Иво Димов, кмет на Димитровград: Над 350 човека ще бъдат назначени във високотехнологичното производство на новия завод за автомобилни компоненти в града

Иво Димов, кмет Община Димитровград в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод новооткрития завод, издадения бизнес каталог и предстоящите проекти

Водещ: Нов завод, произвеждащ компонентни за автомобилната индустрия, беше открит в Община Димитровград. Колко са откритите работни места там чрез инвестициите в завода?

Иво Димов: Преди две седмици открихме първия етап на инвестиционните намерения на шестата по големина в света компания Varroc Lighting Systems, която произвежда автомобилни аксесоари за водещи марки производители от целия свят. Това е само първият етап и към този момент ще бъдат назначени около сто души, но в рамките на следващата година – година и половина, предстои да бъдат финализирани още два етапа, като общият брой на хората, които ще бъдат заети в това високотехнологично производство, ще бъдат над 350 човека, като инвестицията се очаква да бъде над 30 милиона лева. Това е поредният проект, който се открива на територията на общината и поредната инвестиция, която смятам, че в следващите 1-2 години ще промени коренно икономическите условия и пазара на труда, не само на територията на община Димитровград, но и на целия регион.

Водещ: Казахте, че ще бъдат открити 350 работни места. Ще има ли проблеми с трудовите ресурси и необходимата квалификация за тези хора?

Иво Димов: Това е най-голямото предизвикателство, което ни предстои да решаваме в следващите години, да направим така, че заедно общината, производствата, фирмите и всички образователни институции по веригата да осигурим качествена работна ръка. Проблемът е, че безработицата в момента е около 4%, което до голяма степен затруднява намирането на качествени хора, които да изпълняват ангажиментите и да успяват да направят така, че самите производства да осигуряват качествена продукция. Целта, на мен и на екипа ми, е да направим така, че хората да имат избор, да преценяват възможностите и да остават по родните си места, за да могат наистина да работят в тези нови производства, които се откриват в момента.

Водещ: Тоест първата стъпка е да накарате хората да останат. А относно тяхната квалификация има ли предвидени програми в образователната система?

Иво Димов: Това е дълъг и сложен процес. Целта ни е да направим така, че по самата верига – бизнеса, институциите и общината – да осигурят необходимия човешки ресурс. В тази връзка работим заедно и с Министерство на образованието, и с Регионалния инспекторат по образование, и с професионалните гимназии в района, така че да може наистина да бъде въведено дуалното обучение, за да може младите хора да получават необходимата квалификация и да започват работа веднага в тези нови производства. Това се надявам в бъдеще време да бъде решено като проблем и да бъде отработено.

Водещ: Това ще бъде една чудесна възможност за дуално образование, защото има населени места, където няма материална база, в която младите да прилагат научените знания и умения.

Иво Димов: Материалната база за съжаление в годините назад остаря и беше унищожена. Така че се надявам наистина да успеем.

Водещ: Продължаваме с темата за бизнеса. Беше издаден и бизнес каталог. Какви са целите на тази инициатива?

Иво Димов: Заедно с икономистите от Trakia Tech успяхме да направим един бизнес каталог, който да представи Димитровград като инвестиционна дестинация. В тази книжка, само да отбележа подобна има и в Община Пловдив, са описани абсолютно всички условия и критерии, които интересуват бъдещите инвеститори, като цени на земята, потенциал за развитие, средна работна заплата. Фактът, че в радиус около 60-70 км има наличен човешки ресурс от близо 450 000 човека, това включва и Област Кърджали и Област Стара Загора, които са на близко разстояние. Каталогът е издаден и на български, и на английски, в текстова, и в електронна форма. Така че се надявам в бъдеще при евентуален интерес от страна на потенциални инвеститори, тя да им бъде в помощ.

Водещ: Каталогът е качен и на официалния сайт на общината.

Иво Димов: Качен е на сайта на общината и всеки, който има желание, може да разгледа всички тези икономически показатели и съответно да направи справка за това, което го интересува.

