Иво Димов, кмет на Димитровград: Инвестициите за развитието на града се осъществяват благодарение на добрата инфраструктура и комуникация на Общината

 

Какви инфраструктурни проекти се предвиждат в Димитровград и областта през летния сезон? Събеседник по темата в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ е кмет на града Иво Димов. 

 

Водещ: Г-н Димов, летните месеци са период на отпуски, но и на пътни ремонти и освежаване на инфраструктурата. Какво да очакват гражданите на Димитровград и областта това лято. Какво е заложено в плановите ремонти?

Иво Димов: Лятното време е наистина време за отпуски, но не за всички. При нас специално ремонтите текат с доста сериозни темпове. Изпълняваме капиталовата програма така, както е заложена в отчета за 2017 г., като паралелно с това текат проектите по Оперативна програма „Региони в растеж“, в образователната инфраструктура, както и в градска среда. Oсвен топлото време, което ни съпътства в последните седмици, доста жега има и покрай ремонтите. В понеделник започваме и булеварда, който е в самия център, в сърцето на града, точно пред Oбщината. Там е предвидено ремонт на булеварда, заедно с подмяна на водопровод, преасфалтиране. Другите заложени обекти също са във фаза ремонтни дейности, така че се надявам до 2 септември, когато Димитровград ще чества официално своята 70-годишнина, да приключим всички заложени строителнo-ремонтни дейности и да посрещнем празника в обновен вид.

Водещ: Можем ли да кажем на слушателите и кои инфраструктурни проекти са към своя край сега, има ли приключващи?

Иво Димов: Някои тепърва започват, някои са в разгара на дейностите. Образователната инфраструктура, т.е. шестте училища, които сме заложили по Оперативна програма „Региони в растеж“, ще започнат също в следващите десет дни. Така че вярвам и се надявам, че до 15 септември, когато ще започне учебната година, дворовете на училищата така, както са заложени, ще бъдат основно ремонтирани с модерна инфраструктура. Централна градска част е другият много сериозен обект на стойност над 5 милиона лева, който тече в момента. Но отново казвам – това са дейности, които са в различни етапи на своето изпълнение, така че искрено се надявам до средата, най-късно до края на август месец тези основни дейности, включително и ремонтите по булевардите и улиците, да бъдат завършени.

Водещ: Споменахте образователната инфраструктура – всички училища в Димитровград ли ще бъдат обхванати?

Иво Димов: Да, шестте училища, които попадат в зоните за въздействие на плана ни. Основно там акцентът е върху дворовете на училищата, тъй като сградите бяха ремонтирани, повече или по-малко, но дворовете са в окаян вид. Откакто са строени тези училища преди 40-50 години, там нищо не е правено. Предвиждаме във всяко едно училище от тези шест на брой да има различни видове спортни площадки, съоръжения, изцяло да бъдат преасфалтирани дворовете на училищната. Отделили сме достатъчен ресурс, за да бъдат оборудвани съответно нуждите и изискванията на образователния процес в самите училища, с различни по вид материали и дейности, свързани със самия образователен процес и конкретиката в съответните училища.

Водещ: Бързам да насоча вниманието ви към инвестициите в града. Два чуждестранни завода за автомобилни части се очаква да се изградят в Димитровград – известно е. По какви други проекти работи общината?

Иво Димов: Това е другото важно перо, върху което акцентираме не само тази година, а от няколко години вече. Знаете, че между Димитровград и Хасково, на територията на община Димитровград, започнаха да се изграждат производства на няколко водещи компании, като се очаква в следващите две-три години, след като те заработят на пълен капацитет, близо 4 000 нови работни места да бъдат открити. Най-голямата инвестиция от тях е на японската корпорация „Язаки“, която до август месец трябва да приключи с изграждането на новия си завод за кабелни инсталации. Там инвестицията е над 100 милиона, като се очакват 3 500 човека само там да бъдат ангажирани, след като производството вече достигне максималните си мощности. Най-вероятно октомври месец ще бъде официалното откриване. Паралелно с това, турската компания „Са-Ба“, която също е свързана с автомобилостроенето, също започна изграждането на своите производствени мощности. „Щрабаг“ е една от водещите европейски строителни компании, която изгражда също производствени мощности на територията на общината. Т.е. много сериозни инвестиции, предвид добрата комуникация с Общината, доброто партньорство, които инвестиции според мен ще окажат доста положително въздействие върху цялата икономика не само на Димитровград, но и на областта. Най-вероятно коренно ще променят пазара на труда в следващите няколко години.

