Иво Ташев, психолог: Наблюдава се засилване на депресивните състояния през есенно-зимния сезон

Иво Ташев, психолог и психотерапевт в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Ташев, през зимата хората по-склонни ли са към депресивни състояния?

Иво Ташев: Да, практиката показва, че се наблюдава засилване на депресивните състояния през есенно-зимния период. Причината за това може да търсим в някои естествени предпоставки. Например намаляването на слънчевата светлина кара хората да изпадат в подобни състояния. Липсата на слънце води до намаляване на витамин Д в нашия организъм и от там се понижават нивата на серотонина, което е причина за повишаване на депресивните фактори.  По-кратката продължителност на деня също оказва влияние. Симптомите са свързани с това са, че на човек му се спи и се чувства по-потиснат, по-уморен и по-трудно извършва необходимите дейности като има желание да спи до по-късно. Исканията на човек в депресия са да си стои вкъщи, да няма физическа активност, да се излежава, да си почива, да не общуват с други хора и да гледа телевизия. За преодоляване на кризата е необходимо да се противопоставим на всички тези искания. Необходимо е да се извършват дейности, които нямаме желание да правим. Терапията е свързана с това да се излиза навън, да се общува, да се спортува, да се става рано, да се увеличи социалната активност и да се четат книги. Физическата активност е много полезно нещо, което може да добавят всички хора в ежедневието си. Спортуването води до повишаване на кръвообращението и оросяване на мозъка. Храната също е оказващ фактор и бих препоръчал да се консумират ястия богати на витамин Д. Продуктите съдържащи по-голямо количество от витамина са рибата, яйцата и млякото. Един от начините за преодоляване на депресията е и разширяване на социалното общуване и социалните контакти, които оказват пряко влияние за състоянието, в което се намираме.

Фокус: В днешното забързано ежедневие как може да разширим социалните си контакти?

Иво Ташев: Разширяването на социалните контакти е нещо много важно и ползотворно. Хората, които са в депресия освен да разширяват този тип контакти е важно да увеличат срещите и общуването с вече изградените приятелства. Разширяването на кръга от хора е един доста наболял въпрос, който не спира да се коментира, имайки се има предвид, че ежедневието ни е забързано, а свободното ни време ограничено. Социалните мрежи убиват комуникацията между хората. Благодарение на тях общуваме, но трудно се изграждат умения за изграждане на социални контакти. Има разлика в това да пишеш в някоя от социалните мрежи и да общуваш лице в лице. По време на реалното общуване виждаш човека, с който си говориш, докато интернет пространството скрива личността на хората. По време на срещи хората си взаимодействат вербално и невербално. Те виждат външността и начина на изказване, докато виртуалните профили скриват личността и не може да се получи истинска и здравословна социална комуникация. Интернет пространството би могло да се ползва като начин за увеличаване на познатите. Няма лошо те да бъдат една от формите за уговаряне на среща. Съществуват различни места за общуване и разговорите лице в лице се случват на места, където има възможност за изграждане на нови запознанства. Разширяването на кръга от хора е полезно за всеки един човек.

Фокус: Влияе ли самотата, за да бъдем в депресивно състояние?

Иво Ташев: На някои хора им е трудно да изграждат социални контакти. Други се чувстват самотни, въпреки че имат много познати, но е възможно да  нямат човек до себе си. Коледните и Новогодишните празници може да бъдат повод за изпадане в депресия при самотните хора. Причината може да бъде, че човек няма с кого да ги празнува или, че няма половинка до себе си. Спомням си, че преди години организирахме събиране на хора, които са сами. Така ги накарахме да усетят празничните емоции и имаше подаръци, също и вечеря с традиционни ястия. Някои от тези хора бяха социално слаби, но имаше и такива, които нямаше къде и с кого да празнуват. Хората, които общуват трудно нямат умение за изграждане на социални контакти. Умението да комуникираме се изгражда, когато човек общува. В началото тези опити не са много успешни и са необходими доста усилия, докато се научим, подобно на карането на колело и шофирането на автомобил. При желание може да поговорим с магазинерката на магазина в квартала, с фризьора, с някого в автобуса и да създадем контакти с хората около нас. При желание могат да бъдат изградени всякакви умения. Социалното общуване е факт за добре развитата и балансирана личност.

Фокус: Каква е причината някои хора да остават дълги години сами?

Иво Ташев: Причините са много при човек, който дългогодишно време живее сам и няма партньор до себе си. Някои от тези, които живеят сами са свикнали със самотата и се чувстват добре да не бъдат притеснявани от никой. Хората свикват да живеят сами, защото в противен случай биха търсили начин, за да намерят някой, с който да бъдат.

Фокус: Кои хобита биха увеличили социалните ни контакти?

Иво Ташев: Важно е да посещаваме места, където бихме срещнали подходящ партньор. Една жена може да отиде да гледа футболен или боксов мач, както и да посещава редовно фитнес залата. На тези места преобладава мъжката половина и при посещението им със сигурност ще стане център на внимание. По този начин може да осъществят социални контакти и да и обърнат внимание. При осъществяване на контакт за намиране на половинка е необходимо да посещаваме места, където е възможно общуване с повече хора от противоположния пол. Разходката на кучето в градинката може да е форма на социално общуване. Ако хобито ни е водолазен спорт, вероятността там да срещнем половинка е по-малка. Важно е хобитата и интересите ни да са свързани със социалното общуване. Почивките, спорта и посещение на благотворителни инициативи са добра идея. Актуален пример за общуване са протестите. Всички знаем, че протестираха майките, шофьорите, както и за закона за вероизповеданията. По време на протестите се събират много хора и се получава общуване. Хората, които подкрепят дадена кауза могат да посетят мястото и там ще имат възможност за запознанство.

Фокус: Какъв Ви е съветът към тези, които се чувстват самотни и неудовлетворени от живота?

Иво Ташев: Бих им препоръчал да потърсят специализирана помощ от психолог или психотерапевт. Идеята е да излязат от мястото, където са затворени. Депресията ще премине за известно време, но бихме могли да съкратим периода й. Това състояние представлява натиск и тежест върху психиката. Здравословният начин на живот и хигиената на съня са много важни за справянето с негодуването. Споделянето също е от изключително значение. Може да кажем на приятел или роднина проблемите, които имаме и ни безпокоят. Важно е човек да не забравя да потърси помощ. Няма нищо страшно и срамно от това. Всеки един човек е отговорен, както за физическото, така и за психичното си здраве и идеята е да се вземат мерки по-рано, за да не стане хронична депресията.

Фокус: Колко време продължава депресията?

Иво Ташев: Периодът и е различен, защото е свързана с преумора на психиката, както и биологични и психични предпоставки. Това състояние е защитен механизъм. Депресията не трябва да продължава дълго и може да се каже, че е процес на пренастройка. Затова често се получава при смяна на сезоните и, когато преминаваме от един период в друг. За една, максимум две седмици есенно-зимната депресия трябва да премине. Човек е необходимо да взима мерки за своята психика. Всеки може да се настрои да бъде ведър, бодър и оптимистичен с или без помощ от специалист.

Денис НИКИФОРОВ