Водещ: В Димитровград вече има инвестиции на няколко мултинационални компании. Кои са те, да ни припомните.

Иво Димов: Всичко започна от инвестиционния интерес на една от най-големите световни компании Yazaki, която успя да инвестира близо 90 милиона лева на територията на общината. В момента в предприятието, което работи изцяло за европейския пазар, работят близо 2700 човека. Наистина доста сериозна цифра. Така че това доведе след себе си и до други инвеститори, и разбира се до по-малък сателит от фирми, които се грижат за обслужването на това производство, говоря за храна, охрана, транспорт и т.н. Това, което много раздвижи икономиката като цяло, не само на територията на Община Димитровград, а и на целия регион, последваха още няколко компании, които успяха да направят така, че да инвестират в собствено производство. Тук разположиха базата си един от водещите строителни гиганти в Европа – Strabag, която премести производството си от Румъния, в Димитровград. Има и още няколко по-малки фирми, които се занимават с различен вид производство. Между другото, единствената в България фабрика за дантели също е на нашата територия и предстои официално да заработи следващите два месеца. Така че искрено се надявам този потенциал, който има градът ни, икономически, географски, с модерната инфраструктура, която успяхме да изградим през последните няколко години, е да бъде предпоставка и за други бъдещи инвестиции.

Водещ: А очаквате ли интерес от високотехнологични компании?

Иво Димов: Според мен бъдещето е в тази посока – по-малко хора, по-висока добавена стойност, по-малки предприятия и заводи с по-малко работни места, но с по-високи технологии. Едва ли скоро друг голям гигант, като Yazaki, например, ще инвестира в региона с толкова много работна ръка. Бъдещето е пред по-малките компании с по-малко хора, но с по-високи съвременни технологии.

Водещ: Господин Димов, какви проекти предстои да бъдат реализирани тази година?

Иво Димов: Проектите са много. Те са в различни сфери. Община Димитровград продължава да изпълнява инвестиционната си програма по ОП „Региони в растеж“. Предстои ни в културната инфраструктура два много важни и значими проекта за града ни. С единия от тях ще бъде обновен Общинският драматичен театър „Апостол Карамитев“. Димитровград е един от малките градове, които имат такъв общински театър. Другият проект е свързан с един дом на културата, който разполага с уникална сграда, с множество зали, салони, помещения, с един прекрасен салон, който може да бъде използван с различни цели и да има различно предназначение за различни културни прояви. Стойността на първия проект е около два милиона за реставрацията и модернизацията на театъра, а на втория проект е около четири милиона. Друг значим проект е свързан с подобряване качеството на атмосферния въздух. Димитровград, заедно с други шест общини, е единственият необластен град, който попадна в обхвата на оперативната програма. Този проект ще даде възможност да се замени начина на отопление, като хора, които използват твърдо битово гориво, като въглища и дърва, да бъде заменено с алтернативно такова – на газ, на пелети, или пък с климатици. Общата стойност на този важен проект е над 7 милиона лева. Предстои избор на консултант, на фирма, която ще направи всичко необходимо да се изготви самото проучване, да се прегледат нещата в детайли и всеки, който иска да се възползва от обхвата на този проект, може да подаде необходимите заявления и да бъде подменено отоплението му. Така че предстои ни наистина страшно много работа в следващите месеци.

Водещ: Този последният проект, за качеството на атмосферния въздух, до края на годината дали ще има придвижване и ще могат ли вече гражданите за другата зима да подават молби?

Иво Димов: Всичко зависи от управляващия орган и от неговата готовност. На първо време ние трябва да изберем чрез Закона за обществените поръчки консултант, който да извърши всичко необходимо, свързано с проекта. Аз искрено се надявам още тази зима да има възможност част от тези 3000 семейства, които според нашите обследвания имат нужда да има бъде подменено отоплението, една част от тях да се възползват.

Елеонора ЧОЛАКОВА