме да ги попълваме, за да се изявят в най-добрия си вид през април и май, когато е масовият им цъфтеж.

Фокус: На какви цветя ще се радват жителите и гостите на Добрич тази година?

Ивелина Радилова: Това са традиционните видове. Няма голям избор от пролетни цветя, но пък теменужките, които са един от основните видове например, за щастие разполагат с огромно сортово разнообразие. Има най, най- различни видове теменужки, паричките също, незабравките са основно в три цвята. Сега обаче тече подготовката за лятното зацветяване. Сега се засяват семената. Летните цветя традиционна са доста по-разнообразни като видове. Всички цветя, които се засаждат в парковете и градинките, се произвеждат в общинския разсадник. Около 10 дори над 10 вида ще бъдат цветята за лятното зацветяване – тагетис, петунии, импасианс, копривка, бегония и др. Всеки един от тези видове има също доста голямо сортово разнообразие. Например тагетисът има различни цветове в топлата гама – от светло лимонено жълто до оранжево, дори тъмно кафяво. Около 1000 кв. метра са цветните площи в града. Около 425 кв. метра са тези в централната градска част. Останалите над 500 са в парка.

Фокус: За да бъдем полезни на хората и с надеждата, че ще има по-малко случаи на кражби на цветя, дървета и храсти, какви са възможностите гражданите да се снабдят с разсади от общинския разсданик?

Ивелина Радилова: Традицонно общинският разсадник отпуска посадъчен материал за засаждане около блоковите пространства. Условието е получения посадъчен материал да се използва на общинска територия, а не в частни имоти. Обикновено се предлагат храсти и фиданки, като колегите от Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ правят оглед и консултират гражданите дали е подходящо засаждането на храст, дърво или на цветя, какви точно видове е подходящо да се засадят. Между другото трябва да кажа, че съгласно общинската наредба за опазването на зелената система на територията на Община град Добрич всички засаждания на декоративна растителност, особено на дървета и храсти, следва да се съгласуват с общинската администрация, тъй като засаждането на едно дърво не е просто поставянето му в земята. Има неща, които трябва да се съобразят и ако не бъдат съобразени, може с течение на времето да се окаже така, че ние трябва да отсечем дадено дърво просто защото не му е там мястото. По отношение на цветята обикновено се предоставят към края на кампанията за засаждане, ако останат някакви бройки цветя. Но със сигурност с приоритет се предоставят посадъчни материали на детски градини и училища. Това е традиция и всяка година се прави. Трябва да отбележим също, че трябва да се спазват правилата и нормите, които не позволяват къпане и влизане в декоративните водни площи. Зимата тази година може би не беше много студена, но ни изненада в самия си край. Вероятно и към момента има замръзнали участъци от почвата. Разбира се скоро това ще се промени. Със затопляне на времето започва поетапно въвеждане в експлоатация на водните площи. Очакваме най-късно през април всички те да функционират.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА