Иво Димов, кмет на Община Димитровград: Общината ни е седмата, която ще получи близо 7,5 млн. лв. по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух

Кметът на Община Димитровград Иво Димов, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Г-н Димов, Вашата Община беше одобрена по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. Разкажете ни малко повече за него, как се случи това?

Иво Димов: Това е един проект, по който Община Димитровград работи вече 2 години, като първата стъпка беше изготвяне на една актуализирана програма с конкретни мерки, именно в тази насока за подобряване качеството на атмосферния въздух. Програмата беше приета от Общинския съвет с тези мерки, след което ние подадохме необходимите документи пред управляващия орган на ОП „Околна среда“. И преди няколко месеца получихме информация, че ще бъдем одобрени. Съвсем наскоро, преди няколко дни, официално вече това беше факт и следващата седмица в сряда на официална церемония ще бъдат подписани договорите съвместно с управляващия орган. Димитровград е едва седмата община, която към момента целево ще получи не малка сума в размер на близо 7,5 милиона. И е единствената, която не е областен град, останалите са Монтана, Видин, Смолян, София-град, Бургас и Благоевград. Целево Община Димитровград получава близо 7,5 милиона, които средства ще бъдат използвани, за да може домакинствата и семействата, които използват към момента отопление на твърдо гориво – дърва или въглища, да могат да имат възможност да подменят начина си на отопление с алтернативни горива. Целият проект ще бъде доста дълъг като срок – повече от 30 месеца, така че има достатъчно време. Същинската част ще започне като бъде избрана фирма консултант. Това е първият етап на проекта. Този първи етап е подготвителен. В него ще бъдат изпълнени конкретни мерки, свързани с дейности за подготовка на изпълнението, в т.ч. информационни, образователни кампании за обществеността, подготовка на визия, включваща всички технически, финансови, правни, процедурни, административни елементи, правила за изпълнение. Предвижда се изготвянето на един механизъм, по който ще се работи, а както и начинът, по който бенефициентите, конкретните домакинства ще връщат старите си отоплителни уреди на места, където са регламентирани за третиране на отпадъци – черни и цветни метали. Заложено е подготовка на документация за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнители. Разработване на средни или пределни цени на единица продукт. Имам предвид подмяна с инсталация на пелети, газифициране и т.н. За удобство на гражданите се предвижда и подпомагане при попълване и последваща обработка на заявленията на желаещите домакинства да участват в проекта. Тази консултантска фирма, която ние ще изберем, след процедурата по Закона за обществените поръчки, ще има ангажимента да посети всяко едно домакинство, всяко едно семейство, което иска да подмени отоплителните си печки и т.н. и да ги замени с нови.

Водещ: Вие вече през зимата имахте, мисля че, подобен проект, с който заменяхте също отоплителните уреди на хората с алтернативни такива?

Иво Димов: Не, не сме имали до сега. Това беше част от кампанията, която общината проведе предварително. Ние направихме един анализ, в който установихме, че някъде около 3000 семейства ще имат възможност да кандидатстват по тази програма, което никак не е малко, разбира се. По-важно е вторият етап, който е свързан с изпълнение на конкретните инвестиционни мерки, а това са дейности за подмяна, доставка и монтаж на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства. Проектът предвижда тези домакинства да имат възможност да се отопляват с газ, с електричество, както и с трудни алтернативни методи – примерно пелети или друга дървесна биомаса. Това обаче ще бъде уточнено след като тази консултантска фирма посети на място всички заинтересовани. Проектът е много мащабен, много сериозен, свързан с доста работа и от страна на колегите, които ще работят, и на Общинска администрация. Надявам се тези процедури да бъдат изпълнени. Тук държа да отбележа, че същинската длъжност по проекта най-вероятно ще започне от следващата година. Ще бъде факт със следващия отоплителен сезон, но отново казвам – имаме достатъчно време за извършване на всички тези дейности. И се надявам индикаторите, които са заложени от управляващия орган, да бъдат изпълнение и димитровградчани да имат възможност да дишат наистина един по-добър и по-чист въздух така, както всички много желаем.

Водещ: Г-н Димов, на какъв принцип ще избирате консултантската  фирма?

Иво Димов: Консултантската фирма ще бъде избрана съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки. Ще бъде обявена процедура, след което всички фирми, които имат желание, или които отговарят на конкретните условия, могат да кандидатстват, за да могат да изпълняват конкретните дейности.

Водещ: Екологията е тема, която винаги е била приоритетна за вашата Община. Какви екологични проекти са в ход в момента?