Водещ: Преди време бяхте казали, че инвеститори се привличат с добър маркетинг и прозрачна администрация, но с това може ли да се преодолеят проблеми, които застават пред самите инвеститори? Вие нерядко сте ги коментирали.

Иво Димов: Много са факторите, които дават определен тласък на подобни инвестиции. Добрата комуникация, добрите управленски решения, добрият маркетинг. Много силен е факторът инфраструктура, защото повярвайте – ако не беше пусната в експлоатация автомагистрала „Марица“, едва ли тези инвестиции щяха да се случат. Така че не мога да кажа кое е по-важното. Факт е обаче, че наистина един кмет и администрацията му трябва да бъдат изключително прозрачни и гъвкави и наистина да имат желание тези конкретни инвестиции да се случат, за да могат да постигнат така желания за всеки един кмет резултат. Всеки един разумен кмет си дава ясна представа, че каквото и да прави, колкото и пари да налива по европейски програми или по други начини, ако няма хора, които са движещата сила в съответното населено място, ако младите хора не остават в съответния град, всичко друго губи смисъла си.

Водещ: Говорейки за младите хора, какви политики следва Общината, които да са насочени към младите жители на Димитровград?

Иво Димов: Това, което е много важно в момента, е да обвържем самия образователен процес с тези инвестиции, които се случват в града ни, защото в последните няколко години именно поради липсата на работни места, поради несигурността и конюнктурата на пазара на труда, много млади хора предпочетоха да направят така, че да потърсят своето развитие в по-големите градове. Ние водихме разговори и продължаваме да водим, като сме постигнали вече конкретни стъпки в тази посока с няколко университета. Подписахме и меморандуми и с Варненския технически университет, и с Варненския свободен университет, така че се надявам да обвържем нуждите на бизнеса, на новите производства с възможностите на средното и на висшето образование и да предоставим необходимата перспектива за развитие на младите хора, за да могат да остават в града ни и да се развиват.

Водещ: Какъв интерес от туристи очаквате това лято – малко на лятна вълна?

Иво Димов: Започнахме да изпълняваме ангажиментите си, свързани с 70-та годишнина на нашия град. Може би сте прочели или чули – съвсем символично, в продължение на 70 дни до 2 септември, когато е официалният празник на Димитровград, ние пускаме пет безплатни маршрута, с които да запознаем всеки гост на града ни, всеки жител а и всеки, който иска да се възползва от тази възможност, с различни специфики, дадености на града, на региона, на малките населени места и съответно на близките до нас градове. Прекрасна инициатива, която се изпълнява всяка седмица – събота. Абсолютно безплатна е, повтарям. Това, което трябва да направите, е просто да се регистрирате на съответния телефон или на сайта на Историческия музей, за да може да се възползвате от тези абсолютно безплатни маршрути. Иначе програмата за честванията е свързана с много и различни инициативи, включително и свързани с историята – история, която е уникална за града ни. Това, което искам да спомена в аванс, е за атракция или възможност на всеки, който пожелае, да се докосне до жилище, което ще бъде изградено и мебелирано съответно в стила от 60-те години на миналия век. Т.е. автентично жилище, в което са живели нашите родители, баби и дядовци, като ще има възможност, който пожелае да го наеме и да се потопи в атмосферата на онази епоха срещу символична сума. Много са наистина нещата. Димитровград, макар че е млад град, е разположен върху земи, които са с вековни традиции, така че имаме наистина какво да покажем на гостите на града. Интересът към Димитровград като град, свързан с определена епоха, като град, който е част от 27-ия културен маршрут към Съвета на Европа отпреди две години, се засилва с всяка измината година. Разбира се, това е един бавен и труден процес, но общо взето смея да кажа, че горе-долу всяка година с около може би 40 до 50% се увеличава интересът и броят на туристите, които посещават града ни.

Милослава АНГЕЛОВА