Иво Димов: Да, така е. Ние винаги сме се възползвали от всички възможности по оперативните програми и със собствени средства да търсим начини, с които да подобряваме качеството на атмосферния въздух. За съжаление един от основните замърсители са фините прахови частици и именно битовото отопление. Съществен проблем са и трансграничните замърсявания, тъй като съвсем наблизо има доста производства, които дават своето отражение. Иначе ползваме собствени средства, за да може наистина да се справяме, доколкото можем с този екологичен проблем. Димитровград е един изключително зелен, много поддържан град. Това което правим със собствени средства, е постоянно да подобряваме тези възможности, които в наш интерес можем да направим – миенето на улиците, чистенето е нещо, което е ежедневие, и всеки, който е дошъл в града ни на гости или пък на разходка, установява с огромно задоволство наистина, че Димитровград е много поддържан и много чист град, но този проблем е свързан с битовото отопление. Нямаше как да го решим със свои собствени средства, така че аз съм изключително щастлив, че сме одобрени по тази програма и се надявам наистина само след няколко години димитровградчани да имат удоволствието да дишат по-чист и по-добър въздух.

Водещ: А иначе в момента работите ли по други екологични проекти?

Иво Димов: Екологичните проекти – отново казвам, които са със собствени средства, са съвсем малко на брой, но подчертавам, че това, което правим , е наистина да даваме възможност градът ни да е много зелен. Тук отварям една скоба и казвам, че всяка година Димитровград дава възможност на жителите на града да използват възможностите, които предоставя общината със собствени средства да залесяват, облагородяват районите си, да засаждат дръвчета. Всяка година на Цветница имаме една прекрасна инициатива, която е свързана  с един проект, който от 9 години изпълняваме. Казва се „Алея на новия живот“. Ние изпращаме писма на всички родители, които са имали новородено дете през миналата година и организираме едно прекрасно мероприятие, в което даваме възможност на младите хора, на родителите, на бабите и на дядовците да засадят едно дърво, което е символ на живота, което е символ на един по-чист и по-добър град за живеене. И повярвайте –  наистина тази инициатива се приема с огромно одобрение, с много желание, стотици хора се включват в това залесяване, което е според мен правилният подход към хората и към това да ги ангажираме за по-добра и чиста околна среда.

Водещ: Да разбираме, че вие сте намерили онзи баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие на града?

Иво Димов: Има още разбира се много какво да се желае, но мисля, че балансът е доста важен и се опитваме с всички възможни сили и средства да го постигнем.

Водещ: Г-н Димов, скоро, отправихте остри критики към ВИК. Какво се случва и стихна ли недоволството на хората?

Иво Димов: ВИК е дружество, чийто принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Община Димитровград има 42%, но мажоритарният собственик е държавата. И кметът на Общината, и самата Община нямат възможност да налагат поведение или политика в посока работата на Дружеството. Моето недоволство беше свързано със забавените възстановявания на авариите от Водното дружество – проблем, който за много хора е много сериозен, тъй като те не правят разлика между дупки, които трябва да запълни Общината, и такива, които са в следствие на аварии на ВИК дружеството. Множество сигнали, множество обаждания от недоволни граждани провокира реакцията към Дружеството. И лошото е, че аз нямам механизъм, с който да ги накарам да работят по-оперативно. Преди време бяхме направили един акт на управителя на Водното дружество, който беше обжалван в съда и за съжаление падна. Аз се надявам наистина колегите от ВИК Димитровград да осъзнаят, че работят със забавени темпове и наистина трябва да положат необходимите усилия, за да може тяхната дейност да отговаря и да кореспондира с желанието и виждането на хората ВИК да бъде по-ефективно.

Водещ: Накъде ще бъдат насочени усилията на Общината през летните месеци? Какви дейности предвиждате?

Иво Димов: Усилията на Общината са свързани с капиталовата програма, която ние си изпълняваме, като с усмивка казвам, че за съжаление тази година капиталовата ни програма е доста обрана, не защото нямаме какво да правим или защото не искаме да го направим, а просто се съобразяваме с възможностите си. Много е лесно за един кмет да натрупа задължения и после да се чуди как да бъдат изплатени. Аз винаги съм казвал, че финансовата статистика не трябва да бъде водеща за всяка една община, за всеки един кмет, така че изпълняваме това, което е заложено в бюджета на Общината, имаме ремонти, които сме предвидили в бюджета, обръщаме достатъчно внимание на ремонта на един много важен път, който минава през 3 димитровградски квартала. Това е ремонтът на пътя от Чирпан до Симеоновград, който се изпълнява от Агенция „Пътна инфраструктура“, но ние отделяме сериозно внимание на този ремонт, защото е свързан с пътуването и с живота на хората, които живеят в тези квартали. Предстои да започнем дейности по един доста добър за мен и доста чакан проект – подмяна на уличното осветление в целия град с енергоспестяващи LED лампи. Надявам се в следващия месец, може би, да започнем и изпълнението на този проект, който ще доведе до намаляне на разходите по електричеството – много важен проект, който за съжаление беше обжалван няколко пъти и се забави. И отново казвам – ние работим и изпълняваме това, което сме заложили в бюджета като конкретни мерки, без да се впускаме в някакви извънредни предизборни мероприятия, които не са предвидени и не са осигурени финансово.

Йоланда ПЕЛОВА